Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-29 21:56:00

Felborult egy hajó a Dunán a Parlamentnél, heten meghaltak

Legalább heten meghaltak, amikor összeütközött két hajó szerda este a Dunán Budapesten, a Parlamentnél, és az egyik elsüllyedt. A balesetnek hét könnyű sérültje van, kihűléses tünetekkel vitték őket kórházba, 21 személyről még nem tudni semmit. Az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú személyzet tartózkodott.

Az M1 csatorna a Belügyminisztérium információra hivatkozva azt mondta, hogy két hajó ütközött össze, és ebből az egyik elsüllyedt.

Az elsüllyedt hajón 2 főnyi személyzet, volt és 33 utas, a hivatalos adatok szerint eddig heten haltak meg. 21 embert pedig keresnek.

Az M1 tudósítója szerint az M0-ás hídnál is találtak egy holttestet.

A hajón főleg távol-keleti, dél-koreai turisták utaztak.

Egy nagyméretű luxushajóval ütközhetett az a turistahajó - jelentette az M1 tudósítója. A nagyméretű hajó elsodorta, maga alá gyűrte a Hableány elnevezésű turistahajót, amely gyorsan elsüllyedt.

A baleset okáról eddig nincs pontos információ, elképzelhető, hogy a szakadó esőben két hajó összeütközött.

mti/mihádák zoltánMTI/Mihádák Zoltán

Az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. megbízásából Tóth Mihály szóvivő az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: 22 óra előtt a Panorama Deck Kft. Hableány elnevezésű sétahajója eddig ismeretlen okok miatt felborult és elsüllyedt a Duna budapesti szakaszán az Országháznál. A Panorama Deck Kft. "minden erőforrást mozgósít az emberéletek védelmében". A baleset okainak feltárásában a vállalat a hatóságokkal mindenben együttműködik - tették hozzá.

mti/szigetváry zsoltMTI/Szigetváry Zsolt

A Hableány hajó 60 ember befogadására képes, 27 méter hosszú, 150 lóerős motorral felszerelt, rendszeresen karbantartott járműve a Panoráma Deck flottájának 2003-óta - írták.

Az M1-nek Szatmári Zsolt, az Érdi Nemzetközi Katasztrófavédelmi szakbúvároktató azt mondta: jelenleg minden akadályozza a mentést, az időjárás, a víz hőmérséklete és a Duna gyors folyása.

Az M1 tudósítója arról számolt be, hogy északi irányban a Margit hídig, déli irányban a Petőfi híd alatt is látni lehetett a villogó fényeket, hatalmas reflektorokkal világították meg a vizet.

mti/mihádák zoltánMTI/Mihádák Zoltán

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt mondta az MTI-tudósítójának, hogy több sérültet látnak el.

A rendőrség honlapjára feltett közlemény szerint felborult hajó miatt tart a mentés a Duna fővárosi szakaszán, a Margit hídtól a folyó déli irányába.

mti/szigetváry zsoltMTI/Szigetváry Zsolt

Azt írták, a Budapesi Rendőr-főkapitányság ügyeletére 21 óra 15 perckor érkezett bejelentés arról, hogy egy hajó felborult a Dunán, a Kossuth tér magasságában. A rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat munkatársai haladéktalanul megkezdték a mentést. A baleset miatt a rendőrség a Margit híd és az Erzsébet híd között hajózási zárlatot rendelt el.

Az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán videót tett közzé a tragédia helyszínéről:

A 24.hu azt írja a mentés elhúzódik, de nem csak a Lágymányosi hídig, hanem


a Duna teljes magyar szakaszán keresik az eltűnteket.

Éjfél előtt nem sokkal még folyamatosan emelték ki a vízből az embereket és adták át a mentőknek.

Tarlós István főpolgármester az Indexnek azt mondta részletesen tájékozódott az ügyben, és sajnálatát, együttérzését fejezi ki az áldozatok családjának. Közölte még, hogy a fővárosi önkormányzat nem érintett az ügyben, mert egyik hajó sem a BKV-é, igaz régebben eseti alkalommal kibérelték.

mti/szigetváry zsoltMTI/Szigetváry Zsolt

Az OMSZ főigazgatója az éjjeli órákban azt mondta az M1-en, hogy Csepel-szigetnél is találtak sérülteket. A Duna mindkét oldalán folynak az újraélesztések.

mti/szigetváry zsoltMTI/Szigetváry Zsolt

Éjjel fél 2 környékén megtalálták a szerda esti dunai hajóbalesetben elsüllyedt hajó roncsát - értesült az M1 aktuális csatorna.

A tudósító azt mondta: a roncs a Margit híd pillérétől három méterre van a Duna mélyén. Hogy mikor tudják kiemelni, azt még nem tudni. 

mti/lakatos péterMTI/Lakatos Péter

mti/lakatos péterMTI/Lakatos Péter


Dél-Korea operatív szintű csoport küld Magyarországra

A külügyminiszterrel az élén, kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el csütörtökön a dél-koreai elnök az ország turistáit ért magyarországi vízi balesettel kapcsolatban. Mun Dzse In egyben utasította kormányát, hogy a magyar hatóságokkal együttműködve tegyen meg minden lehetséges intézkedést azoknak a dél-koreai turistáknak a megsegítésére, akik hajóbalesetet szenvedtek Budapesten.

A Yonhap hírügynökség jelentése szerint Mun tájékoztatást kapott a történtekről Csung Jui Jongtól, a dél-koreai elnök nemzetbiztonsági hivatal vezetőjétől.

A szöuli kormány azt is tervezi, hogy a lehető leghamarabb 18 tisztviselőből álló csoportot küld Magyarországra.

A Duna 10-15 fokos lehetett, amikor a baleset történt.


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink