Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-18 19:05:00

Gulyás Gergely kegyeltenül kiakadt a Momentumra és a DK-ra

Ön szerint hazaáruló az a magyar képviselő, aki nem szavazza meg a fideszes jelölteket Brüsszelben? - tettük fel az ATV Heti Napló műsorának aktuális kérdését Gulyás Gergelynek a kormányinfón. “Szerintem, ami egy sör mellett akár egyértelműen is látszódhat, az egy kormányinfón nem biztos, hogy ugyanolyan nyíltsággal kimondható” - reagált a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ha valaki ezt felrúgja Brüsszelben, az nagyon nehezen tud érvelni, hogy miért ne lehetne felrúgni Budapesten - üzent az ellenzéknek.

Gulyás Gergely kegyeltenül kiakadt a Momentumra és a DK-ra

“Én abban a helyzetben és szerepben, amiben itt vagyok, tartózkodnék az ilyen minősítéstől” - felelte Gulyás Gergely ma a kormányinfón az ATV kérdésére, ami a Heti Napló aktuális kérdése is, hogy szerinte hazaáruló-e az a magyar képviselő, aki nem szavazza mega fideszes jelölteket Brüsszelben. A kancelláriaminiszter előrebocsátotta: szerinte “ami egy sör mellett akár egyértelműen is látszódhat, az egy kormányinfón nem biztos, hogy ugyanolyan nyíltsággal kimondható”. Ennél többet nem mondott.

Munkatársunk kérdésére, hogy mit gondol, a fideszes Hidvéghi Balázst, akit a Néppárt frakciója jelölt az Európai Parlament alkotmányjogi főbizottságába, a LIBE-be alelnöknek - a július végére halasztott szavazáson - végül meg fogják-e választani, annyit mondott: “nem tudom”.

Arra, hogy ha Hidvéghi Balázst végleg elutasítják a LIBE-ben, a Fidesz az Európai Parlament jogi szolgálatához fordul-e, vagy esetleg az Európai Bírósághoz, Gulyás Gergely azzal reagált: nincs az ügynek jogi vonatkozása. Majd úgy folytatta: ha holnap a magyar Országgyűlés úgy dönt, hogy az összes ellenzéki képviselőt leváltja a bizottsági elnöki és alelnöki helyekről, akkor ez jogilag nem kifogásolható, mert “a többség dönt”. Mint mondta, az Európai Parlamentben is a többség döntött. Aztán azt fejtette ki, hogy “volt eddig egy politikai kultúra, azt kell eldönteni, hogy ezt leromboljuk-e vagy megőrizzük. Mi úgy viselkedtünk, hogy meg akarjuk őrizni. A balliberális oldal jelentős része nem ezt tette, és nem csak a  Fidesz jelöltjeinél, hanem a lengyel jelölteket is igyekeztek leszavazni, köztük a volt lengyel miniszterelnök asszonyt is” - mondta rosszallóan Gulyás Gergely. Kérdésünkre, hogy ez azt jelenti-e , hogy - miként Kocsis Máté fideszes frakcióvezető Facebook-posztjában is érezhető volt a fenyegetés -, a magyar parlament DK-s és ellenzéki képviselőit is vissza kellene hívni a bizottsági vezető tisztségekből és a parlamenti alelnökségből, a miniszter közölte: a kormánynak nincs álláspontja a parlamenti tisztségviselőkről.

Neki azonban van, és a személyes véleménye megegyezik Kocsis Máté álláspontjával, azaz, “nagyon nehezen találna ő is érveket arra”, hogy az ellenzékiek e posztokon maradjanak - derült ki a szavaiból. “Vagy tartjuk magunkat egy elvhez, ahogy eddig tartottuk magunkat ehhez, vagy nem. Ha ezt az elvet valaki felrúgja Brüsszelben, akkor nem nagyon látom, hogy Budapesten milyen alapon akarja érvényesíteni” - hangoztatta.

Ha Brüsszelben felrúgják, miért ne rúgják fel Budapesten?

Munkatársunk kérdésére, hogy okos dolog lenne-e ennek a fenyegetőzésnek érvényt szerezni itthon ősszel, amikor egy 7-es cikkelyes eljárás folyik Magyarország ellen a jogállamiság sérelme miatt, a Fidesz pedig fel van függesztve a Néppártban és a “három bölcs” őszre készíti el a jelentését, a miniszter azzal reagált: nem érti, mi az összefüggés. Szerinte az a felvetés, hogy az ellenzéki képviselők parlamenti pozícióikból való visszahívásával a Fidesz csak rontana a helyzetén nem helytálló, mert ez nem jogi kérdés, “ez egy parlamenti többségi kérdés” - ismételte meg.
 
Mint mondta, most az kérdés, hogy a parlamenti többségi demokrácia kizárólagos szerepet kapjon a jövőben, vagy maradjanak konszenzuális elemek. Eddig ők a konszenzuális elemek talaján álltak, itthon és Brüsszelben is, tiszteletben tartva a választók döntését, és ellenzéki jelölteket is mindig megszavaztak. “Ha valaki ezt felrúgja Brüsszelben, az nagyon nehezen tud érvelni, hogy miért ne lehetne felrúgni Budapesten” - magyarázta a miniszter, hozzátéve: ennek semmi köze a jogállamisághoz, ez politikai kultúra kérdése. “Illetve a hazához való viszony kérdése egy nemzetközi szervezetben”.

