Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-12 11:58:00

Felfüggesztették Demeter Márta mentelmi jogát

Az Országgyűlés pénteken 131 igen, 52 nem, 0 tartózkodás mellett megszavazta Demeter Márta mentelmi jogának felfüggesztését.

Felfüggesztették Demeter Márta mentelmi jogát

Hargitai János mentelmi bizottság elnöke felszólalásában elmondta: hivatali visszaélés bűntettének elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kezdeményezték a képviselő asszony mentelmi jogának felfüggesztését.

Mint mondta: Demeter Márta 2018-ban a honvédelmi bizottság alelnökeként belépett a Magyar Honvédség repülőbázisára és beletekintett a repülőnapolóba. Közben tájékoztatást kapott arról, hogy az ő általa megtekintett adatok nem nyilvánosak. Ezt ő figyelmen kívül hagyva tett fel kérdést arra vonatkozóan, hogy a miniszterelnök lánya miért utazik honvédségi repülőgéppel. Hargitai szerint a képviselőasszonynak ezzel Orbán Viktor és feleségének a negatív társadalmi megítélésben való feltüntetése volt a célja.

Demeter Márta felszólalását azzal indította, hogy szerinte felségsértési pert indítanak ellene. Hozzátette: világosan látszik, hogy „egyre markánsabban próbálják ellehetetleníteni az ellenzéki képviselőket, sőt meg akarják őket félemlíteni”. Beszédét úgy fejezte be: az ellenzéki képviselőknek az a dolguk, hogy a kormány munkáját ellenőrizzék, ezért ő is, és minden ellenzéki képviselő a jövőben is ezt fogja tenni.

Előzmények 

Tavaly október 16-án Demeter Márta - aki akkor még az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának LMP-s alelnöke volt - írásbeli kérdésekkel fordult az illetékes miniszterekhez azt tudakolva, hogy a honvédség Airbusával miért utaztatták Orbán Viktor lányát. Kiderült azonban, hogy ilyen nem történt, valójában egy Orbán vezetéknevű magyar katona és családja utazott a gépen, engedéllyel.

A Fidesz az esetet követően Demeter Mártát feljelentette hivatali visszaélés és személyes adatokkal való visszaélés miatt, valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult.

Az ügy folyományaként Demeter Mártát februárban a házelnök javaslatára a parlament felmentette bizottsági alelnöki tisztségéből és bizottsági tagságából, miután az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárása során a képviselő személyében nemzetbiztonsági kockázatot állapított meg.

atv.hu

További belföldi híreink