Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-21 17:50:00

Nincs elég K-vitamin a gyerekeknek, a szülők az interneten próbálnak segíteni egymásnak

Sok szülő szerint még mindig hiánycikk a patikákban a K-vitamint tartalmazó Konakion-ampulla, amire a csecsemőknek nagy szükségük lenne, emiatt az interneten próbálnak egymásnak segíteni. A gyógyszerészeti intézet szerint azonban már megoldódott a probléma, és azt kérik a szülőktől, hogy csak a patikákban vásároljanak K-vitamint.

Nincs elég K-vitamin a gyerekeknek, a szülők az interneten próbálnak segíteni egymásnak
(Képünk illusztráció)

Egy hónapja összesen tízezer doboz K-vitamin behozatalát engedélyezte a gyógyszer-nagykereskedőnek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. Ennek ellenére sok szülő szerint még mindig hiánycikk a patikákban a K-vitamint tartalmazó Konakion-ampulla. Komáromi Zoltán, háziorvos szerint a K-vitamin hiánya újszülötteknél, illetve a csecsemőknél vérzékenységet okozhat.

A magzatok, illetőleg a megszületett újszülötteknek a bélrendszere teljesen steril. Az ember a K-vitamin szükségletét a bélrendszerében termeli általában, és amíg csak anyatejes szoptatás, anyatejes tápláláson van egy csecsemő, addig adni kell neki szájon keresztül K-vitamint, mert nem tudjuk kiszűrni azt, hogy mondjuk ezer újszülöttből ki az, az egy-kettő-három-tíz, aki valamilyen vérzékenységben szenved, ezért az összes csecsemőt védjük” - fogalmaz a háziorvos.

A 24.hu szerint a szülők gyorsan reagáltak a hiányra, és különböző fórumok segítségével osztják meg egymással a családoknál fennmaradt készleteket. A megmaradt K-vitamin begyűjtésébe több védőnő és védőnői szolgálat is beszállt.

Az ATV Híradó megkeresésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet azt közölte, hogy mostanáig több hónapra elegendő, összesen 58 200 doboz K-vitamin importját engedélyezték. Mint írták: az újabb K-vitamin készítmények a jövő hét első felében érkeznek, így a biztonságos gyógyszervásárlás a patikákban megoldott. Az intézet arra figyelmeztette a szülőket, hogy a készítmények postai úton történő továbbítása veszélyes lehet, akárcsak az egymástól való kölcsönkérés, ezért  arra kérték a lakosságot, hogy csak a gyógyszertárakban vásárolják meg a szükséges K-vitamint.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink