Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-25 13:09:00

Megoldódik a K-vitamin ügye?

Engedélyt adtak 58 200 doboz Konakion importálására, így a hiány megszűnik. Közben tiltakoznak a gyermekorvosok a bárányhimlő elleni védőoltás miatt, mert más időpontokaban szokták beadni, mint amit most kötelezővé tesznek.

Hiánycikk a K-vitamin a patikákban, melyet minden csecsemőnek felírnak a gyermekorvosok 6 hónapos korig, a vérzékenység kialakulásának elkerülése okán. Most azonban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet engedélyt adott 58 200 doboz Konakion importálására, ezzel megszüntetve a hiányt. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke elmondta az ATV Start műsorában, hogy ő még nem hallott róla, de nagyon örül a hírnek.    

Elmagyarázta, hogy a K-vitamin hiánya esetén a csecsemőknél vérzékenység alakulhat ki, amely agyvérzést, vagy más súlyos állapotot okozhat. A K-vitamin pótlásra csak a kizárólag anyatejjel táplált babáknak van szüksége, de azért írják fel mindenkinek, mert nem lehet tudni pontosan, melyik baba meddig szopik anyatejet, és ezért van az, hogy több helyen is megmaradt a Konakion, és amikor az anyukák megtudták, hogy hiánycikk, felajánlották, hogy továbbadják azoknak, akiknek szüksége van rá.   

Annak ellenére, hogy figyelmeztetnek arra, hogy csak gyógyszertárból beszerzett Konakiont adjanak, Póta György elmondta, ha biztonságos helyről, az ismert Konakiont be tudják szerezni egymástól, még mindig jobb, mintha nem kapná meg az a csecsemő, akinek szüksége lenne rá. Felhívta a figyelmet, hogy ismeretlen K-vitamint tartalmazó készítményeket interneten, külföldről, semmiképp se vegyen senki. 

5 év alatt 400 ezer oltás   

Szóba került, hogy a bárányhimlő elleni védőoltás szeptembertől kötelező lesz, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ kiadta, hogy az oltást 13 és 16 hónapos korban kell a csecsemőknek beadni. A gyermekorvosok tiltakoztak ez ellen, mert már évek óta adták a védőoltásokat, nem kötelező módon, de más időpontokban, és jól bevált. Póta György említette, hogy 5 év alatt 400 ezer oltást adtak be, mely 200 ezer csecsemőt érintett. 

Elmondta, hogy leültek tárgyalni az országos tisztifőorvossal, de az ő indoklása szakmailag nem volt alátámasztható szerinte. Ennek ellenére nem változtattak az időpontokon, így abban állapodtak meg, hogy egyelőre a kormány meghatározását követik, nehogy előfordulhasson az, hogy nem történik meg a gyerekek átoltottsága, de néhány hónap múlva visszatérnek az ügyre és újratárgyalják. Mivel az állam által kötelező lesz a védőoltás, így az állam vállalja a felelősséget, jegyezte meg.   

Végül a gyermekorvos beszélt arról is, hogy mostantól a fiúk is megkapják a HPV (Humán Papilloma Vírus) elleni védőoltást, hetedik osztályos korban.

Elmondta, hogy eddig a köztudatban csak az volt, hogy a HPV a méhnyakrák kialakulásáért felelős, így csak a lányokat érinti, de kiderült, hogy más rákos megbetegedésekért, és vírusos szemölcsök kialakulásáért is felelős, ami egyaránt érinti a lányokat és a fiúkat is. Ezzel a 9 komponensű oltóanyaggal ezeket is meg lehet előzni, jelentette ki Póta György.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink