Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-11 06:50:00

Kiemelték Hableányt, elszállítják Csepelre

Folyamatosan frissülő hírek!

Kedden délelőtt megkezdték a Margit hídnál elsüllyedt Hableány sétálóhajó kiemelését, a művelet akár 6 órát át is eltarthat. Kövesse nálunk az eseményeket percről-percre.

 • Kiengedték az ukrán hajóskapitányt

  június 12.szerda 10:18

  A másodfokú bíróság helybenhagyta az elsőfokú bíróság határozatát és 15 milliós óvadék ellenében szabadlábon védekezhet tovább az ukrán hajóskapitány – tudta meg a 24. hu. Tóth M. Gábor Jurij C. ügyvédje a lap megkeresésére azt mondta, hogy a Fővárosi Törvényszék további magatartási szabályként előírta, hogy a kapitánynak heti két alkalommal személyesen jelentkeznie kell a nyomozóhatóságnál. A férfi jogi képviselője szerint a másodfokon eljáró bíróság példás és iránymutató döntést hozott.

  Az óvadékkal kiengedett hajóskapitánynak nyomkövetőt kell viselnie, és nem hagyhatja el Budapest területét.

 • A vízimentők rendszerbe szeretnék állítani a sürgősségi hajót

  június 12.szerda 09:03

  A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) szeretné mihamarabb rendszerbe állítani az első dunai sürgősségi mentőhajót, amelyet először a május 29-ei balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó mentésénél vetettek be - mondta a szakszolgálat elnöke az M1 aktuális csatornán szerdán. Bagyó Sándor hozzátette: a tragédia csak megerősítette a dunai vízimentés fejlesztésének szükségességét. Szeretnék ha hivatalosan is rendszerbe állhatna a hajó, egy mentőtiszttel, két ápolóval és a hajóvezetővel a fedélzetén.

  Emlékeztetett: a VMSZ a Balatonéhoz hasonló vízimentő rendszer kialakításán dolgozik a Dunánál is, elsősorban a fővárosi szakaszon.  Ez a rendszer az alapfokú tanfolyamot elvégző vízimentőkre és mentőhajókra épít - fűzte hozzá Bagyó Sándor.

 • Újabb holttesteket azonosítottak

  június 12.szerda 08:17

  A Hableány kiemelésekor talált négy holttest közül hármat azonosítottak - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerda reggel a police.hu oldalon. A május 29-ei dunai hajóbaleset kedden, a Hableány kiemelésekor megtalált négy áldozata közül két dél-koreai nőt és a hajó magyar kapitányát már azonosították, a negyedik - egy gyermek - azonosítása még tart - írták. A kutatásban résztvevők megduplázott létszámmal, a Duna teljes déli szakaszán továbbra is keresik a még hiányzó négy dél-koreai utast.

 • Búvár: a lehető legrosszabb volt a Hableány víz alatti elhelyezkedése

  június 12.szerda 08:02

  A búvárok munkájának szempontjából a lehető legrosszabb volt a május 29-i balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó víz alatti elhelyezkedése - mondta az első merüléseket végző Havaria Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület ipari búvára kedd este az M1 aktuális csatornán. Sopronyi Richárd hozzátette: az elmerült hajónál a sodrás állandóan a Margit híd pillérének ütközött, így a búvároknak változó szögből érkező sodrás mellett kellett megfeszített munkát végezniük.

  Mint elmondta, ipari búvárként a hajótest vizsgálata volt a feladatuk, de mivel csak a szerkezet oldalát és aljzatát lehetett látni, nem tudták megállapítani, hogy mennyire sérült a roncs. A kiemeléssel kapcsolatban beszámolt arról, hogy a katasztrófavédelem búvárai a kiszivattyúzás után 80 centiméter magas iszapban keresték az áldozatokat a hajótestben, négyet találtak, majd a búvárok biztonsága érdekében nem folytatták a helyszínen a keresést.  A műsor másik vendége, Kállai Zoltán, a HSP Hídépítő Speciál Építőipari Kft. hajózási üzletágvezetője hangsúlyozta, a hajó kiemelése a tervek szerint haladt. Roncskiemelésekre gyakorta van példa világszerte, de ez speciális helyzet volt, mivel ezt Budapest belvárosában, magas vízállás és a Margit hídnál tapasztalható extrém vízirányok mellett kellett elvégezni - magyarázta.  

 • A tragédia története

  június 12.szerda 06:02
  Visszatekintő: Május 29.-én történt a hajókatasztrófa

   

 • Magyar György a hajóbalesetről: felvetődhet a bűnpártolás lehetősége is

  június 11.kedd 21:59

  A Hableány roncsát Csepelre, a szabadkikötőbe viszik, ahol szakértők vizsgálják át. Az elhunyt matróz családjának jogi képviselője szerint érthetetlen, hogy a balesetben érintett másik hajót, a Vikinget elengedték a baleset után. Az ügyvéd szerint: felveti a bűnpártolás lehetőségét az, hogy azóta ráadásul kijavították a szállodahajó sérüléseit.

  Vizsgálják a hajókatasztrófa okait

   

 • Zárt helyiségben vizsgálják a Hableányt

  június 11.kedd 20:46

  Zárt helyiségben vizsgálják tovább a május 29-i balesetben elsüllyedt Hableány turistahajót, amely kedd délután érkezett meg a csepeli szabadkikötőbe - hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában. Az M1 beszámolója szerint jelenleg centiméterről centiméterre vizsgálják át a hajót az ügyészség munkatársai, a rendőrségi helyszínelők és a hajózási szakemberek. A vizsgálat során a többi között azt próbálják kideríteni, hogy a Hableány sérüléseit a folyómederhez ütközés vagy a Viking Sigyn szállodahajó okozta.

 • Itt visszanézheti a kiemelés teljes folyamatát

  június 11.kedd 20:02

 • Az MSZP is hálás

  június 11.kedd 18:37

  Az MSZP köszönetét fejezte ki kedden mindazoknak a rendőröknek, honvédeknek, katasztrófavédelmi dolgozóknak, külföldi és hazai szakembereknek, akik a Hableány turistahajó mentésében részt vettek.

  Az ellenzéki párt az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a mentésen dolgozók hihetetlenül veszélyes és embert próbáló feladatot hajtottak végre.

  Utaltak arra, hogy a szakembereknek kedden sikerült kiemelniük az elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát. "Ezzel közelebb kerülhetünk a Magyarországon történt egyik legsúlyosabb hajóbaleset okainak feltárásához" - fogalmaztak a közleményben.

 • A Fidesz köszönetet mondott

  június 11.kedd 18:34

  A kormánypártok köszönetüket fejezik ki a dunai hajóbaleset mentési feladataiban részt vevő valamennyi szakembernek - közölte a Fidesz az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.     

  A dokumentumban azt írták, a szakemberek rendkívül nehéz körülmények között végzett professzionális munkája, példaértékű helytállása minden tiszteletet megérdemel. A pártok részvétüket fejezik ki az elhunytak hozzátartozóinak is - tették hozzá.

 • Elindult a Hableány Csepelre

  június 11.kedd 17:32

   

 • Csepelre viszik a Hableányt

  június 11.kedd 14:25

  A csepeli szabadkikötőbe viszik a május 29-i balesetben elsüllyedt, majd kedden kiemelt Hableány turistahajót, ahol hajózási, nautikai és műszaki szakértők, valamint az ügyészség munkatársainak bevonásával vizsgálják a roncsot - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a budapesti Margit hídon tartott sajtótájékoztatóján.

  Gál Kristóf elmondta, Csepelen már napokkal ezelőtt kialakították a helyszínt a szemléhez, amelyet viszont már a mentéssel egy időben megkezdtek, hogy a kiemelés során keletkezett elváltozásokat is rögzíteni tudják.

 • Áttették az uszályra a roncsot

  június 11.kedd 13:41

  Kiemelték és egy uszályra helyezték a Hableányt. Közben többször megálltak, vizet szivattyúztak, valamint átvizsgálták a hajótestet, és eközben négy holttestet is megtaláltak.

  Kora délutánra teljesen a felszínre került a hajótest. A Hableányt a Clark Ádám úszódaru segítségével átemelték egy uszályra.

 • Kiemelték a Hableányt a Dunából

  június 11.kedd 12:39

  Kiemelték a teljes hajóroncsot a Dunából, most emelik át az úszódarura.

  mti/mónus mártonMTI/Mónus Márton

 • Átfesthették a Viking Sigyn szállodahajót

  június 11.kedd 11:58

  A dél-koreai Yonhap hírügynökség szerint átfestették a Viking Sigyn szállodahajó egy részét a Hableány tragédiája óta - számolt be az index.hu.

  A 28 halálos áldozattal, köztük 26 koreai turista halálával járt baleset kapcsán a dél-koreai fél korábban is kifogásolta, hogy a svájci bejegyzésű Viking Cruises tulajdonában lévő hajó elhagyhatta Magyarországot a tragédia után.

  Ha a dél-koreai sajtó értesülése pontos az átfestésről, az valóban kérdéseket vethet fel.

 • A rádiókon nem jeleztek veszélyhelyzetet

  június 11.kedd 11:17

  Egyik hajózási rádiócsatornán sem jeleztek veszélyhelyzetet a május 29-ei dunai hajóbaleset idején - közölte az M1 aktuális csatorna kedd délelőtti műsorfolyamában Tolnay Zoltán hajóskapitány, aki szintén szolgálatban volt a Dunán a tragédia idején.

  A konkrét ütközést nem látták, ők a Lánchíd alatt voltak, a rádión pedig először azt hallották, hogy emberek vannak a vízben - ismertette. A hét ember kimentése szakszerűen zajlott - tette hozzá.
      
  Kitért arra is, hogy a Viking Sigynnek kellett volna megkezdenie a kommunikációt a kisebb Hableánnyal. 
      
  Tolnay Zoltán azt mondta, hogy a történtek mélyen megrázták a hajósokat.

 • A hajó nagy része már a Duna felszínén

  június 11.kedd 10:38

  forrás: reutersforrás: Reuters

 • Beesett a Dunába egy szakember

  június 11.kedd 10:24

  A Blikk információi szerint egy szakember a Dunába zuhant, miközben megpróbált felmászni az uszályra.

  A létra azonban leszakadt, így beleesett a vízbe és 10 méteren át sodródott a folyóban, mire meg tudott kapaszkodni egy hajóban. Azonban még ez sem volt elég ahhoz, hogy ki tudjon mászni. Egy motorcsónak indult a segítségére, aminek köszönhetően már ki tudták szedni a vízből.

 • Újabb hevedert kell bekötni

  június 11.kedd 10:15

  Újabb hevedert kell bekötni a dunai hajóbalesetben elsüllyedt Hableányra, mert sérülést találtak a hajó jobb oldalán - hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd délelőtti műsorában.

  Az M1-en azt mondták: a kiemelést megnehezítette, hogy a Hableány besodródott az uszály alá.

  Götz Sándor hajómérnök elmondta: a hajón látható sérülés nem akadályozza a kiemelés folytatását.

  Az M1-en az is elhangzott, hogy a megtalált holttestek között van az egyetlen gyermekáldozat is. A mentés helyszínén van Pintér Sándor belügyminiszter is.

 • Fotó érkezett a búvárokról

  június 11.kedd 09:40

 • Csaknem 60 centimétert apadt a Duna

  június 11.kedd 09:27

  Csaknem 60 centimétert apadt a Duna Budapestnél szombat óta - közölte Szegi Attila, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivő-helyettese az M1 aktuális csatornán kedd délelőtt.

  Szegi Attila elmondta, szombat délután a fővárosi szakaszon is megkezdődött az apadás. Akkor 476 centiméteres volt a vízállás. Kedd reggel 8 órakor 417 centimétert mértek.

  A meteorológiai előrejelzés szerint számottevő csapadék csak a bajor területeken várható, így folyamatos, intenzív apadást várható.

 • Már négy holttestet hoztak ki

  június 11.kedd 08:30

  Négy holttestet hoztak ki a búvárok a Hableány roncsából kedd 8 óra 20 percig - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

  mti/mohai balázsMTI/Mohai Balázs

 • Két újabb holttestet találtak

  június 11.kedd 08:24

  Két újabb holttestet hoztak ki a részben felszínre emelt Hableány sétahajóról kedd reggel, a budapesti Margit híd közelében - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

  A búvárok a május 29-én szerencsétlenül járt sétahajóról így már három holttestet hoztak ki. 

  A Hableány utasai közül még hatot keresnek.

  mti/mohai balázsMTI/Mohai Balázs

 • Nem emelik tovább a hajót

  június 11.kedd 08:03

  Tehermentesíteni próbálják a Hableányt, ezért egy időre nem emelik tovább a hajótestet.

 • Újabb holttestet találtak

  június 11.kedd 07:43

  forrás: reutersforrás: Reuters

  Kihoztak egy holttestet a részben felszínre emelt Hableány sétahajóról kedd reggel, a budapesti Margit híd közelében.

  A búvárok a május 29-én szerencsétlenül járt Hableány kapitányi hídjának megroppant teteje alatt találták a holttestet - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

 • A hajó egy része már látszik

  június 11.kedd 07:13

  A kiemelés megkezdődött, a Hableány egy része már a vízfelszín felett van.

  mti/mohai balázsMTI/Mohai Balázs

 • Megroppanhat a hajó gerince

  június 11.kedd 07:12

  A balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó kiemelésekor egy ponton meg is roppanhat a hajó gerince - mondta a Clark Ádám úszódaru tervezője az M1 aktuális csatornán kedd reggel.

  Götz Sándor hajómérnök jelezte: elképzelhető, hogy a hajót az ütközéskor olyan sérülés érte, ami miatt le kell állítani a kiemelést.

  A szakértő szerint valószínű, hogy a hajó utasterében vannak még holttestek.

  forrás: reutersforrás: Reuters

 • Nem áll le a forgalom

  június 11.kedd 06:49

  Sem a Margit hídon, sem a rakparton nem korlátozzák a forgalmat, tudta meg Molnár Fruzsina, az ATV munkatársa.

 • Megkezdődött a mentés

  június 11.kedd 06:47

  Fél hét körül megkezdődött a gyakorlati része a kiemelésnek, valamint a helyszínre megérkeztek a kóreai buvárok is - tájékoztatta az ATV nézőit kolléganőnk, Molnár Fruzsina.

 • Orrával felfelé van a Duna mélyén

  június 11.kedd 06:11

  A Margit híd közelében elsüllyedt személyhajó, a Hableány kiemelését nehezíti, hogy nem lehet tudni, megroppant-e szerkezete az ütközéskor, a feltérképezést pedig az hátráltatja, hogy a búvárok nulla látótávolságban dolgoznak - mondta Götz Sándor hajómérnök, aki részt vett a Clark Ádám úszódaru tervezésében, hétfőn az M1 aktuális csatornán.

  Elmondása szerint a víz alatti fotók alapján megállapítható, hogy a hajó orrával felfelé áll a talajon, így a kiemelés előtt billentett helyzetéből először vízszintesbe kell hozni.

 • Sikerült rögzíteni a Hableány roncsait

  június 11.kedd 06:10

  Adatokat törölt a telefonjáról a Hableánnyal történt ütközés után a Viking 64 éves, jelenleg letartóztatásban lévő ukrán kapitánya, akit az ügyészség szerint a holland hatóságok is gyanúsítanak, egy áprilisi hajóbaleset miatt.

 • Megerősítették, megtalálták az egyik magyar áldozatot

  június 11.kedd 06:09

 • A katasztrófa

  június 11.kedd 06:08

  A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet.

Korábbi hírek betöltése

További belföldi híreink