Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-25 19:33:00

Minden, ami a választásokon történt - percől percre

Folyamatosan frissülő hírek!

A várakozásoknak megfelelően az Európai Néppárté (EPP) lesz a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben a választások közel végleges eredményein alapuló számítások szerint. Ráadásul átlagosan 50,95 százalékos volt a részvétel kontinens-szerte, ami magasabb, mint az elmúlt húsz évben bármikor. Magyarországon a rekord magas érdeklődés a Fidesz-KDNP-nek kedvezett. Meglepetést okozott a DK és a Momentum, az MSZP és a Jobbik csalódott, az LMP pedig komoly vereséget szenvedett.

 • Gyurcsány: A DK történelmének legszebb eredményét érte el

  május 27.hétfő 12:51

 • Itt vannak a legfrissebb adatok

  május 27.hétfő 11:36

  A hétfő délelőtt frissített - de még mindig nem végleges - adatok szerint is az Európai Néppárté (EPP) lesz a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben a választások után. Az EP közel végleges eredményeken alapuló mandátumbecslése szerint a konzervatív erőket tömörítő pártcsalád 182 képviselőt küldhet az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének halasztása miatt az újabb ciklus elején továbbra is 751 tagú testületbe. A második helyezett szociáldemokraták (S&D) 147, a harmadik liberálisok (ALDE) pedig Emmanuel Macron francia elnök pártjával együtt 109 mandátumot szereztek.

  forrás: politico.euForrás: Politico.eu

 • Weber: csak a csúcsjelöltek jöhetnek szóba az Európai Bizottság élére

  május 27.hétfő 11:34

  Az Európai Parlament (EP) csak az EP-választási csúcsjelöltek közül választ elnököt az Európai Bizottság élére - jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje hétfőn Münchenben.

  Pártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) székházában a pártelnök-bajor miniszterelnök Markus Söderrel tartott tájékoztatóján aláhúzta: a brüsszeli bizottság vezetőjének megválasztásán "az EP-ben nem lesz többség olyan jelölt számára, aki nem volt csúcsjelölt, aki nem mutatta meg arcát és programját, aki nem mutatta be magát az embereknek".

  Bővebben itt.

  Bővebben itt.

 • Történelmi győzelmet aratott a Liga Olaszországban

  május 27.hétfő 11:08

  A felmérések előrejelzéseit túlszárnyaló, történelmi győzelmet aratott az olasz kormánykoalíció részét alkotó jobboldali Liga az európai parlamenti választásokon - derült ki az olaszországi szavaztok 99,7 százalékának feldolgozását követően hétfőn.

  Részletek itt.

 • Rekordmagas részvétel egész Európában

  május 27.hétfő 10:23

  Átlagosan 50,95 százalékos volt a részvétel az európai parlamenti (EP-) választásokon, ami magasabb, mint az elmúlt húsz évben bármikor - jelentették be vasárnap éjszaka Brüsszelben.

  Részletek itt.

 • Bekebelezte a legszegényebb településeket a Fidesz

  május 27.hétfő 09:49

  A legszegényebb magyar településeken lényegében totálissá vált a Fidesz-KDNP fölénye a vasárnapi szavazás alapján. Húsz emberből mindössze egy nem szavazott a kormánypártokra, és ez még a tavalyi parlamenti választáshoz képest is számottevő változás. A tíz legszegényebb magyar falu alapján egy év alatt a kormánypártok tovább erősödtek – vizsgálta meg a g7.hu. A tavalyi országgyűlési választásokhoz képest most a legkevésbé fideszes faluban is több mint 85 százalékot kapott a kormánypárt, tavaly ez a tíz település átlagának felelt meg. Részletek itt.

 • Választási eredmények megyénként

  május 27.hétfő 09:35

  fotó: mtiFotó: MTI

 • Az EP összetétele politikai csoportok szerint

  május 27.hétfő 09:35

  fotó: mtiFotó: MTI

 • A pártlistákra leadott szavazatok aránya

  május 27.hétfő 09:31

  fotó: mtiFotó: MTI

 • Az RMDSZ is képviselethez jutott

  május 27.hétfő 09:12

  Romániában a jobbközép ellenzéki pártok előretörését hozta a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választás, amelyen a példátlanul magas részvétel ellenére a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) is sikerült átlépnie az ötszázalékos bejutási küszöböt. Részletek itt.

  orbán viktor és kelemen hunor (fotó: mti)Orbán Viktor és Kelemen Hunor (Fotó: MTI)

 • Kaczynski pártja végzett az élen Lengyelországban

  május 27.hétfő 09:10

  A Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt a szavazatok 46 százalékával győzött az európai parlamenti (EP) választáson a hétfő hajnalban közzétett, a szavazatok 95,9 százalékos feldolgozottságán alapuló részeredmények alapján. Részletek itt.

  jaroslaw kaczynski (fotó: reuters)Jaroslaw Kaczynski (Fotó: Reuters)

 • Timmermans pártja nyert Hollandiában

  május 27.hétfő 08:42

  Hollandiában a Frans Timmermans európai bizottsági alelnököt, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) "csúcsjelöltjét" is soraiban tudó szociáldemokrata Munkapárt (PvDA) aratott győzelmet a szavazatok 19 százalékának megszerzésével az európai parlamenti (EP-) választásokon a vasárnap éjfél után közzétett, közel véglegesnek tekinthető eredmények szerint. Részletek itt.

  fotó: reutersFotó: Reuters

 • A jobboldali pártok az élen a balti államokban

  május 27.hétfő 08:34

  Az Új Egység (JV) nevű jobbközép párt nyerte meg az európai parlamenti (EP-) választásokat Lettországban a szavazatok 26,24 százalékával a hivatalos végeredmények szerint. Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság (EB) leköszönő alelnökének pártja két képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe (EP). Részletek itt.

  fotó: reutersFotó: Reuters

 • Gréczy: hatalmas a felelősség

  május 27.hétfő 08:21

  A DK-nál végleges a névsor: Dobrev Klára, Molnár Csaba, Rónai Sándor és Ara-Kovács Attila képviselik majd a pártot az Európai Parlamentben. A siker Gréczy Zsolt szerint a DK közösségének, aktivistáinak, üzenetének és Dobrev Klára személyiségének köszönhető. A párt frakciószóvivője azt mondta a Startban, hogy nagyon büszkék, hogy négy képviselővel járultak hozzá a Fidesz kétharmadának megakadályozásához. Hozzátette, most nem a melldöngetés, hanem az alázat ideje jön a pártban, mivel hatalmas a felelősségük, és a zöldeket is képviselniük kell.

  EP-választás: minden várakozást felűlmúlt a DK eredménye

   

 • A héten dönt a Jobbik az EP-mandátumról

  május 27.hétfő 08:20

  A hét közepán ül össze a Jobbik elnöksége, hogy egyebek mellett eldöntsék, ki fogja képviselni a pártot az Európai Parlamentben. Új helyzet állt elő a pártban, ugyanis a korábbi várakozásokhoz képest nemhogy hármat, de két mandátumot sem sikerült szerezniük. Gyöngyösi Márton a Startban azt mondta, történetük egyik legnehezebb éve van mögöttük, a több száz sajtóper és az ÁSZ-bírság miatt is. A képviselő viszont sem az LMP-vel való együttműködést, sem a néppártosodást nem tartja kudarcnak, az EP-ben értékrendi alapon választanak majd frakciót.

  Csak 1 mandátumot tudott szerezni a Jobbik az EP-választáson

   

 • "Szemben a brüsszeli soft powerrel”

  május 27.hétfő 08:17

  "Bizony, sajnos, itt vannak szomorú veszteségek is a néppárti sorokban. A kérdés számunkra az, hogy olyan lesz-e az Európai Néppárt, ahol van értelme annak, hogy együtt dolgozzunk” - mondta a Bálnában tegnap este az atv.hu-nak adott interjúban Novák Katalin családügyi államtitkár, a Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke. A DK-s áttörésről az a véleménye: “Nem tartom rájuk igaznaknak, hogy valódi liberális eszméket képviselnének”. Részletek itt.

