Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-21 06:45:00

Súlyos létszámhiány: Majdnem minden második rendvédelmis azon gondolkozik, hogy felmond

Majdnem minden második rendvédelmis azon gondolkozik, hogy felmond - pedig már most is súlyos a létszámhiány a szakszervezetek adatai alapján. A rendőrhiányt egyelőre túlóráztatással és önkéntesekkel próbálják pótolni - de lényegesen kevesebben jelentkeznek a pályára, mint ahányan felmondanak - vélhetően az alacsony munkabérek és a magas munkaterhelés miatt.

Az utcán sétálóknak nem feltétlenül tűnik fel, hogy kevés a rendőr. Túlóráztatással és önkéntesekkel pótolják a hiányzó kollégákat. A szakszervezetek adatai alapján óriási a létszámhiány a rendvédelemben, és várhatóan egyre kevesebben lesznek, a hivatalos állomány 40%-a gondolkozik a felmondáson.

„Aki már 20-25 évet eltöltött ezen a pályán, és tiszthelyettesként végrehajtó állományban dolgozik, a 200-220 ezer forintot nem nagyon haladja meg ott sem a fizetés, ott talán még nagyobb a probléma, hogy nincs egy olyan megtartó erő, amely a kollégákat arra sarkallná, hogy igenis anyagilag megéri a pályán maradni." - nyilatkozta Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet elnöke.

A Független Rendőr Szakszervezet szerint rengetegen hagyják el a pályát főleg az alacsony bérek és a létszámhiány okozta munkateher miatt van. Pongó Géza szerint


legalább egy 50%-os, azonnali emelésre lenne szükség.

A toborzások sem túl sikeresek a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szerint – kevesebben is jelentkeznek, mint ahányan elhagyják a pályát. A súlyos létszámhiány pedig a teljes rendvédelmi területet érinti: a rendőrökön kívül a tűzoltók, a katasztrófavédők és büntetés-végrehajtók is egyre kevesebben vannak. És nem csak a fiatalabb korosztály néz más munkalehetőség után – a középkorúak is egyre nagyobb arányban mondanak fel.

„Őket sem tartja itt már semmi, és ezt sajnos hiába mondják az érdekképviseletek, sajnos nem veszik figyelembe. Tudják, tökéletesen tisztában van a belügyminisztérium azzal, hogy nem vált be az életpálya ilyen módon.


És azzal biztatják a kollégákat, hogy legyenek türelemmel, majd 2020-ba. Nincs, elfogyott a türelem, ezek a kollégák nem fogják megvárni a 2020-at.”

- jelentette ki Bárdos Judit, a BRDSZ főtitkára.

A DK azonnali béremelést és kiszámítható életpályamodellt követel, a párt szerint az egészségügy összeomlásához hasonlóan a magyarok biztonságát és életét fenyegeti, ha nincs elég rendőr vagy tűzoltó. A témában kerestük a Belügyminisztériumot is, egyelőre azonban nem kaptunk választ.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink