Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-03 17:22:00

Kormányinfó: Mégsem teszi kötelezővé a kormány az iskolákban az osztályozást

Az ATV kérdésére a Kormányinfón kiderült: meghátrál a kormány, mégsem teszi kötelezővé a hagyományos 1-5 skálás érdemjeggyel való osztályozást az iskolákban. Igaz, az Oktatási Hivatal engedélye kell hozzá - mondta el Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.

Kormányinfó: Mégsem teszi kötelezővé a kormány az iskolákban az osztályozást

Az ATV kérdésére kiderült a mai kormányinfón, hogy miért kérte tegnap a kormány az utolsó pillanatban, hogy a parlament mégse szavazzon a nagy szakmai, ellenzéki felzúdulást kiváltó köznevelési törvény módosításáról, inkább halasszák el a zárószavazást. Tegnap a kormány halasztást megfogalmazó módosítójában ugyanis nem volt indoklás.

Gulyás Gergely kérdésünkre adott válaszából kiderült, meghagynák az iskolában szóbeli/szöveges értékelés lehetőségét – az Oktatási Hivatal engedélyével. Ez az alternatív, Waldorf-iskolák számára lenne engedmény, ahol most sem a hagyományos 1-5-ig skálán osztályoznak, hanem szöveges értékeléssel.

Arra, hogy a törvénymódosítás másik neuralgikus, és az ellenzék által bírált pontját is visszavonják-e, hogy a Nemzeti Alaptantervben lefektetett követelményektől legfeljebb 30 százalékban lehet eltérni, Gulyás Gergely azt mondta, hogy ebben nem terveznek változtatást.

Hiller István tegnap a köznevelési törvénymódosítás és a kormány halasztási javaslata kapcsán azt mondta: a módosítás az “arculcsapása” lett volna az alternatív Waldorf-iskoláknak, hiszen az kötelezővé tenné a hagyományos osztályozást a számukra. Ezzel “a szabadság utolsó kis köreit vagdosná” a kormány.

Hiller István MSZP-s politikus, volt oktatási és kulturális miniszter véleményét itt olvashatják. 

Ajánlom

További belföldi híreink