Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-19 06:26:00

Magyar Orvosi Kamara: lenne elég ügyeletes orvos, ha tisztességesen megfizetnék őket

Egyre több helyen pótolják az ügyeletben mentőtiszttel az orvost - írja a Népszava. A lap szerint erre világít rá Mezőberény polgármesterének története is, aki a közösségi oldalán írta meg, hogy jövő hónap elejétől megváltozik az ügyeleti ellátás a városban. Híradónk megkeresésére a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt mondta: a hatóságoknak kötelességük a legkeményebben fellépni a megfelelő ellenőrzésekkel, hogy ilyen ne fordulhasson elő.

 

 

Augusztus 1-től változik az orvosi ügyeleti ellátás Mezőberényben, így kezdi bejegyzését Mezőberény polgármestere. A városban úgy alakult a helyzet, hogy nem találtak megfelelő orvost az ügyeleti ellátásra, így az orvosi feladatokat mentőtiszt látja el.

Ez egyébként a poszt szerint nem csak Mezőberényre vonatkozik majd, hanem Csárdaszállásra, Kamutra és Köröstarcsára is.

A polgármester leírja azt is: A mentőtiszt két dolgot nem tehet meg, amit az orvos igen, nem állapíthatja meg a halál beálltát hivatalosan, és nem írhat fel gyógyszert. Siklósi István megemlíti azt is, hogy több településen van már erre a gyakorlatra példa, ők a dévaványait tanulmányozták a döntés előtt.

"Itt Nógrád megyében, ahol eléggé elmaradott régió vagyunk, és szegények az emberek, ráadásul nagyon betegek, így ennél fogva is, nálunk egy embernek kell ellátnia, és a türelmetlen beteget meg kell nyugtatniuk, hogy van súlyosabb beteg" - mesélte Rózsa Szilveszter sebész, háziorvos.

Nógrád megyében sincs elég orvos, ráadásul, akik vannak, azok zöme nyugdíjas. Az ügyeletre sokszor külsős kollégát kérnek fel, akik kereset-kiegészítésként bevállalják.


"A külsős kollégák, mivel nem háziorvoslásban dolgoznak, hanem speciálisan osztályokon végzik a munkájukat, ezért a helyzetfelismerésük, illetve a betegeknek való ellátása nem mindig tartom én a legkiválóbbnak" - folytatta Rózsa.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint, az hogy vannak olyan helyek, ahol mentőtiszt áll be a háziorvos helyére, az jogszabályi és szakmai szempontból is súlyosan elítélendő. 

"Ennek a hátterében ugyanis alapvetően pénz van, pénz van egyrészt a szolgáltató irányából, hogy ki veszi bérbe ezeket az ügyeleteket , és utána olyan alacsony pénzt fizet az orvosoknak, amiért azon nem hajlandók ügyelni, és pénz van azoknak az önkormányzatoknak a részéről, akik nem akarják ezt üzemeltetni, mert nem szánnak rá elég pénzt" - mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, aki szerint lenne elég ügyeletes orvos, ha tisztességesen megfizetnék őket.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink