Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-11 18:27:00

Trolltámadás? - Megszólal Bede, Schmuck és Cs. Kádár

Schmuck Andort egy állítólagos titkos ellenzéki háttértanulmány, Bede Zsoltot Kálmán Olga, Cs. Kádár Pétert pedig a kíváncsiság vitte rá, hogy ringbe szálljon az ellenzéki előválasztáson. De vajon valódi ellenzéki jelöltekről van szó vagy trollokról? A Civil Választási Bizottság elnöke azt mondta az atv.hu-nak, hogy csak az lehet tagja a bizottságnak és indulhat az előválasztáson, aki méltó kihívója lehet Tarlós Istvánnak.

Trolltámadás? - Megszólal Bede, Schmuck és Cs. Kádár
Bede Zsolt

Javában tart még az előválasztás második fordulójának első szakasza, vagyis az aláírásgyűjtés. Az EP-választás után felpörögtek az események. Rövid ideig úgy tűnt, hogy Puzsér Róbert előválasztásból történt kiszállásával Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje hátradőlhet, ám a Momentum és a DK is „berúgta az ajtót”. Előbbi Kerpel-Fronius Gábort, utóbbi Kálmán Olgát indította harcba. A jelöltek száma azonban nem állt meg itt, további jelöltek kerültek elő, mint Schmuck Andor, Cs. Kádár Péter vagy éppen Bede Zsolt. Az atv.hu most az ő motivációjukra volt kíváncsi.

Már gyűjti az aláírásokat Schmuck, de még mindig kész visszalépni

A legfrissebb történés az, hogy – ahogyan arról már korábban beszámoltunk – Schmuck Andor mai sajtótájékoztatóján jelentette be: visszalép a főpolgármester-jelöltségtől és nem vesz részt az ellenzéki előválasztáson, ha Kálmán Olga, Karácsony Gergely és Kerpel-Fronius Gábor teljesíti az általa megfogalmazott feltételeket. Eszerint elvárja a többiektől, hogy azok tegyenek hitet amellett, hogy megválasztásuk esetén nem kezdeményezik a fővárosi szépkorúakat érintő utazás- és egyéb kedvezmények megváltoztatását. Mint ahogyan arról is egyértelmű kiállást vár el, hogy ezen juttatások forrását ha kell, a fővárosi költségvetésből biztosítják majd. Az atv.hu-nak pedig már arról beszélt, hogy ettől függetlenül az aláírásokat elkezdte gyűjteni, és az elmúlt pár órában már több százan szignóztak neki.

Schmuck Andor azt is elmondta, az elmúlt héten szerzett róla tudomást, hogy a nyugdíjasokat hátrányosan érintő intézkedéseket tartalmazó háttértanulmány készült az egyik párt környezetében – de mivel ez nem valamelyik jelölt elképzeléseit tartalmazza, senkit nem akar nehéz helyzetbe hozni azzal, hogy megnevezi az érintett szervezetet. Amint tesznek egy nyilatkozatot a jelöltek, amelyben vállalják, hogy nem asszisztálnak a fővárosi nyugdíjasokat érintő megszorításokhoz – és nem kell, hogy ez írásban történjen meg –, úgy fogja magát és visszalép. Hozzátette azt is, hogy egy éve már egyébként is úgy döntöttek egy civil csoporttal, a Tisztelet Társaságával, hogy elindulnak az önkormányzati választásokon az V. kerületben, és ha a többi jelölt megteszi az általa kért nyilatkozatot, akkor a tervek szerint a belvárosi polgármesteri székért fog harcba szállni.

Bede „hirtelen felindulásból” írt programpontokat, de „véresen komolyan veszi” az előválasztást

Bede Zsoltot, a Vadhajtások szerkesztőjét ezzel szemben részben Kálmán Olga indulása motiválta arra, hogy maga is elinduljon a jelöltségért.  Szerinte Kálmán „bukott tévés”, aki „jobbra-balra billeg a nyilvánosságban”. Szerinte Vona Gábor volt az a politikusok közül, aki Kálmánhoz hasonló pályát futott be. Bede szerint a „havi kétmilliós olvasói körükkel nekik (mármint a Vadhajtásoknak) is lehet szavuk”.

Bede ellenzéki jelöltként történő indulása azért is felvet kérdéseket, mert az elmúlt években folyamatosan a kormány ellenfeleivel konfrontálódott nyilvánosan - hol Vona Gábor, hol Hadházy Ákos fórumait, hol a Momentum sajtótájékoztatóját zavarta meg, hol labdával rugdosta a DK EP-választási aláírásgyűjtő sátrát, illetve előfordult, hogy Frans Timmermans szocialista csúcsjelöltnek olvasott be az utcán az EP-kampányban.

