Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-27 07:26:00

Trump bekeményít, még Amerikában fogott halakra is vámot vethet ki

Kína az elmúlt 20 évben az egyik vezető halfeldolgozó lett. Ez azt jelenti, hogy a világ minden táján kifogott halakat fejük és belső részük nélkül, lefagyasztva Kínába szállítják, ahol kicsontozzák vagy kifilézik, mielőtt az Egyesült Államokba kerülnek.

Trump bekeményít, még Amerikában fogott halakra is vámot vethet ki

Trump büntetővámjai érintik a Kínában feldolgozott lazacot és tőkehalat – még akkor is, ha eredetileg amerikai fogásról van szó –, kivéve, ha az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviseleti Hivatala úgy dönt, hogy leveszi ezeket a halakat a listáról.

Az amerikaiak által elfogyasztott halak többségét Amerikán kívül fogták ki vagy dolgozták fel. Számos hal importőr azt kéri a Trump-adminisztrációtól, hogy a Kínából származó tengeri ételeket vegyék le a listáról. Alaszkai szenátorok ugyanezt kérték.

A nyomással szembesülve a halakat eltávolították ugyan egy korábbi tarifacsomagból, de számos importőr csalódottságát fejezte ki, hogy ismét napirendre került a kínai importból származó halak megvámolása.
Egyes importőrök más megoldást keresnek termékeik Kínában történő feldolgozása helyett, de az átmenet évekbe telhet.

Néhány lazacfajt például az Egyesült Államokban dolgoznak fel, de a rózsaszín lazac feldolgozását egyelőre Kínában tudják megoldani.  

atv.hu / CNN

További belföldi híreink