Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-26 21:57:00

Az összeomláshoz közelít a kormányablakok helyzete, válságtanácskozást hívott össze a kormány

Tumultusra, több órán át tartó várakozásra kell számítania annak, aki ügyet szeretne intézni valamelyik kormányablakban. A köztisztviselők szakszervezete szerint 10 százaléknál is magasabb a munkaerőhiány, a legtöbben a leterheltség miatt hagyták ott munkahelyüket. A hvg.hu szerint a Miniszterelnökség is tud a krízishelyzetről, ezért válságtanácskozást hívtak össze.

Az összeomláshoz közelít a kormányablakok helyzete, válságtanácskozást hívott össze a kormány

Egymást váltják az ügyfelek egy XIV. kerületi kormányablakban. A távozók közül sokan nem dolguk végeztével mennek el, hanem azért, mert annyi a várakozó, hogy egyszerűen nem jut nekik sorszám.

A kormányablakban a dolgozók elmondták az ATV Híradónak: általános jelenség, hogy már nyitáskor 60-70 ügyfél várakozik. A legrosszabb a helyzet a gépjárművel kapcsolatos ügyintézések esetén, akkor 3-4 órát is sorba kell állni.

A tumultus oka a dolgozók túlterheltsége.

Tavaly nyáron létszámstopot hirdettek, ezt a tetézte a márciustól életbe lépő változás, vagyis hogy a kormányhivatalok köztisztviselőit is megemelt munkaidővel, de az alapszabadságok csökkenésével járó szolgálati jogviszonyba sorolták át. Ekkor 2500 dolgozó mondott fel. Ezután feloldották ugyan a létszámstopot, de ez nem enyhítette a munkaerőhiányt.

A köztisztviselők érdekképviseletét ellátó szakszervezet már márciusban sztrájkkal hívta fel a problémára a figyelmet, de hiába, a kormány nem ült le velük tárgyalni.

Boros Péterné az MKKSZ elnöke elmondta: ezen a területen 37.600-an dolgoznak, és ennek a 10%-nál több az, ami hiányzik, de az a legnagyobb probléma, hogy az összetétele is rossz, hiszen az ügyfelekkel foglalkozók közül mentek el értelemszerűen a legtöbben.

Az aggasztó állapotokról a Miniszterelnökség is értesült. A hvg.hu információi szerint Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár keddre összehívta a kormányhivatalokat vezetőit, hogy megtárgyalják, hogyan lehetne enyhíteni a drámai mértékű munkaerőhiányon.

A Miniszterelnökség megkeresésre azt írta, az ügyeiket intéző emberek a legfontosabbak számukra, visszajelzéseiket folyamatosan figyelik. Amennyiben úgy tapasztalják, hogy beavatkozás szükséges, megteszik a kellő intézkedéseket.

Krízishelyzet a kormányablakoknál?

 

atv.hu

További belföldi híreink