Ennek ellenére Bede azt állítja, ellenzékiként szállna be az előválasztásba, aminek egészen egyszerű oka van. Mint mondta, sok kritika érte Orbán Viktort, hogy nem áll le vitázni ellenzéki politikusokkal, közszereplőkkel. Ebből kiindulva pedig elvárja, hogy a „komoly kaliberű jelöltek álljanak le beszélgetni Bede Zsolttal”. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy ez nem egy hecc, hiszen „véresen komolyan veszi”.

Bede eközben a zöld kampányát is elkezdte azzal, hogy kiment – ahogyan fogalmazott – „a Gyurcsányék által támogatott Ligetvédőkhöz”, akik szerinte szemétlerakatot csináltak a Ligetben – mint mondta, első körben ezt számolná fel.

A kérdésre, hogy például van-e ötlete a lakhatási válság rendezésére, ha programpontjai között szerepel a privát lakások rövidtávú kiadásának tiltása, úgy felelt, hogy programpontjait „hirtelen felindulásból” írta, de ezek még bővülnek majd.

A népszavazás intézményére építené főpolgármesterségét, ha megválasztanák

Cs. Kádár Péter is komolyan gondolja azt, hogy beszállt a versenybe, az ötlet mégis onnan indult ki, hogy kíváncsi: hogyan működik az előválasztási rendszer. Ugyanis már az első fordulóban visszásságokat észlelt. Hogy mennyire tiszta, azt pedig csak úgy ellenőrizheti, ha indul rajta – tette hozzá. A másik indok pedig az – mesélte –, hogy az eddigi főpolgármester-jelöltek soha nem kérdezték meg a budapestieket, hogy mit tartanak fontosnak. Egy főpolgármesternek pedig – ezzel szemben – a polgárokkal való kommunikációval kell kezdenie a munkát, hogy ők mit tartanak fontosnak. A programja – éppen ezért – nagy részben számolna a népszavazás adta lehetőséggel.

Cs. Kádár Péter már jelenleg is gyűjti az aláírásokat, és bár még nincs meg, de reménykedik abban, hogy minél hamarabb meglesz. Az emberek a kampányban – mint mesélte – egyre többet fogják látni, és igyekeznek olyan programot kidolgozni, amely „vállalható”, vagyis konkrét ügyekben, konkrét dolgokat látnak majd, és nem olyan szlogeneket, hogy „sétáló Budapest” és, hogy „adjuk vissza Budapestet”. Az újságíró szerint jelenleg célkitűzéseket lehet csak tenni, bizonyos időintervallummal. Aki ennél többet ígér ugyanis, az hazudik szerinte.

„Nem arról van szó, hogy játszani akarok, győzni akarok” – ezt már arra felelte, hogy mennyire gondolja komolyan az indulását. Mint mondta, Tarlós István leváltása csak eszköz, a cél, hogy Budapest egy humanista város legyen, amely értéket teremt és őriz. Cs. Kádár azt is elmondta, ha az első fordulóban nem lett volna értéknyilatkozat, akkor már ott elindult volna.

Csak „valódi ellenzéki jelöltet” hagy jóvá a Civil Választási Bizottság

Egyes jelöltek indulása mögött néhányan fideszes szálakat vélnek felfedezni, és úgy tartják, hogy a kormánypárt mindent megtesz majd azért, hogy divatos szóval „széttrollkodja” az előválasztás második fordulóját. Éppen ezért az előválasztásért is felelős Civil Választási Bizottság elnökét, Magyar Györgyöt is megkereste az atv.hu, aki elmondta: a Civil  Választási Bizottság lényege, hogy legálisan, tisztességesen találják meg az ellenzékiek azt a főpolgármester-jelöltet, aki majd ősszel elindulhat Tarlós István ellen. Majd hozzátette: az illető csak ellenzéki lehet és olyan, aki méltó kihívója lesz a jelenlegi főpolgármesternek.

A bizottság ugyanakkor – tette hozzá Magyar György – plenáris ülésen dönt mindenről, mint ahogyan arról is, hogy felvesz-e valakit a tagjai közé.  Kálmán Olgát, illetve képviselőjét ma veszik fel, időközben Schmuck Andor is előterjesztette a kérelmét. A bizottsági elnök szerint akkor lesznek a CVB szavazó tagjai és indulhatnak, ha leadják a kétezer érvényes ajánlásukat tartalmazó aláírásukat. Az aláírásokat ellenőrzik, a jelölteknek pedig értéknyilatkozatot kell aláírniuk. A kérdésre, hogy Bede Zsoltot is felvennék-e, azt felelte, arról a bizottság dönthet, miután az egyéb feltételek fennállnak  és a valós szándék is kitűnik.

Ajánlom

További belföldi híreink