Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-26 08:51:00

Érsebész nélkül maradt a Péterfy Kórház

Dr. Tóth Gyula érsebész március eleje óta egyedül gondozta a Péterfy ellátási területéhez tartozó krónikus érbetegeket, és a hónap minden napján telefonos készenléttel segítette a baleseti központ ügyeleti munkáját, egészen tragikus hirtelenséggel bekövetkezett haláláig.

A Nemzeti Népegészségügyi Központnak vis majort jelentettek, kedden reggel pedig a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája vállalta, hogy kisegíti az akut baleseti érsérülések ellátásában a Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Központját és a tervezett érműtétre váró beteget átvette – olvasható a MedicalOnline.hu-n.

Megrendülten vették tudomásul töretlen munkabírásáról ismert kollégájuk, dr. Tóth Gyula elvesztését az érsebészek, aki március eleje óta egyedül gondozta a Péterfy ellátási területéhez tartozó krónikus érbetegeket, és a hónap minden napján telefonos készenléttel segítette a baleseti központ ügyeleti munkáját, egészen tragikus hirtelenséggel bekövetkezett haláláig – fogalmaztak az elhunyt orvos kollégái a MedicalOnline-nak.

Az érsebészeti ellátás megoldatlan problémái már márciusban megmutatkoztak, amikor a Péterfy Kórház lemondta az akut érsebészeti ellátást. A nemzeti szív- és érrendszeri programban megfogalmazottak nyomán a korábban érsebészeti profillal nem rendelkező Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKI) elkezdődött a III. progresszivitási szintű ellátás felépítése.

A Péterfyből ide érkezett két érsebész és egy rezidens, ahol ezután

egyetlen idősebb kolléga látta el a krónikus területi érbetegek gondozását, és folyamatos, havi 30 napos készenlétben vállalta a baleseti központ ügyeletét, 

bár mind II., mind pedig III. progresszivitási szinten 3 fő érsebész alkalmazását írja elő a jelenleg érvényben lévő minimumrendelet, aminek maradéktalan betartását – vagy személyi, vagy tárgyi hiányosságok miatt – több érintett intézményben nem tudják teljesíteni.

A Péterfy orvos nélkül maradt krónikus betegeit a GOKI fogadja ugyan, de a nagy forgalmú baleseti centrum érsérültjeit egyelőre nem tudják ellátni.

A fővárosi érsebészeti ellátás – elsősorban krónikus és folyamatosan tovább romló munkaerőhiányból eredő – kritikus problémáira, és annak megoldási lehetőségeire korábban már többször felhívta a figyelmet a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság (MAÉT), amelynek elnöke, dr. Szeberin Zoltán megkeresésünkre emlékeztetett: a kialakult helyzet akut kezelésére a központosítás haladéktalan, átgondolt és szervezett elindítása jelenthet megoldást, mely eddig váratott magára.

atv.hu

További belföldi híreink