Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-25 19:09:00

Sebastian Kurz-on akar bosszút állni az osztrák Szabadságpárt

Sebastian Kurz-on akar bosszút állni az osztrák Szabadságpárt. A menesztett belügyminiszter szerint a kancellár fölöslegesen és felelőtlenül okozott kormányválságot. Közben a pártok Európa-szerte szavazásra buzdítják híveiket.

Több ezer híve előtt kampányolt Marine Le Pen egy nappal az európai parlamenti választások előtt. A francia szélsőjobboldali párt vezetője szerint Macron elnök politikája elpusztítja Európát.

„A vasárnapi választásnak 3 nagy tétje is van. Az európai, hogy mondjunk nemet Macron Európájára. A nemzeti, hogy mondjunk nemet Macron politikájára. És a civilizációs, hogy mondjunk nemet Macron víziójára, amely tönkreteszi Európát.” – mondta a politikus.

Kampányzáró nagygyűlést tartott a Macron elnökhöz kötődő centrista tömörülés, a Reneszánsz is.

„Nyernünk kell, mert a veszély egyre nagyobb. Európa-szerte felütötte a fejét a szélsőjobboldal. Az idegengyűlölet, a rasszizmus, az antiszemitizmus, a homofóbia egyre erősebb, ezekkel harcolnunk kell.”

– mondta a listavezető, Nathalie Loiseau.

Gőzerővel kampányol Ausztriában a baloldal, ahol az elmúlt hetekben válságba került a jobboldali kormány. Az európai szocialisták csúcsjelöltje, Frans Timmermans Bécsben tartott nagygyűlést.

„Egy kívánságom van: szavazzanak! Adják meg az esélyt a szocialistáknak, hogy megmutassák: létezik egy másmilyen Ausztria. Egy szabad, őszinte és nyitott Ausztria, amit mindenki tud szeretni.” – mondta Timmermans.

A kormánykoalícióból kirúgott szélsőjobboldali Szabadságpárt Sebastian Kurz ellen kampányol az utolsó napokban.

„A Szabadságpártra leadott egyetlen szavazattal megbosszulhatjátok, hogy Kurz kancellár ilyen felelőtlenül felrúgta a kormánykoalíciót. Egyúttal gondoskodhattok arról, hogy az európai parlamentben olyan politikai erők üljenek többségben, akik a saját népük érdekeit részesítik előnyben.”

– mondta a menesztett belügyminiszter, Herbert Kickl.

Hasonló üzenettel bíztatta szavazásra híveit Olaszországban Luigi Di Maio. Az euroszkeptikus politikus szerint vasárnap fordulat lesz Európa életében.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink