Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-15 19:15:00

Erőszak a kollégiumban: A HM feljelentést tett, az ügyvéd szerint nem történt semmi

Zárt ülésen foglakozott a honvédelmi bizottság a debreceni katonai szakközépiskola kollégiumában történt erőszakos cselekmények miatt. A bizottság tíz évre titkosította a meghallgatás jegyzőkönyvét. A diákok egy részét képviselő ügyvéd szerint nem történt szexuális erőszak, sőt más bűncselekmények sem.

Erőszak a kollégiumban: A HM feljelentést tett, az ügyvéd szerint nem történt semmi

 

Már nyári szünet van a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskolában, ezért most a kollégium is üres. Pár hónapja azonban itt a diákok még egymással erőszakoskodtak.

Az ügyben összehívták az Országgyűlés honvédelmi bizottságát. A szaktárca államtitkára és az iskola vezetője számolt be a nemrég lezárult fegyelmi vizsgálat részleteiről. A fiatalkorúak személyiségi jogaira, illetve az azóta elindult rendőrségi nyomozás érdekeire való tekintettel zárt ülést rendeltek el, a bizottság elnöke is csak néhány részletet árult el.

„Az intézkedéseket, amelyeket az iskola vezetése hozott messzemenőkig támogatni lehet, tehát hogy az érintetteket kizárta az iskolából és mindenkivel szemben megszüntette a tanulói jogviszonyt, és az is helyes, hogy az iskola fenntartójaként a vizsgálatok lezárulása után a Honvédelmi Minisztérium illetékese, aki egyébként a katonai szakközépiskolák fenntartásáért is felel, a rendőrséghez fordult és megtette a feljelentést ismeretlen tettes ellen” - fogalmazott Kósa Lajos, Honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnöke.

A testület DK-s alelnöke szerint nem egyszerű egyedi esetről van szó: „Ezek a fiatalok a jövő katonái, akiknek egymásra számítaniuk kell. Hogyha ilyenfajta magatartást megenged magának egy közösség, akkor az lesz a vége, hogy nem tudják megvédeni a hazát. Éppen ezért nagyon szigorúan kell eljárni a katonai kollégiumon belül minden, ilyenfajta cselekménnyel szemben.”

A diákok  jogi képviseletét ellátó ügyvéd azt mondta: a tanulók beszámolója alapján nem szexuális erőszak, hanem személyi szabadság megsértése miatt indult az eljárás.

„A diákok azok folyamatosan játszottak ilyen lekötözős-szabadulós játékokat, ami egyébként a katonai nevelésüket is célozta, célozhatta és egyébként a sértetti beleegyezés, amennyiben ebben a körben megvalósult, tehát amennyiben ő is ebben a játékban aktívan részt vett ebben a lekötözős-szabadulós játékban, akkor ez büntethetőséget kizáró ok, így a büntetőeljárást szükséges lesz megszüntetni” - nyilatkozta Bangó Zoltán Ábel ügyvéd.

Az ügyvéd emlékeztetett arra is, hogy a fegyelmi eljárás, majd a büntetőeljárás sem a sértett feljelentése, hanem egy iskolai pletyka nyomán indult el.

atv.hu

További belföldi híreink