Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-21 08:10:00

Lázár és a polgármester-jelölés? Orbán figyel a parlamenti kétharmadra

Lázár Jánost kérte fel polgármester-jelöltnek Hódmezővásárhelyen a fideszes alapszervezet elnöke. Orbánék kétharmados többsége a parlamentben éppen a kétharmad határán van, Lázár egyéni képviselő, így kérdéses, hogy megkockáztatnának-e egy időközi képviselőválasztást Vásárhelyen.

Lázár és a polgármester-jelölés? Orbán figyel a parlamenti kétharmadra

A Fidesz hódmezővásárhelyi szervezetének elnöke jelentette be tegnap a Promenádnak adott interjújában: Lázár Jánost, a körzet parlamenti képviselőjét kérik fel, hogy az őszi önkormányzati választásokon vállalja Hódmezővásárhelyen a polgármester-jelöltséget. Így Márki-Zay Péterrel szemben kellene indulnia.

A javaslatunk egyszerre nevezhető meglepőnek és magától értetődőnek. A város élére olyan ember kell, akinek vannak elképzelései, tud és akar is a városért dolgozni és képes eredményeket elérni, mert egy városvezető dolga nem az, hogy politizáljon, hanem, hogy építse, fejlessze a városát. Lázár János személye, munkája ebben megkérdőjelezhetetlen - mondta a portálnak Halmai Katalin.

Lázár János egyelőre konkrét választ még nem adott a megkeresésre, egy kis időt kért.

Kérdéses, hogy Lázár Jánosnak mekkora a mozgástere az ügyben, ez valószínűleg nem csak az ő személyes döntésén fog múlni. A parlamentben a Fidesz-KDNP éppen a kétharmados többség határán áll a tavaly áprilisban megszerzett 133 mandátummal. A német nemzetiségi kisebbségi parlamenti képviselő Ritter Imre korábban ugyan a Fidesz budaörsi önkormányzati képviselője volt, de ő független.

Ugyanakkor volt már rá példa az előző ciklusban, hogy a kormánytöbbség elveszítette a kétharmadot, mégpedig időközi választásokon, a veszprémi és tapolcai voksoláson két ellenzéki, Kész Zoltán és Rig Lajos győzött. Erre a fideszesek jól emlékeznek.

“Lehet, hogy Lázár János le tudná győzni Márky-Zay Pétert, de az összeférhetetlenség miatt le kellene mondania a parlamenti képviselői mandátumáról és akkor időközi képviselőválasztást kellene kiírni. A miniszterelnök számára fontos a kétharmad” - mondta egy kormányközeli forrás munkatársunknak tegnap este.

Lázár János tavaly április 8-án a parlamenti választáson elsöprő győzelmet aratott Hódmezővásárhelyen - 71,5 százalékos részvétel mellett - 52 százalékkal nyert, 28 500 voksoltak rá. Ez azért is volt bravúros, mert 2014-hez képest több mint 8 ezer újabb támogatót szerezett.

Összeférhetetlenség

A 2014-es önkormányzati választások után lépett hatályba az összeférhetetlenség, a duabályozás, hogy polgármesterek nem lehetnek egyben országgyűlési képviselők is. Rogán Antal a Belváros-Lipótváros polgármestere volt, ő vagy éppen Kósa Lajos volt debreceni polgármester is a képviselőséget választották, ahogy például Németh Szilárd volt csepeli polgármester is. A 2018-as, tavaly áprilisi parlamenti választás után Kocsis Máté volt józsefvárosi polgármester is képviselő lett, most ő a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

Ajánlom

További belföldi híreink