 • Le Pen: Macronnak le kell vonnia a következtetést

  május 27.hétfő 08:01

  A jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) európai parlamenti választási győzelmét erősítették meg a hétfő hajnalban kiadott részeredmények Franciaországban. Marine Le Pen már vasárnap este, az első becslések bejelentésekor azt hangoztatta, hogy pártja megnyerte a választásokat, és Macronnak "le kell vonnia a következtetést", az országban előrehozott parlamenti választást kell kiírni. Részletek itt.

  fotó: reutersFotó: Reuters

 • A bevándorlásellenes párt nyert Szlovéniában

  május 27.hétfő 07:55

  A legnagyobb ellenzéki párt, a migrációellenes jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) harmadszor nyert választásokat egy év alatt - emlékeztetett Janez Jansa volt miniszterelnök, miután pártja kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi európai parlamenti választásokon Szlovéniában. Úgy vélte: a közös listán induló SDS és a parlamenten kívüli Szlovén Néppárt (SLS) volt az egyetlen, amely összefogott a választásokra, és megérdemelten nyert. Az SDS-nek korábban három EP-képviselője volt, abból kettőt most újraválasztottak, a harmadik képviselői helyet az SLS jelöltje foglalja majd el. Részletek itt.

  janez jansa volt miniszterelnök (fotó: reuters)Janez Jansa volt miniszterelnök (Fotó: Reuters)

 • A Brexit Párt győzött Nagy-Britanniában

  május 27.hétfő 07:44

  Nigel Farage alig másfél hónapja indult, radikálisan EU-szkeptikus Brexit Pártjának győzelmét, a Liberális Demokraták jelentős előretörését és a kormányzó Konzervatív Párt példátlanul súlyos vereségét jelzik a brit európai parlamenti választások hétfő hajnalban ismertetett, csaknem végleges eredményei. Az immár véglegeshez közeli adatok azt mutatják, hogy a Brexit Párt a voksok 31,6 százalékát szerezte meg. A brit hazai parlamenti választásokon hagyományosan harmadik helyen befutó, erőteljesen EU-párti Liberális Demokraták 20,3 százalékos szavazataránnyal a második helyre kerültek, megelőzve a második legnagyobb brit országos ellenzéki erőt, a Munkáspártot, amely 14,1 százalékot szerzett. Részletek itt.

  nigel farageNigel Farage

 • Portugáliában a kormányzó szocialisták nyerték a voksolást

  május 27.hétfő 07:39

  A kormányzó szocialisták nyerték az európai parlamenti választást Portugáliában - derül ki a vasárnap éjjel nyilvánosságra hozott eredményekből, amelyeket a voksok 99 százalékának összesítése után tettek közzé Lisszabonban. António Costa kormányfő Szocialista Pártja (PS) a szavazatok 33,7 százalékát szerezte meg. Ez az EP összesítése szerint 10 képviselői helyet jelent a pártnak az uniós parlamentben a Portugáliának jutó 21 mandátumból. Öt évvel ezelőtt a PS 2,2 százalékponttal kevesebbet szerzett.

  A második helyre ezúttal a jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) futott be a voksok 22,15 százalékával, 6 mandátummal. Harmadik pedig a Baloldali Blokk lett 9,8 százalékkal, 2 képviselői hellyel. A kommunisták és zöldek koalíciója 6,7 százalékot szerzett, és 1 mandátummal számolhat. A portugál Néppárt és az Emberek-Állatok-Természet nevű zöld párt egy-egy képviselőt küldhet Strasbourgba. A részvételi arány ebben az országban rekordalacsonynak bizonyult, csak 31 százalékos volt.

