Itthon

Minden, ami a választásokon történt - percől percre

Gyurcsány: A DK történelmének legszebb eredményét érte el
május. 27. hétfő 12:51

Itt vannak a legfrissebb adatok
május. 27. hétfő 11:36

A hétfő délelőtt frissített - de még mindig nem végleges - adatok szerint is az Európai Néppárté (EPP) lesz a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben a választások után. Az EP közel végleges eredményeken alapuló mandátumbecslése szerint a konzervatív erőket tömörítő pártcsalád 182 képviselőt küldhet az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének halasztása miatt az újabb ciklus elején továbbra is 751 tagú testületbe. A második helyezett szociáldemokraták (S&D) 147, a harmadik liberálisok (ALDE) pedig Emmanuel Macron francia elnök pártjával együtt 109 mandátumot szereztek.

Forrás: Politico.eu

Weber: csak a csúcsjelöltek jöhetnek szóba az Európai Bizottság élére
május. 27. hétfő 11:34

Az Európai Parlament (EP) csak az EP-választási csúcsjelöltek közül választ elnököt az Európai Bizottság élére - jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje hétfőn Münchenben.

Pártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) székházában a pártelnök-bajor miniszterelnök Markus Söderrel tartott tájékoztatóján aláhúzta: a brüsszeli bizottság vezetőjének megválasztásán "az EP-ben nem lesz többség olyan jelölt számára, aki nem volt csúcsjelölt, aki nem mutatta meg arcát és programját, aki nem mutatta be magát az embereknek".

Bővebben itt.

Bővebben itt.

Történelmi győzelmet aratott a Liga Olaszországban
május. 27. hétfő 11:08

A felmérések előrejelzéseit túlszárnyaló, történelmi győzelmet aratott az olasz kormánykoalíció részét alkotó jobboldali Liga az európai parlamenti választásokon - derült ki az olaszországi szavaztok 99,7 százalékának feldolgozását követően hétfőn.

Részletek itt.

Rekordmagas részvétel egész Európában
május. 27. hétfő 10:23

Átlagosan 50,95 százalékos volt a részvétel az európai parlamenti (EP-) választásokon, ami magasabb, mint az elmúlt húsz évben bármikor - jelentették be vasárnap éjszaka Brüsszelben.

Részletek itt.

Bekebelezte a legszegényebb településeket a Fidesz
május. 27. hétfő 9:49

A legszegényebb magyar településeken lényegében totálissá vált a Fidesz-KDNP fölénye a vasárnapi szavazás alapján. Húsz emberből mindössze egy nem szavazott a kormánypártokra, és ez még a tavalyi parlamenti választáshoz képest is számottevő változás. A tíz legszegényebb magyar falu alapján egy év alatt a kormánypártok tovább erősödtek – vizsgálta meg a g7.hu. A tavalyi országgyűlési választásokhoz képest most a legkevésbé fideszes faluban is több mint 85 százalékot kapott a kormánypárt, tavaly ez a tíz település átlagának felelt meg. Részletek itt.

Az EP összetétele politikai csoportok szerint
május. 27. hétfő 9:35

Fotó: MTI

Választási eredmények megyénként
május. 27. hétfő 9:35

Fotó: MTI

A pártlistákra leadott szavazatok aránya
május. 27. hétfő 9:31

Fotó: MTI

Az RMDSZ is képviselethez jutott
május. 27. hétfő 9:12

Romániában a jobbközép ellenzéki pártok előretörését hozta a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választás, amelyen a példátlanul magas részvétel ellenére a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) is sikerült átlépnie az ötszázalékos bejutási küszöböt. Részletek itt.

Orbán Viktor és Kelemen Hunor (Fotó: MTI)