Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-04 18:56:00

Index: Schmidt Mária már nincs benne a Sorsok Háza projektben

A hír Köves Slomó is megerősítette a Jerusalem Postnak. Az EMIH új vezető bizottságot nevezett ki a leendő múzeum élére.

Index: Schmidt Mária már nincs benne a Sorsok Háza projektben

Schmidt Mária már nincs benne a Sorsok Háza projektben, a hírt Köves Slomó az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a Jerusalem Postnak megerősítette – írja az Index.

A Terror Háza főigazgatója helyett  az EMIH új vezető bizottságot nevezett ki a leendő múzeum élére, amely egy új dokumentumot is készített a céljairól és a megközelítéséről. Az új bizottságot a Yad Vashem múzeum korábbi igazgatója, Yitzhak Mais vezeti, de tagja Köves Slomó, a holokausztkutató Esther Farbstein és David Marwell, valamint az EMIH budapesti egyetemének, a Milton Friedman Egyetemnek az elnöke, Bodnár Dániel.

Yitzhak Mais a Sorsok Háza előkészítő munkáinak vezetésével megbízott izraeli történész a Jerusalem Postnak azt nyilatkozta: „korábban azt mondták, hogy megkísérlik úgy ábrázolni a magyar holokausztot, mintha az kizárólag 1944 márciusa után, a náci megszállás után kezdődött volna. Biztosíthatom, hogy az új dokumentumokban teljesen világos, hogy hogy nincs ilyen kísérlet.”

A Sorsok Háza projekt évek óta húzódik, a múzeum megnyitásáról továbbra sincs információ. A kormány tavaly szeptemberben az EMIH tulajdonába adta a Sorsok Házát azzal, hogy Köves Slomóék Schmidt Mária közalapítványával együttműködve alakíthatják ki a kiállítást. Ez ellen itthon a Mazsihisz, külföldön többek között az Európai Zsidó Kongresszus és a Jad Vasem Múzeum tiltakozott.

Az Index azt írja, Orbán Viktor Bolsonaro brazil elnök beiktatásán már jelezte Benjámin Netanjahunak, hogy rövid időn belül teljesen új tervekkel állnak elő a Sorsok Háza ügyében.
 
atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink