Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-15 11:40:00

Egy falu, ahol a napok túlélése jelenti a legnagyobb feladatot

A KSH adatai szerint 300 olyan település van Magyarországon, amelyek a helyi közszolgáltatások azonnali fejlesztésével hosszú távon felzárkózhatnának és a legelesettebbek közül kikerülhetnének. A 300-ból most 30 kis faluban indul el az a program, amelynek hajdú-bihari szerencsés nyertese a 300 lelkes Told lehetett. Itt az Igazgyöngy Alapítvány segítségével térképezték fel a feladatokat és most neki is állhatnak megoldani azokat.

„Talán a legbeszédesebb az, hogy semmilyen szolgáltatást nem tud eltartani a település. Itt még bolt és kocsma sincsen” – mondta Híradónknak L. Ritók Nóra.


20 éve működik Berettyújfaluban és a térségében az Igazgyöngy Alapítvány. Szociális munkát végeznek, sokszor kiemelkedő eredményeket elérve. Most egy újabb sikeres pályázatnak köszönhetően az egyik leghátrányosabb helyzetű településen, Toldon kezdhetnek szolgáltatásfejlesztésbe. Összességében 30 millió forintot költhetnek el a kis faluban.

„Minden településen az a szervezet, amelyik a fejlesztéseket végzi, vagy az önkormányzat, vagy bárki, aki ezt elindítja, maga határozhatja meg, hogy melyek azok a fejlesztési pontok, ahol segítséget, anyagi segítséget igényel” – részletezte az Igazgyöngy Alapítvány vezetője.

A toldi program végrehajtásába bevonják azokat az embereket is, akikért ezt életre hívták. Így nem a fejük fölött, íróasztal mellett döntenek, hanem az igényeket meghallgatva, ahhoz igazítják a lehetőségeket. Toldon sokak számára napok túlélése jelenti a legnagyobb feladatot.

„Nehéz, mert mindenért be kell mennünk Biharkeresztesre. Egy kenyérért is akár, hogyha arra van pénzünk. Bevásárlás nagyon nehéz, biciklivel. Autót kell fogadni. A gyerekek számára is az iskola az Biharkeresztesen van” – mondta egy helyi lakos.

Az alapítvány vezetője azt is mondta, hogy azt szeretnék, ha ez a Toldon futó program a többi település számára egy minta lehetne, hogy nem szabad beletörődni a helyzetükbe, hanem folyamatosan keresni kell azokat a lehetőségeket, amelyek a települést és az ott élőket is előre mozdítja.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink