Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-28 12:59:00

Tegyék ki a Fideszt a Néppártból, vagy nincs semmilyen szövetség - üzenik Macronék

"Semmilyen szövetség nem elképzelhető a Néppárttal addig, míg ki nem teszik pártcsaládjukból a Fideszt" - mondta el a Köztársaság Lendületben (LREM), a francia elnök pártjának második helyezett EP-képviselője, Pascal Canfin a France Inter rádiónak hétfőn. A Néppárt számára nem úgy sikerült az Európai Parlamenti választás, ahogy korábban remélték, és bár továbbra is a legnagyobb frakciónak számítanak az EP-ben, de 2014-es eredményükhöz képest 7 százalékpontot vesztettek.

Tegyék ki a Fideszt a Néppártból, vagy nincs semmilyen szövetség - üzenik Macronék

Ebből kifolyólag egyedül képtelenek lennének jelöltjüket a bizottsági székbe segíteni, vagyis szövetségre kell lépniük valakivel, aki támogatja Manfred Weber igényét az elnöki pozícióra.

A legkézenfekvőbb szövetséges a liberális frakció, az ALDE lenne, akik rekordszámú, 109 helyet nyertek az EP-ben. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy az alig két éve alapított francia LREM, mely korábban nem rendelkezett EP-frakcióval, hisz az előző EP-választásokkor még a párt sem létezett, első EP-választásuk után 22 képviselői helyet szerzett a parlamentben, mely képviselők előreláthatólag az ALDE liberális frakcióhoz fognak csatlakozni, akik így a mérleg nyelvévé válhatnak a jelöltek kiválasztásakor.

Macron pedig előreláthatólag élni is fog "királycsináló" szerepével, hiszen korábban a német többség és/vagy Merkel vétója miatt sok ötletét nem sikerült megvalósítania, most azonban a leköszönő német kancellár után átveheti az európai terv nem hivatalos vezetőjének tisztét, az EP-be bekerült pártja miatt pedig nagyobb súlya lesz az uniós politikában is - ha másképp nem, hát úgy, hogy blokkolják a németek csúcsjelöltjének kinevezését.

Macron nem vesztegeti az időt: már vasárnap este felhívta a kancellárt, hogy informális találkozón tárgyalni akar vele és más uniós vezetőkkel a mai uniós csúcs előtt - megspórolva így a heteken át tartó egyezkedést, hétfő este pedig együtt vacsorázott az újraválasztott spanyol miniszterelnökkel, a szocialista Pedro sanchez-zel, mely az EP szociáldemokrata frakciójában a legtöbb hellyel rendelkezik. Elemzők ezt a gesztust úgy értelmezik, miszerint a két vezető megosztaná a hatalmatá egymás között, egyenrangú félnek tartja a másikat. Ez azonban akár egy új, centrista erőtér kialakulásához is vezethet.

Guy Verhofstadt, az ALDE vezetője eközben kijelentette, hogy bár a csapból is az folyik, miszerint Macron vereséget szenvedett és Le Pen pártja nyert az EP-választásokon, de a francia államfő igazából győzelmet aratott odahaza, hiába beszél bárki vereségről. Igaz ugyan, hogy csak a második helye végeztek, de alig egy százalékkal lemaradva a Nemzeti Tömörülés mögött, brüsszeli befolyásának növelése szempontjából pedig kettejük közül Macron-nak és nem Le Pen-nek van több esélye.

atv.hu/euronews

Ajánlom

További belföldi híreink