Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-27 07:33:00

Több mint hetvenezer forint extrapénzt adna a kormány a közmunkásoknak

Egyszeri extra juttatást adna a közmunkásoknak az Orbán-kormány: egységesen megkapnák az egy havi bér 90 százalékát, vagyis bruttó 73 377 forintot – tudta meg a hvg.hu.

Több mint hetvenezer forint extrapénzt adna a kormány a közmunkásoknak

Az erről szóló jogszabály-módosító javaslatot már ki is dolgozta a belügyi- és az igazságügyi tárca. A több mint 100 ezer közmunkásnak járó, összegében szinte 13. havi fizetéssel felérő juttatás 9 milliárd forintba kerülne az állami büdzséből, hivatalosan azzal indokolnák, hogy a közmunkások álláskeresését akarják támogatni. Az ajándékpénzt valószínűleg az őszi önkormányzati választások időszakában fizetnék ki, ezért a közmunkás szakszervezet vezetője szerint ez egyszerű szavazatvásárlás.

Ahogy a tavalyi országgyűlési választások előtt Erzsébet-utalvánnyal lepte meg a nyugdíjasokat az Orbán-kormány, idén – minden bizonnyal az önkormányzati választások környékén - egyszeri juttatásként jelentős pluszpénznek örülhetnek majd a közmunkások. A jelenlegi közmunkás bér 90 százalékával megegyező összegű juttatásról szóló kormányhatározati javaslatot Pintér Sándor belügyminiszter és Trócsányi László igazságügyi miniszter terjeszti a kormány elé – tudta meg a portál egy névtelenséget kérő, kormányhoz közeli forrásból.

A jelenlegi közfoglalkoztatási bérrel, vagyis havi bruttó 81 530 forinttal számolva ez bruttó 73 377 forintot jelentene mindenkinek, aki idén legalább 90 napig közmunkásként dolgozott.

Ezt egységesen minden, a feltételeknek megfelelő közmunkás megkapná, vagyis azonos összeget osztanának nekik.

atv.hu

További belföldi híreink