Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-14 21:39:00

Beismerte Prisztás József meggyilkolását Jozef Rohac, új tárgyalások jöhetnek

Prisztás Józsefet több mint 20 éve ölték meg. A gyilkosságért Portik Tamást felbujtóként, egy másik férfit pedig elkövetőként jogerősen elítéltek.

Beismerte Prisztás József meggyilkolását Jozef Rohac, új tárgyalások jöhetnek

Rohac azt mondta: ő csak a pénzért gyilkolt, nem tudta, hogy miért bízta meg az ukrán maffia. A bérgyilkos szerint olyan idők voltak, amikor vadásztak egymásra az emberek, háború volt a bűnözők között.

Óriási biztonsági készültséggel érkeztek a tárgyalóterembe az elítéltek. Portik Tamás hosszú hajjal és szakállal jelent meg. A tárgyalást a Terrorelhárítási Központ munkatársai biztosították.

Prisztás Józsefet 1996 novemberében gyilkolták meg. Hatvani István a gyilkosságért, míg Portik Tamás felbujtóként 15-15 év fegyházbüntetést kapott jogerősen. Csakhogy Jozef Rohác két évvel az ítélethirdetés után magára vállalata a gyilkosságot, ezért megismétlik az eljárást. A Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás miatt életfogytiglanra ítélt szlovák bérgyilkost a szegedi börtönből kapcsolták.

„Fél méterre hátulról fejbe lőttem. Egy lövés. Leesett, előre esett, és már mentem is tovább” – mondta Rohac, aki úgy fogalmazott a tárgyaláson: csak ő, az elkövető tudhatja, hogy a nyomozók nem találtak töltényhüvelyt a helyszínen. Az ugyanis abban a nejlonszatyorban maradt, amellyel álcázta a hangtompítós pisztolyt. A bérgyilkos azt mondta: 15 ezer márkát kapott a gyilkosságért, és csak egy feltétele volt, hogy a célpont bűnöző legyen. A megbízást pedig az ukrán maffiától kapta. Azóta azonban megváltozott, ezért ismeri be csak most, több évtizeddel később a tettét.

„Már elég sok rosszat csináltam. Sok rosszat. Most már csak jót tehetek, igazságost. Itt van egy ember, egy eset, amikor egy ártatlan ember, azért ül, amit én csináltam”

 – mondta.

Portik Tamás védője azt várja, hogy a megismételt eljárás végén felmentik a korábban elítélteket.

„Ez a vallomás nagyon meggyőző volt, Rohac úr azonnal válaszolt a kérdésekre, nem látszott rajta, hogy bármiféle különleges felkészülés kellett volna neki” – ismertette a részleteket Szikinger István ügyvéd.

A beismerés után az elítéltek kezdeményezték a szabadlábra helyezésüket, de ezt a bíróság nem engedélyezte. Előbb értékelik a vallomást.

A következő tárgyalás szeptemberben lesz, de a bíró - a biztonsági kockázatokra hivatkozva - nem engedélyezte Portik Tamás részvételét.

Beismerte Prisztás József megölését Jozef Rohac

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink