Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-28 07:12:00

Macron meghívta Orbánékat ebédre

A mai EU-csúcs előtt ebédre hívta Macron elnök a V4-es miniszterelnököket, köztük Orbán Viktort is, hogy megtorpedózzák Weber néppárti csúcsjelölt bizottsági elnökké választását - írta az FT. Brüsszeli fideszesek szerint Orbán Viktorék a “blokkoló kisebbség” lehetnek a mai Európai Tanács ülésén.

Macron meghívta Orbánékat ebédre

Érdekes erőtérben találhatja magát Orbán Viktor a V4-es miniszterelnöktársaival Brüsszelben. A Financial Times (FT) információi szerint Macron francia elnök az EU-csúcs előtt meghívja őket ebédelni, hogy megtorpedózzák Manfred Weber európai bizottsági elnökké jelölését a Tanács ülésén. Előző este Macron Pedor Sánchez szocialista spanyol miniszterelnökkel vacsorázott, akit szintén szövetségesnek akar megnyerni Weberrel szemben.

Mindezt azok után, hogy Weber azt mondta: az Európai Parlamentben nem fogják megválasztani azokat az aspiránsokat az Európai Bizottság élére, akik nem voltak hivatalosan “csúcsjelöltek”, mert az emberek nem tudták megismerni a programjukat. De Weber már azt is bejelentette, hogy balra fordul és a szociáldemokratákkal, zöldekkel és a liberálisokkal - belértve Macron európai formációját - kezd koalíciós tárgyalásokat.

Egy nappal az EU-csúcs előtt a CDU, és Annegret Kramp-Karrenbauer után viszont Merkel is kiállt a csúcsjelölti rendszer és amellett, hogy a Néppárt a bajor Manfred Webert jelölje az EB elnökének.

Macron azonban királycsinálónak érzi magát, kihasználva, hogy a liberálisok nélkül az Európai Parlamentben nincs meg a többsége a Néppártnak és a szociáldemokratáknak. Egyik brüsszeli fideszes forrásunk úgy fogalmazott, hogy a hármas, vagy négyes koalícióval Weber végső esetben “át akarja játszani” a bizottsági elnöki posztot Timmermansnak, ő pedig akkor a Európai Parlament elnöke lehetne.

Orbán Viktorék a V4-ekkel mindenesetre ma az EU csúcson, az Európai Tanács ülésén a “blokkoló kisebbség” lehetnek: csatlakozhatnak Macron pártjának álláspontjához, miszerint a demokratikusan megválasztott képviselőknek nyílt vitában kell dönteniük a jelölésről. A franciák jelöltje Michel Barnier vagy Christine Lagarde lehet, viszont Macron legföbb szövetségesei, Guy Verhofstadték az ALDE csúcsjelöltjét, a dán versenyjogi biztost, Margrete Vestagert favorizálják. Orbán Viktor az EU-s Brexit-fötárgyaló Barniert 2014-ben már támogatta egyszer bizottsági elnöknek, Webertől pedig nemrégiben megvonták a Fidesz támogatását.

Ma Orbán Viktor azt is bejelentheti az EU-csúcs után, hogy a Fidesz merre orientálódik Brüsszelben.

A brit üzleti lap, a Financial Times ugyanakkor azt írta: Macron már a szavazás éjszkáján felhívta német kollégáját, és állítólag jelezte neki, nem szeretné Webert látni a legfontosabb uniós vezetői poszton. A kibontakozó vitában vannak még ütős elosztandó posztok, amelyeket "cserében felajánlhat". Leginkább az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöki tisztsége és az Európai Központi Bank elnökének posztja tartozhat azok közé a vezetői státuszok közé, amelyekre Merkelék jelölhetnének, mert Donald Tusk és Mario Draghi széke is megüresedik hamarosan.

Korábban olyan hírek is megjelentek, hogy a V4-ek a nagyszebeni EU-csúcson külön megbeszélést folytattak Merkellel, és megpendítették neki: támogatnák, ha esetleg az Tanács elnöke szeretne lenni, de a kancellár nemleges választ adott.

Ajánlom

További belföldi híreink