Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-01 13:44:00

Itt egy újabb videó a Hableány és a Viking ütközéséről

Az Indexhez eljuttatott videón az látszik, ahogy szerda este a Viking Sigyn nevű szállóhajó a Margit híd alatt utoléri és nekiütközik a Hableány nevű városnéző hajón. A Hableány az ütközés után felborult, és másodpercek alatt elmerült. A hajóroncs azóta is a Duna mélyén van. A hajó utasai közül 21 utas egyelőre nincs meg, többen közülük valószínűleg a hajóban rekedtek.

Nem jelezték a riasztást

Nem jeleztek életveszélyt a riasztáskor, így nem is rögzítették azt a riasztási lapon, miután felborult a Hableány - tudta meg a 24.hu. A portál szerint azt nem tudni, hogy ez bármilyen módon is befolyásolta-e a mentést, hiszen a legmagasabb riasztást rendelték el. Közben a sodrás miatt gyakorlatilag lehetetlen a merülés az áradó Dunában, így a búvárok - az életük kockáztatása nélkül - továbbra sem tudják megközelíteni a szerda este elsüllyedt Hableány roncsait. A sérült hajótest ráadásul folyamatosan lejjebb csúszik a mederben.

Több, mint 40 órája próbálnak lejutni a Margit hídnál elsüllyedt hajóroncshoz a katasztrófavédelem, a honvédség és a Havaria katasztrófaelhárító egyesület ipari búvárai – hiába. Péntekre ugyan elállt az eső, ám a folyó továbbra is őrzi a szerdai tragédia emlékeit - és halottait.

Kovács Gábor volt az a mentő-kutató búvár, aki csütörtökön megpróbált leereszkedni a roncshoz, ám ez az erős sodrásban a 65 kilós ólomcsizmái, és több évtizedes tapasztalata ellenére sem sikerült.

A búvárok most egyrészt egy olyan különleges sodrás-árnyékolást próbálnak kialakítani a folyón, amely lényegében fizikailag fogja majd le az erős áramlást. Enélkül az oxigénkábellel lélegző, merülő nehézbúvárok is közvetlen életveszélyben vannak. Az akciót irányító szakember azt mondja: a tűzoltóság búvárai pedig a pillér árnyékában próbálnak lemenni a víz alá, hogy a fenéken közelítsék meg, és kötéllel rögzítsék a hajótestet.

"Ha sikerül lejutni a búvároknak, akkor az első rögtön, hogy rögzítjük a hajótestet, hogy ne csússzon meg. Tegnapi nap folyamán kétszer is megcsúszott, több, mint hat métert csúszott hátra. Ha ez megtörtént, akkor az elsődleges természetesen a tetemek kiemelése, hogy a kegyeletet meg tudjuk nekik adni, és utána jön csak a hajótestnek a kiemelése"

- mondta Szatmári Kristóf nemzetközi búvároktató, a Havaria Katasztrófaelhárító Egyesület alapítója.

A kishajót letaroló szállodahajó és 166 utasa közben már elindult Passau irányába, új kapitánnyal. A hajót korábban vezető, 64 éves ukrán férfit ugyanis a rendőrség  gyanúsítottként hallgatta ki, majd őrizetbe vette. Az ukrán kapitány letartóztatásáról várhatóan szombaton dönt majd a bíróság.

atv.hu / Index

Ajánlom

További belföldi híreink