Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-18 05:10:00

Nincs megállás: nem csak a fővárosban, vidéken is drágulhatnak az albérletek

Akár 20 százalékkal is emelkedhetnek az albérletárak, miután jövő héten kihirdetik a felsőoktatási ponthatárokat. Egy friss kutatás szerint: a drágulás nem csak a fővárosban, hanem a vidéki nagyvárosokban is jelentkezhet. Az egyetemi városokban már most átlagosan havi 150 ezer forintért adnak ki egy kétszobás lakást, és ehhez még jön a rezsiköltség is.

 

 

Átszámítva havi 970 ezer forintért adtak bérbe egy Andrássy úti luxusingatlant. A magas ár persze nem véletlen: 120 négyzetméter, 3 háló és két fürdőszoba, valamint saját biztonsági szolgálat a házban. Híradónknak az egyik értékesítő cég munkatársa elmondta: a hasonló adottságú lakások 2-3 hónapig vannak a piacon.

„Vannak olyan ingatlanok, akár ennek a duplájáért is, tehát kétszeres bérleti díjon, amikre gyakorlatilag sorban állás van. Tehát még bent van a bérlő, és már van rá két jelentkező. Tehát a nagyon magas színvonalú ingatlanoknál gyakorlatilag sorban állás van” – magyarázza Holcsik Dániel, az Eurocenter Properties értékesítési vezetője.

Tovább drágulnak ugyanakkor a középkategóriás albérletek is.

A GKI friss kutatása szerint a nagyobb városokban további 10-15 százelékos áremelkedés jöhet, miután kihirdetik a felsőoktatási ponthatárokat.

Budapesten az egyetemek környékén egy garzonlakás ára már most is 120 ezer forint körül van, míg egy 100 négyzetméteres ingatlanért már 200 ezret kell fizetni átlagosan.

„Ez a drágulás egyébként nem több átlagosan néhány ezer forintnál, hiszen a nagyvárosokban és Budapesten már most is a megfizethetőség határát súrolják az albérlet árak, egy átlagos nettó fizetés 50-60 százalékát is elviheti az albérleti díj” – nyilatkozta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A vidéki nagyvárosokban is magasak az albérlet árak. Debrecenben, Pécsen és Szegeden csaknem 150 ezer forintot kell fizetni havonta egy két szobás ingatlanért.

Az ATV Híradónak megszólaló Pécsi ingatlanszakértő idén nem számít további drágulásra. Marosvári László arról beszélt, hogy „az új építésű és a régebbi kiadó albérletek közt 10-20, akár 30 százalék különbség is lehet. Ha bővült az új építésűek létszáma, ezáltal az amúgy is tavaly felárazott árak véleményem szerint csökkenni fognak, illetve stagnálnak.”

Az egyetemistáknak érdemes már most elkezdeni a lakáskeresést, mert a megfizethető lakások néhány nap alatt elfogynak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink