Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-10 16:41:00

Kocsis Máté beszélt Kálmán Olgáról is a Bayer show-ban

Kocsis Máté a Bayer Showban azt mondta, Gyurcsány az ellenzéki oldalon visszavette a teljes uralmat, a Momentum pedig “az új SZDSZ”. Kálmán Olga és az ellenzéki főpolgármester-jelöltek kapcsán azt tanácsolta: “ha hibázik is az ellenzék, ők abban ne zavarják meg őket”. Tarlós szakértelmét, közel 30 éves városvezetői tapasztalatát dicsérte, Karácsonyról lesújtó megjegyzéseket tett.

Kocsis Máté beszélt Kálmán Olgáról is a Bayer show-ban

Az EP-választásokat értékelte Kocsis Máté a vasárnap esti Bayer show-ban. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője aggasztónak nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc (akinek a pártja, a DK “tarolt” a május 26-án megszerzett 4 mandátummal az ellenzéki oldalon) a kormánypártiak győzelmét képes volt a Fidesz kudarcának és saját diadalának beállítani, holott a Fidesz a 13 mandátummal növelni tudta EP-képviselőinek, de szavazóinak is a számát.

“Van egy rossz hírem Gyurcsány Ferencnek: nem bennünket vert meg, hanem a Magyar Szocialista Pártot” - hangoztatta Kocsis Máté a műsorban. Bayer Zsolt viccelődős kérdésére, hogy ezek szerint a Fidesz-KDNP bukott, mert 14 helyett “csak” 13 mandátumot szerzett a 21-ből, Kocsis Máté ironizálva annyit mondott, persze, “az ellenzék meg nyert, mert a 9 helyett 8-at szerzett”.

Gyurcsány visszavette az uralmat

Azt, hogy az EP-választással a politika nagyjából visszatért 2006-hoz, újra a DK lett az ellenzék vezető ereje, Gyurcsány Ferenc pedig előretört, és megjelent az új SZDSZ-ként a Momentum, Kocsis Máté a a helyzetet úgy elemezte: a blokkok/tömbök nem változtak, egyik oldalon van a nemzeti-polgári oldal, a túloldalon pedig van az MSZP és az “SZDSZ”. Csak az MSZP-t most DK-nak hívják, az “SZDSZ”-t pedig Momentumnak.

Visszatérve Gyurcsányra felidézte, hogy egy éve még mindenki “heherészett”, amikor ők a parlamenti felszólalásokban elmondták, hogy szemmel láthatóan Gyurcsány Ferenc irányítja az ellenzéket. Akkor mindenki kézzel-lábbal tiltakozott, tagadta ezt, “és most meg kell nézni ki a főnök” - mondta Kocsis Máté, aki szerint ami az elkövetkező hónapokban történni fog, az mind Gyurcsány Ferenctől fog kiindulni, a jelölésektől kezdve a politikai alkukon át. “Ne legyen senkinek kétsége, visszavette a teljes uralmat az ellenzék fölött” - állította.

Arra, hogy vége van-e az MSZP-nek, vagy a párt besorol és beolvad a DK-ba, Kocsis Máté azt prognosztizálta, hogy “nagymértékben az utóbbi fog történni, és nem is fog más felületet hagyni” számukra Gyurcsány Ferenc. Az ő politikai célja nyilván nem az, hogy egy tizenvalahány százalékos középpártot “vezetgessen”, hanem hogy egyeduralkodóvá tegye a DK-t a baloldalon. Nagy léptekkel halad efelé. És ebbe a képletbe nem fér bele az, hogy a szocialista párt életbe maradjon - vélekedett.

“De nekem aztán semmi közöm hozzá, és ha úgy tűnt, hogy esetleg aggódom a szocialista párt jövőjéért, szeretnék kikászálódni ebből a mondatból akként, hogy “teljesen mindegy, hogy hány kis párt van a túloldalon, mindegyiket közvetlenül, vagy közvetett módon Gyurcsány Ferenc fogja vezérelni, figyeljék meg az önkormányzati választásokon”

 - mondta Kocsis Máté, aki szerint Gyurcsány “a leggátlástalanabbul fogja megtenni ezt a politikai munkát”.

Emlékeztetett, hogy a DK első embere az EP-választás után két nappal még Karácsony támogatásáról nyilatkozott, de aztán mégis Kálmán Olgát jelölte a DK főpolgármesternek.

Brüsszeli hadszíntér

Nekik, a polgári-nemzeti oldalnak arra kell felkészülni, hogy a történelem meg fogja ismételni önmagát, és ők újra Gyurcsány Ferenccel állnak majd szemben a következő évtizedben is. “Akinek aktív a közéleti memóriája, az tudja, hogy ez mit jelent” - frissítette fel közönsége emlékezetét a műsorban.

Arra, hogy Gyurcsánynak van-e a Jobbikra szüksége, Kocsis Máté a válaszát azzal kezdte, hogy “van”. Szerinte, míg Gyurcsány itthon irányítja az ellenzéket, addig “Gyurcsányné Brüsszelben” - magyarázta Dobrev Kláráról beszélve. A Jobbiknak van egy képviselője ott, és tekintettel arra, hogy összesen 8-an vannak “az odátiak”, a brüsszeli hadszíntéren szüksége lesz “a Gyurcsány-családnak” a Jobbik szavazatára is - mondta.

Kálmán Olgáról

A műsor csütörtöki felvétele előtt jelentették be, hogy a DK főpolgármester-jelöltje Kálmán Olga lesz. Az erről szóló bejátszást Kocsis Máté a hangjában iróniával kommentálta: “független, objektív újságíró, minden elfogultság nélkül”. Bayer Zsolt pedig viccelődve jelezte, hogy ha majd lesz egy “ilyen konstelláció”, jó néven venné, ha a Fidesz meg őt indítaná el főpolgármester-jelöltnek.

Kocsis Máté a több ellenzéki aspiránsra utalva arra intette a műsorvezetőt, hogy “ha hibázik is az ellenzék, ők abban ne zavarják meg őket”. Mint mondta, ő már egy hónapja is arról beszélt, hogy a politikusok “újságírósat”, az újságírók meg “politikusosat” játszanak az ellenzéki oldalon. Szerinte meg kell várni, mi sül ki ebből.

A tényeken túl

Bayer megjegyzésére, hogy azon a “tényen túl”, miszerint a DK Kálmán Olgát indítja és ez sok mindent előrevetít, Kocsis Máté azt kezdte magyarázni, hogy az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely mennyire alkalmatlan arra, amire vállalkozik, ráadásul egy városvezetői széket arra használ, hogy saját országos karrierjét építgesse. A fideszes politikus Márki-Zay Pétert sem kímélte, azt mondta a hódmezővásárhelyi polgármesterről, hogy “rögtön kikiáltotta magát miniszterelnök-aspiránsnak, sőt, polgármesterként országos mozgalmat is épített”.

A műsorban Karácsony Gergelyről Kocsis Máté azt állította, hogy “köztudottan be sem jár a hivatalába, van, hogy hetekig sincs benn”, ő a legnagyobb hiányzója a Fővárosi Közgyűlésnek is. A fideszes politikus lustasággal vádolta Karácsonyt, szerinte ezt látják Gyurcsányék is, és azt is, hogy alkalmatlan - állította. Ezt azzal támasztotta alá, hogy viharos gyorsasággal omlik össze Zugló költségvetése, már csak a folyószámla hitelkeretük a “köldökzsinór”, “rengeteg adósságrendezési eljárás lesz Zugló önkormányzatával szemben” - jósolta Kocsis Máté megjegyezve, hogy ezen kívül ott van Zuglóban a parkolási botrány is.

Szerinte egyébként a főpolgármester-jelöléssel az ellenzéki térfélen ugyanaz a casting történik most is, mint amikor miniszterelnök-jelöltet kerestek régen, és főpolgármester-jelöltet öt éve. “Ugyanaz a roncsderbi, csak akkor Falus Ferenc volt, Bokros Lajos, Horváth Csaba, és mások”.

Szél Bernadettel viccelődtek

Bayer Zsolt felvetette, hogy az ellenzék szerint ősszel a Fidesz verhető lesz, főleg Budapesten, ha egy ellenzéki jelöltet állítanak vele szemben. Holott - tette hozzá - csak a fővárosban jelenleg már öt főpolgármester-jelölt van, Karácsony, Kálmán Olga, Kerpel-Fronius Gábor, Sermer Ádám és Puzsér Róbert, sorolta.

“És még nem számoltunk Szél Bernadettel, aki háttérinformációk szerint dédelget hasonlókat” - jegyezte meg erre Kocsis Máté. Bayer közbevetésére Szél esetleges “bejelentkezéséről”, a fideszes politikus úgy folytatta: “nem tudom, hogy áll vele, mert nem vagyunk napi kapcsolatban, de ne zárjuk ki, hogy ő még felbukkan”. Bayer kétkedésére, hogy de ki fogja őt jelölni, Kocsis Máté nyilvánvalóan tréfának szánva a dolgot azt mondta: “a függetlenek. Az ország összes függetlene jelöli a független Szél Bernadettet”.

Tarlós dicsérete

A Fidesz frakcióvezetője aztán azt fejtette ki, hogy amikor megválasztanak az emberek valakit városvezetőnek, szeretik tudni, hogy milyen kompetenciákkal rendelkezik az aspiráns, hogy azon a téren mit tett le az asztalra. “Tarlós Istvánt lehet szeretni vagy nem szeretni, bár a városlakók többsége szereti minden felmérés szerint. De egyet még azok sem vitatnak el tőle, akik nem szeretik: azt, hogy Tarlós István érti, amit csinál”.

Kocsis Máté emlékeztetett, hogy Tarlós István 1990 óta csinálja, harmadik évtizede városvezető, előbb Óbudán, majd a fővárosban. Másrészt műszaki végzettségű, nem lehet zavarba hozni városüzemeltetési vagy fejlesztési kérdésekben. “Nem tudom, hogy ez igaz-e Kálmán Olgára, Sermer Ádámra, vagy Puzsér Róbertre. Azt tudom, hogy Karácsony Gergelyre nem igaz” - állította. Kocsis Máté végkövetkeztetése ebben a témában az volt, hogy Tarlós lehetséges kihívói, az imént felsoroltak “a baloldal saját belső meccsét akarják megvívni a fővárosi főpolgármesteri szék elnyeréséért” folytatott küzdelmükkel, ezért szerinte ez nem is fővárosról szól.

Ajánlom

További belföldi híreink