Munkatársunk emlékeztette, hogy 2014-ben az 5 Csillag Mozgalom egyik képviselőjét nem választották meg az Európai Parlament petíciós bizottságába alelnöknek, a német AfD két képviselőjét pedig szintén elutasították a nőjogi, illetve a gazdasági bizottságok alelnökségére. Erre Gulyás Gergely annyit mondott, “ez sem volt helyes”. Arról nincs információja, hogy Brüsszelben a fideszesek is azok között lettek volna, akik nemmel szavaztak.

A Sneider eset

Viszont emlékeztetett a jobbikos Sneider Tamás 2014-es megválasztására, aki az összes parlamenti frakció konszenzusos jelöltjének minősült, a balliberális ellenzék mégsem szavazta meg parlamenti alelnöknek, a kormánytöbbség azonban igen. “Az már csak a Jóisten humorérzékét dicséri, hogy azóta Sneider Tamással ölelkezik össze a Demokratikus Koalíció, a szocialista párt és helyi együttműködésekben a Momentum is” - fogalmazott a miniszter. A balliberális ellenzékről lesújtó a véleménye: eszerint itthon elvárják a konszenzuális elv érvényesítését, viszont nemzetközi szervetekben “kéjjel és örömmel támadnak meg bármikor bármilyen magyar képviselőt” – állította.  Mindenki minősítheti ezt a magatartást, egy sör mellett könnyebb, az én helyzetemben ez nehezebb - nyomatékosította másodszorra is megindultan, azt érzékeltetve, hogy erősebb szavakkal fogalmazna, ha nem a kormányinfó mikrofonja mögött állna.

Karantén Brüsszelben?

Arra, hogy az euroszkeptikus vagy szélsőséges pártok (Liga, AfD, Le Pen pártja) képviselőivel szemben alkalmazott politikai karantént érvényesítik-e most már a lengyel és a magyar képviselőkkel szemben is az Európai Parlamentben, Gulyás Gergely közölte: részben igaz ez, hiszen az EP-nek van fideszes alelnöke, Járóka Lívia, és fideszes képviselőket is megszavaztak bizottsági alelnököknek - utalt Deutsch Tamásra és Gál Kingára például.

Az Európai Bizottság elnökének azon kijelentését, hogy elszánt ellenfele lesz mindazoknak, akik az európai értékeket alá akarják ásni, vagy gyengíteni szeretnék, Gulyás Gergely nem magukra véve ezt, azzal reagált: “együtt tudunk küzdeni azok ellen, akik az európai értékeket gyengíteni szeretnék”. Közös küzdelemre való felhívásnak tekintjük ezt - magyarázta el, mert mint mondta, vannak, akik Európa alapértékeit fel akarják adni. A jogállamisági elvek között említette a nemzeti kisebbségeket megillető jogokat. Ha ebben előrelépés lesz, nem hiába szavaztak bizalmat von der Leyennek - hangzott el.

Lesz Orbán-von der Leyen találkozó

Munkatársunk kérdésére, hogy Orbán Viktor kezdeményez-e megbeszélést von der Leyennel ( ahogy ezt a lengyel kormányfő, Morawiecki is tette ), és mennyire biztos, hogy Trócsányi Lászlót az EP megválasztja uniós biztosnak, Gulyás Gergely először is felhívta a figyelmet: az EP egy csomagban szavaz minden uniós biztosról, az új Európai Bizottságról. Orbán Viktor pedig nyilván találkozik az Európai Bizottság elnökével, miután ő állandó partnere az Európai Tanácsnak, ahol az uniós miniszterelnökök ülnek - mondta. Ebben ő nem lát rendkívüli eseményt, de “egy ilyen találkozó létre fog jönni” - jegyezte meg.

Putyin-látogatás

Meg tudja-e erősíteni a Népszava hírét, hogy ősszel Budapestre jön Putyin, és újabb találkozó lesz Orbán Viktor és az orosz elnök között? - kérdeztük. A kancelláriaminiszter kitérő választ adott, azt mondta, hogy a Külügyminisztérium fogja megerősíteni, “ha lesz mit”.

Hol nyaralnak?

Arra, hogy hol tervezik a nyaralást és itthon nyaralnak-e - ahogy azt Varga Mihály pénzügyminiszter javasolta mindenkinek - Gulyás Gergely azt mondta: egyelőre csak azt tudja, hogy mikor megy nyaralni, augusztus első felében, de azt még nem, hogy hol. De ha kiderül, “nem fogja titkolni”. Hollik István kormányszóvivő pedig úgy válaszolt a hozzá intézett kérdésünkre, hogy most nem terveznek nyaralást, mert augusztusra várják a harmadik gyermeküket, és már erre koncentrálnak, nem a nyaralásra.

További belföldi híreink