Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-31 14:38:00

Szijjártó sok néppárti miniszterrel beszélt, és úgy látja: „óriási lett a respektünk”

Részt fogunk venni az Európai Néppárt jövőjéről szóló vitákban és megpróbáljuk az Európai Néppártot olyan irányba mozdítani, amely lehetővé teszi azt, hogy a Néppárttól jobbra álló sikeres pártokkal az együttműködés mégiscsak reális lesz. Most ez a kiindulópont - ezt mondta Szijjártó Péter az atv.hu-nak nyilatkozva arra, mit tapasztalt Brüsszelben.

Szijjártó sok néppárti miniszterrel beszélt, és úgy látja: „óriási lett a respektünk”

Vasárnap óta három helyen jártam külföldön, mind a három alkalommal számos európai uniós miniszterrel találkoztam.  Egy jelentős részük a néppárti pártcsaládhoz tartozik. Azt kell elmondanom, hogy nagyon megnőtt a respektünk. Tehát lehet, hogy itthon kevésbé tűnik föl, hogy ötven százalék fölött szerzünk egy választáson, de az a helyzet, hogy ez Európában nagyon ritka, és éppen ezért Európában ez egy óriási respektet váltott ki - mondta Szijjártó Péter egy sajtótájékoztatón kérdésünkre, hogy a vasárnapi EP-választás másnapján Brüsszelbe utazva mit érzékelt, van-e szándék az Európai Néppárt (EPP) részéről, hogy a Fidesz kizárását aktiválják? Vagy inkább az történik, amit tegnap Gulyás Gergely mondott, hogy a fideszes képviselők beülnek a néppárti frakcióba Brüsszelbe?

“Nyilvánvaló, hogy az a tény, hogy az Európai Néppártban a harmadik legerősebb csoportot fogjuk alkotni, dacára a népességszámból fakadó mandátummegosztásnak, nehezen hagyható figyelmen kívül az Európai Néppárt jövőbeni orientációjáról szóló viták során. Mint ahogy az is nagyon nehezen lesz majd figyelmen kívül hagyható ezen viták során, hogy az Európai Néppárt tagpártjai közül a legnagyobb támogatottságot otthon egy erőteljesen migrációellenes álláspontot képviselő párt kapta”

- mondta a külügyminiszter, hozzátéve: azt is nagyon nehezen lehet figyelmen kívül hagyni majd, hogy a négy legnagyobb támogatottságot szerző párt, azokban az országokban, ahol több mint két párt van, négy nagyon erőteljesen migrációellenes álláspontot képviselő párt. A Fidesz után a második legnagyobb támogatottságot a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) kapta, a harmadikat az Osztrák Néppárt, a negyediket meg az olasz Lega.

“Na, most, ennek a figyelmen kívül hagyása nyilvánvalóan lehetetlen. Tehát az Európai Néppárt jövőjéről szóló viták során a magyar álláspont az eddigieknél nagyobb súllyal fog latba esni, mert ezt diktálja a realitás. Ezt diktálják a választói akarat nyomán megnyilvánuló eredmények. Úgyhogy részt fogunk venni az Európai Néppárt jövőjéről szóló vitákban és megpróbáljuk az Európai Néppártot olyan irányba mozdítani, amely lehetővé teszi azt, hogy a Néppárttól jobbra álló sikeres pártokkal az együttműködés mégiscsak reális lesz. Most ez a kiindulópont” - mondta Szijjártó Péter.

A sajtótájékoztatón egy másik kérdésre válaszolva ráerősített erre, arra hivatkozva, hogy “mi vagyunk az Európai Néppárt legsikeresebb tagpártja. Ez vitán felül áll”. Ezért szerinte megnőtt az esélye jelentősen, hogy az Európai Néppárt jövőjéről szóló vitákban a migrációellenes álláspontot képviselő pártok hangsúlyosabb, erőteljesebb képviselettel lehetnek majd jelen. “Meglátjuk, hogy ez hová vezet majd, meglátjuk, hogy ennek a vitának mi lesz a vége. Az a felhatalmazás amit kaptunk, erőt ad. Az európai politikában összességében is, de a Néppártban is” - mondta a Fidesz néppárti helyzetéről.

Közigazgatási felsőbíróság? Meglátjuk...

A másik kérdésünkre, hogy a kormány visszavonta a Közigazgatási Felsőbíróságról szóló törvényt, amit Trócsányi igazságügy-miniszter jegyzett, ez befolyásolja-e a Magyarország elleni 7. cikkelyes eljárást, Szijjártó Péter azt válaszolta: azt gondolják, hogy az előterjesztésük teljes mértékben megfelel az európai sztenderdeknek és mindenfajta jogállamisági kritériumnak. De az igazságszolgáltatás egy fontos kérdés, „úgyhogy ha erről vita van, akkor megvárjuk ezeknek a vitás kérdéseknek a tisztázását és majd utána döntünk a továbbiakról”.

Ajánlom

További belföldi híreink