Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-16 13:55:00

MSZP: van-e megállás a lejtőn?

2006-ban, vagyis 13 éve volt a szocialisták utolsó nagy győzelme. Utoljára 2006-ban tudtak egységet és erőt felmutatni. Akkor még Szili Katalin, Medgyessy Péter is ott álltak Gyurcsány Ferenccel egy színpadon.

MSZP: van-e megállás a lejtőn?

Az akkori kampánynak köszönhetően több mint 43%-ot ért el a választáson az MSZP, és a rendszerváltás óta először újrázhatott egy kormány.

2006 őszétől azonban elhúzódó politikai válság következett. Az őszödi beszéd kiszivárgása után, majd 3 évnek, és a gazdasági válságnak is be kellett következnie ahhoz, hogy Gyurcsány Ferenc lemondjon. 2010 óta pedig Fidesz folyamatos kétharmados győzelmével kell szembenézniük a szocialistáknak.

„Az MSZP-nek vége!” „Vége az MSZP-nek” „A párt veteránjai temetik az MSZP-t” – 2010 óta 4 évenként elemzők és a párt tagjai is megírják és elmondják, hogy vége a pártnak, nincs lejjebb, olykor A két héttel ezelőtti vereség után, bár Tóth Bertalan és az elnökség nem mondott le, a párt belső fórumain elkezdték kongatni a vészharangokat. Lendvai Ildikó a hvg-ben megjelent elemzésében azt írja: " drámai pillanathoz érkeztünk. A működési mód – ahogy egész jövőnk – élet-halál kérdésévé vált. Az ellenzéki közvélemény éppen most ítéli meg, szüksége van-e ránk. "
Szanyi Tibor pedig ennél is tovább ment, miután a választmány úgy döntött, hogy az egyetlen európai parlamenti helyükre nem őt, hanem Ujhelyi Istvánt küldik ki, nyílt levélben ment neki a pártvezetésnek. Mutatom a legerősebb idézeteket a levélből.

"Ma 20-30 emberből jó ha 1 (!) gondolja, hogy szükség lenne az MSZP-re. Anno velünk indult az “orrbefogásos” szavazás kultúrája. A nyilvánosság platformjain döntően a belső mutyijainkkal, külső alkudozásainkkal jelenünk meg, mások pedig leginkább korrupt bandának emlegetnek minket."
 

"Ez így nem párt! Ez így csak egy degenerálódó belterjes klub."


 
"Most, 2019-ben pedig elkövettük a lehető legnagyobb kampányhibát, hogy a véghajrá utolsó hetében az volt a fő üzenetünk, hogy most nem a választópolgárért, még csak nem is önmagunkért, hanem egy másik párt emberének a mandátumáért küzdünk. Mit is mondhat erre egy normális ember? Azt, hogy “szavazzon rátok a vasorrú bába!”…, aztán megoldotta saját kútfőből: DK.  "
 
Kunhalmi Ágnes volt az egyetlen az MSZP-ből, aki megszólalt Szanyi levele után. Szerettem volna a párt korábbi elnökeit megszólaltatni, és kikérdezni a véleményüket arról, szerintük miben van igaza Szanyinak, és mi vezetett az MSZP történelmi mélypontjához, de aki először vállalta, az is visszamondta az interjút, azzal magyarázva, hogy Tóth Bertalan pártelnök könyörgött neki, hogy ne nyilatkozzon.

Schmuck Andor már lassan két évtizede kívülről figyeli az MSZP működését. Néha mintha visszafelé kacsingatna, mindenestre jól ismeri a szervezetet, és épp akkor látta közelről, amikor sikeres volt a párt. Ezt mondja: Horn Gyula nem csak Európában, de az MSZP történetében is új irányt adott. A rendszerváltás után senki nem gondolta, hogy képes lesz az MSZP, mint az MSZMP utódpártja, pár éven belül labdába rúgni. Horn vezetésével ez sikerült, nem véletlen, hogy azóta is a Horn-receptet, a Horn örökséget hiányolják a belső bírálók.

Ceglédi Zoltán szerint Horn sikere többek közt abban állt, hogy sikerült identitást, önálló karaktert adnia a szocialista pártnak, és ahogy Ceglédi fogalmaz, ösztönös marketing-zseniként el is tudta ezt adni. Ez pedig az utolsó évtizedben teljesen eltűnt.

Az első nagy vereség 2010-ben érte az MSZP-t. Gondolhatnák, hogy azóta folyamatos a lejtmenet, de a számok egyáltalán nem ezt mutatják. Még a 2010es választási eredmény, amely a Fidesz első kétharmados győzelmét hozta, is háromszor olyan jó volt, mint a mostani EP-választásé. Gyurcsány Ferenc 2011-es távozása és a DK megalakulása pedig, ahogy az akkori pártelnök, Mesterházy Attila megjósolta, kifejezetten jót tett a pártnak, és a ma már elképzelhetetlen 33%-ra erősödött az MSZP.

Mesterházy Attila egyébként a választási éjszakán két hete azonnal feltűnt a székházban. A színpadra nem ment ki a vezetőséggel, a háttérből figyelte az eseményeket. Több vezető mszp-stől is úgy értesültem, hogy azóta is aktívan figyel, visszatérne a párt élére, de biztos, hogy csak az önkormányzati választások után, ezt a feladatot még Tóth Bertalanra hagyná. Már pedig ez a feladat nem lesz könnyű.

Ugyanis hétfőn először a Momentum mutatta be a főpolgármester-jelöltjét Kerpel-Fronius Gábort, így Karácsony Gergelynek a baloldalon lett kihívója az előválasztáson.

Majd csütörtökön a DK is bemutatta saját főpolgármester-jelöltjét, Kálmán Olgát. Nem kis meglepetést és zavart okozva ezzel, hiszen Gyurcsány Ferenc az uniós választás másnapján még arról beszélt, hogy „nincs ok arra, hogy bármelyikünk is elbizonytalanodjon Karácsony Gergely támogatásában.”

Ceglédi Zoltán szerint az EP választás legfontosabb üzenete az MSZP számára, hogy önmagán az összefogás üzenet semmit nem ér.

Kérdés, hogy az összeolvadás ideje is lejárt-e. Az MSZP-ből több olyan hír is érkezett, hogy összeolvadnának a dk-val, arról is több hír szól, hogy az mszp frakcióból van aki átülne a dk parlamenti soraiba, sőt állítólag a társelnöki szisztémáról is egyeztettek már, amely konstrukcióban Dobrev Klára lenne Tóth Bertalan társelnöke. Kérdés, hogy az megmenti az MSZP-t, vagy végleg eltünteti a politikai kínálatból.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink