Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-30 13:50:00

Film készül Slachta Margitról: a rendező az egész világon elterjesztené a hírét

Angol nyelvű dokumentumfilm készül Slachta Margitról, aki a vészkorszak idején nem csak embereket mentett, de Magyarország-szerte kurzusokat szervezett, hogy a keresztény értékrend közvetítésével ellensúlyozza a hitleri propagandát. A film rendezője, George Paul Csicsery az ATV-nek azt mondta, szeretné elterjeszteni a világban Slachta Margit hírét.

"Hároméves korom óta Amerikában élek, filmeket csinálok, többnyire dokumentumfilmeket. Van egy ismerősöm, aki megkérdezte, mivel foglalkozom. Olvastam Slachta Margitról, aki apácarendet alapított Magyarországon a húszas években, és elterjesztette Szlovákiában, Erdélyben, Amerikában. Az egész rend átrendeződött a zsidómentésre. Én 7-8 éves koromban találkoztam is Slachta Margittal Buffalóban, New York állam" - mesélte az ATV Híradónak Csicsery.

"A barátom, Somogyi Marika szobrászművésznő azt mondta, az ő életét is Slachta Margit mentette meg, mert nyolcéves korában a szülei átadták ezeknek az apácáknak. Hát így kénytelen voltam megindítani a filmet" - tette hozzá Csicsery.

"Nagyon fontos, hogy ezt a személyt, Slachta Margitot, akit valamennyire ismernek Magyarországon, de a világon sehol máshol, angolul beszélő filmben valahogy elterjeszteni ennek a hírét, hogy ilyen is volt, nemcsak Wallenberg" - jelentette ki George Paul Csicsery.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink