Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-03 12:12:00

Palkovics nem hátrál: Holnap beterjeszti az Országgyűlésnek, szeptembertől kiszervezik a kutatóhálózatot

Holnap beterjeszti az Országgyűlésnek Palkovics László az Akadémiáról szóló törvény módosítását, és a kormány nem hátrál: kiszervezik a kutatóhálózatot az MTA-tól, szeptembertől - ezt az atv.hu-nak adott villáminterjúban mondta az innovációs miniszter. Palkovics szombaton is egyeztetett Lovász László MTA-elnökkel, és a tervek szerint ma is fog.

Palkovics nem hátrál: Holnap beterjeszti az Országgyűlésnek, szeptembertől kiszervezik a kutatóhálózatot

Varga Mihály pénzügyminiszter úr bejelentette csütörtökön, hogy 32 milliárddal ad a kormány többet a kutatásfejlesztésre. Viszont tegnap ezrek a tudomány szabadságáért tüntettek az önök tervével szemben, hogy kiszervezik az Akadémiától a kutatóhálózatot. Az Európai Bizottság is tudatta a hvg.hu kérdésére, hogy rossz szemmel nézik az MTA kutatóhálózatainak a kiszervezését, és remélik, hogy nem fog így sérülni a tudományos autonómia. Valóban beterjesztik a törvényjavaslatot, amiről beszélt miniszter úr, és kiszervezik az MTA-tól a kutatói hálózatot? 

– Valóban beterjesztjük a törvényjavaslatot, ami azt mondja, hogy a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet hálózata -ami eddig a Köztestület alatt működött - egy, a Tudományos Akadémiához hasonló jogállású alkotmányos szervezet, az Eötvös Loránd Kutatási Intézet intézményhálózataként működjön tovább. Ezt be fogjuk terjeszteni, és nyilván a parlament fog erről dönteni. 

Kedden, azaz holnap terjesztik be? 

– Igen. Holnap be fogjuk terjeszteni, így van. Az Európai Unió azt mondta, hogy ne sérüljön a kutatásnak a szabadsága. Ennek ez a struktúra teljes mértékben eleget tesz, de természetesen várjuk az Európai Uniónak a szakembereit, illetve föl fogunk kérni olyan nyugat-európai, korábban az átalakítás miatt bizonyos aggódásukat kifejező szervezetek, a Leibnitz német kutatóhálózat, a Max Planck vezetőit, hogy legyenek szívesek és nézzék meg, hogyan fog átalakulni a kutatóhálózat. Abba az irányba szeretnék haladni, ami Németországban zajlik. A 32 milliárd forintról: a kormánynak az a feladata, hogy a kutatóhálózatokat, a kutatási tevékenységet megfelelően finanszírozza, több kutatást szeretnénk. A 32 milliárd az a korábbi, 2019-es 133 milliárd forinthoz képest egy jelentős növekedést jelent. 

De tegnap már ennek a tudatában tüntettek, hiszen csütörtökön jelentette be Varga Mihály a 32 milliárdos plusz finanszírozást. 

– Két szálon zajlanak az események, és ennek van egy politikai része, ami ugye a sajtóban, illetve az utcán látszik, a tegnapi, az ebbe a kategóriába tartozik. Ezzel párhuzamosan pedig zajlik egy szakmai tevékenység. Az már arra vonatkozik, hogy hogy nézzen ki ténylegesen az erre vonatkozó törvénymódosítás, és hogyan nézzen ki majd a kutatóintézeti hálózatnak a jövőbeni működtetése. Erről az egyeztetés még zajlik. Múlt héten is tárgyaltunk az Akadémiával, én szombat délelőtt Lovász elnök úrral egyeztettem bizonyos nyitott kérdésekről. Ma délután folytatódik az utolsó egyeztetés, ami a normaszöveget illeti. Most fog megkezdődni az igazi munka, hogyha a parlament úgy dönt valóban, hogy kutatóintézeti hálózat máshogyan működjön. Tehát ez meg a második szintje, ez meg a szakmai szintje. 

De ragaszkodnak ahhoz, hogy az Eötvös Intézethez kerüljenek a kutatóintézetek? 

– Mindenképpen ragaszkodnánk ehhez. De itt azért olyan nagyon nagy meglepetés szerintem senkit nem ért, mert amennyire emlékszem, háromnegyed éve a kormánynak ez a véleménye. Én pedig személyesen ezt mondom. És azóta ez nem változott. 

Augusztus 1-jével lép hatályba a kiszervezés? 

– Kikerült egy előterjesztés, amit mi átküldtünk az Akadémiának múlt hét hétfőn. Ez egy munkaanyag volt. Ebben a munkaanyagban egy dátum szerepelt, hogy augusztus 1-jével kell létrehozni a fenntartó szervezetet. 

Az Eötvös Loránd Intézetet?  

– ...aminek aztán majd a kutatóintézetek az elemei lesznek.  

De a kutatóhálózatok szeptember 1-jével kerülnek ki az MTA-tól?

– Így van, szeptember 1-jével kerülnének át. Ennek egy prózai indoka van, a bizonytalanság az nem jó. Tehát minél gyorsabban legyen meg az új szervezet, és akkor mindenki tudja, hogy hogyan, mihez fog tudni alkalmazkodni.

Kétharmados törvénymódosítás kell ehhez? 

– Nem kell, az akadémiai törvény nem kétharmados. 

Lovász László elnök úr írt egy levelet, amit fölolvastak a tüntetésen, és ebben azt a reményét fejezte ki, hogy Önök megfontolják az ő érveiket. Mi az a nyitott kérdés, ahol még az ő érveik megfontolhatóak?

– A kormánynak az érvei, a kormánynak az álláspontja nem változott, ugyanez volt tavaly, amikor a folyamatot elkezdtük. Március 8-án, amikor aláírtuk Lovász elnök úrral a megállapodást, a szándéknyilatkozatot, az azt mondta ki, hogy az Akadémia tudomásul veszi, amennyiben a kormány az Akadémián kívül kívánja ezt működtetni a kutatóhálózatot. Nézze, az elnök úrnak az a dolga, hogy ő a meggyőződése szerint egy jól működő kutatóintézeti hálózatot, ami ma az Akadémiánál van, hogy ezt ott tartsa. Én meg úgy gondolom, hogy ez az intézet sokkal jobban fog tudni működni egy másik formában.

Ajánlom

További belföldi híreink