Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-13 05:10:00

Évente 30 gyerek hal meg bántalmazásban

Kisebb botrány alakult ki Márki-Zay Péter kijelentése után. Hódmezővásárhely polgármestere szerint ugyanis olykor a gyerekeknél is szükséges testi fenyítést alkalmazni. A szakpszichológus szerint viszont hatástalan a testi fenyítés.

“Tehát az nekem mindig nagyon fontos volt, hogy a gyerekek szót fogadjanak, és ilyen szempontból én a testi fenyítésnek is szükségét érzem” - ez volt az a mondat, ami pár héttel ezelőtt rengeteg embernél kiverte a biztosítékot. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, az ellenzék egyik kiemelt szereplője mondta ezt egy helyi rádió műsorában.

A kijelentés után kialakult botrány hatására később képeket tett ki a Facebook-oldalára a gyerekeivel és kiállt a véleménye mellett, hozzátéve, hogy a testi fenyítés szerinte nem számít bántalmazásnak, amit egyébként ő is elítél.

A Heti Napló riportere annak járt utána, hogy az ellenzék szimbolikus alakjának csak kicsúszott a száján ez a mondat, vagy tényleg komolyan gondolja, hogy néha belefér testi fenyítés. Ráadásul minderről egy olyan országban támogatólag beszélni, ahol tabu, mégis bevett gyakorlat mindez.
A polgármester az irodájában fogadta az ATV stábját és elmondta, szó sincsen bántalmazás támogatásáról, szerinte egy kevésbé szigorú törvényt kellene sokkal szigorúbban betartatni.

“Nem lehet egy túlságosan szigorú törvény, és utána ennek a nem betartása. Nyilván, még egyszer, nem szabad és nem gondolom, hogy helyes lenne, nem is történik meg Magyarországon, hogy mondjuk egy fenékre ütésért kriminalizálnának valakit, de a törvényben most ez van” – vélekedett Márki-Zay.

Márki-Zay Péter azt is elmondta, hogy az ő általa szükségesnek tartott testi fenyítés, csak egy bizonyos kor alatt hatásos.

“Úgy gondolom, hogy bizonyos életkor után ez teljesen felesleges és haszontalan. Tehát igazából itt kicsi gyerekekről van szó, meg kell tanulják a rendet, meg kell tanulni a viselkedést, a társadalom együttélés normáit”

- folytatta. Hódmezővásárhely polgármestere viszont megbánta, hogy korábban ezt nyilatkozta.

“Mindenképpen megbántam természetesen, hiszen azt látom, hogy a testi fenyítés, a kifejezés, amit én használtam, azt nagyon sokan teljesen félreértelmezték, és azt gondolták, hogy én bármilyen fajta gyermekbántalmazást propagálok” – mondta a polgármester. Annak nem örül, hogy reflektorfénybe került a téma kapcsán, viszont a társadalmi vitát mindenképpen indokoltnak tartja.

Akárhogy is értette, amit mondott, Márki-Zay Péter szavai országos felháborodást váltottak ki, amire szintén országos felháborodás volt a válasz. Nagyon sokan ugyanis egyetértenek azzal, hogy a gyerekeknek szüksége van néha arra az anyai, vagy atyai pofonra, ami megmutatja, hol a határ.
Magyarországon minden harmadik családban előfordul bántalmazás, erőszak. Évente 30 gyermek hal meg bántalmazás vagy elhanyagolás következtében, csak a nyilvántartott veszélyeztetett gyermekek száma közel 200.000. Egy felismert gyermekbántalmazás esetre 25 rejtett eset jut. Egy felmérés szerint pedig a magyarok több mint kétharmada szerint egy-egy pofon néha belefér a nevelésbe. Pedig a 2005-ös gyermekvédelmi törvény elfogadása óta egyetlen pofon is büntetőjogi kategória.

Kispapa coach

Vadas János, aki egy itthon újszerű foglalkozásra adta a fejét, kispapa coachként próbál tippeket adni a szülőknek, hogyan lehet egy gyerekkel megértetni, mit szabad és mit nem. Szerinte a testi fenyítésnek vannak persze okai, de önámítás nevelési módszernek nevezni.
“A verés az nem egy nevelési módszer. Lehet egy idegállapotnak, egy fáradtságnak, egy stressznek egy tehetetlenség érzésnek a megnyilvánulása. De nem egy nevelési módszer” - hangsúlyozta.

Baranya István iskolaigazgató és pszichológus. Szerinte azon túl, hogy a testi fenyítés nem nevelési eszköz, még hatástalan is. Pontosabban nem azt a hatást éri el, amit a fenyítő szülő szeretne.

“Ha a gyerek így szocializálódik, akkor vélhetően amikor ő lesz felnőtt szülő, hasonlóképpen fog viselkedni, és ez tulajdonképpen, ha úgy tetszik apáról fiúra öröklődik. Az teljesen egyértelmű, hogy a gyereknek a jutalmazás és a büntetés az egy nevelési eszköz. De ez nem tettlegesség. Ez egy pedagógiai kategória, de semmiképpen sem lendülhet át abba, hogy egy büntetőjogi kategória legyen” – vélekedett a pszichológus.

A szakpszichológus szerint a Márki-Zay Péteréhez hasonló kijelentések igazi veszélye, hogy egyes szülőket megerősíthetnek abbéli meggyőződésükben, hogy a gyerekek fizikai erőszakkal fegyelmezése rendben van.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink