Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-13 09:45:00

Mégsem szüntetik meg az ismétlési jogdíjakat

A kormány az elmúlt napokban több neves magyar előadóművésszel konzultált. Véleményüket figyelembe véve az Országgyűlés elé benyújtott médiatörvény szerzői jogi részét úgy módosítjuk, hogy az ismétlések utáni jogdíj megmarad – áll a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében.

Mégsem szüntetik meg az ismétlési jogdíjakat

A hatályos szabályozás azonban módosul. Mint írták: a jogkezelő szervezet díjat illetve költséget csak egyszeri alkalommal számolhat fel, minden ismétlés utáni jogdíjat teljes egészében az előadóművészeknek és jogtulajdonosoknak kell folyósítani. Így a költségek csökkenthetők és az előadóművészek érdeke is érvényesül.

Tegnap írtunk róla, hogy mintegy 3000 művész tiltakozott az ismétlési jogdíjak megszüntetése ellen.

Korábban a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvénytervezet arról szólt, hogy az ismétlési jogdíjak megszüntetése mellett törölné azt a közös jogkezelési mechanizmust is, amely lehetővé teszi az internetes zeneszolgáltatás után járó előadóművészi jogdíjak megállapítását és beszedését.

A petíció, amelyhez az EJI és az Artisjus kezdeményezésére az előadóművészek iránti szolidaritásuk kifejezéséül magyar zeneszerzők és szövegírók is csatlakoztak, arra kérte a törvénytervezet előterjesztőit, vonják vissza a több mint tízezer előadót sújtó javaslatokat.

atv.hu

További belföldi híreink