 • Alacsony részvétek Szlovákiában

  május 27.hétfő 07:24

  Szlovákiában alacsony részvétel mellett két, koalíciós listán induló, parlamenten kívüli liberális párt, a Progresszív Szlovákia (PS) és az Együtt (Spolu) nyerte az európai parlamenti (EP-) választásokat - derült ki a szombaton tartott voksolás vasárnap este közzétett hivatalos eredményeiből, amelyek szerint a felvidéki magyar választók voksaiért küzdő tisztán magyar párt, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és szlovák-magyar párt, a Most-Híd sem szerzett mandátumot. Részletek itt.

 • A liberálisok nyertek Dániában

  május 27.hétfő 07:16

  A liberális párt nyerte vasárnap Dániában az európai parlamenti (EP-) választásokat a voksok 23,4 százalékával, dacára annak, hogy a választás előtti prognózisok szerint a szociáldemokrata párt számított befutónak. A szavazatok 96 százalékos összesítése alapján Lars Lokke Rasmussen miniszterelnök pártja hat és fél százalékponttal erősödött, és négy helyet szerzett, kétszer annyit, mint 2014-ben. Ez sokkal jobb eredménynek számít, mint amit az előzetes közvélemény-kutatások jósoltak a pártnak. Részletek itt.

  a dán miniszterelnök lars loekke rasmussen és a liberális jelöltje, morten loekkegaard (fotó: reuters) A dán miniszterelnök Lars Loekke Rasmussen és a liberális jelöltje, Morten Loekkegaard (Fotó: Reuters)

 • A horvát kormányfő győzött, de nem elégedett pártja eredményével

  május 27.hétfő 07:10

  Andrej Plenkovic horvát kormányfő nem elégedett pártjának, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ) a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választásokon elért eredményével. Plenkovic a HDZ eredményváró rendezvényén kiemelte: öt mandátumra számítottak, amelyhez mindössze még ezer szavazatra lett volna szükségük. Ugyanakkor hozzátette, hogy relatív győzelmet arattak, négy képviselőjük lesz július 1-jétől az Európai Parlamentben.

  Elégedettségének adott hangot, hogy magasabb volt a részvételi arány, mint 2013-ban, amikor a szavazásra jogosultak 20 százaléka járult az urnákhoz, és 2014-ben, amikor 25 százalék. A részvételi arány most csaknem 30 százalék volt. "Ez azt jelenti, hogy a horvát szavazópolgárok azonosulni tudtak az európai témákkal, és az európai parlamenti választásokat fontosnak tartották a horvát társadalom számára" - hangsúlyozta. Értékelése szerint mérvadó volt, hogy a HDZ a választásokra önállóan állított listát - fogalmazott az MTI. "Kiállok ezen döntésem mellett" - húzta alá, leszögezve, hogy jó döntés volt az önálló lista. A HDZ a korábbi választásokon közös listán indult: a legutóbbi európai parlamenti választásokon a horvát jogpárt és a parasztpárt képviselője is a HDZ koalíciós listájáról került be az Európai Parlamentbe. Plenkovic elmondta, hogy hétfőn ki fogják elemezni, a kampány során mit tehettek volna még, és mit csinálhattak volna jobban. 

  Horvátországban fej fej mellett végzett a kormányzó jobboldali párt és a legnagyobb ellenzéki párt, a Szociáldemokrata Párt (SDP): mindkettő 4-4 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. Davor Bernardic, a szocialisták elnöke az eredmények közzététele után könnyes szemmel mondta el beszédét pártja eredményváró rendezvényén, azt üzenve, hogy e választások után látja az erőt a változásra az SDP-ben. "Ma kimondtuk, hogy nem akarunk korrupt, igazságtalan Horvátországot, olyan Horvátországot, amely szegény, és amelyből elköltöznek, ezért nem fogjuk feladni a harcot az egyenlőségért" - fogalmazott. Mint monda, az eredmény nem elég a változáshoz, de bátorságot ad ahhoz, hogy vállvetve küzdjenek tovább egy nyitott, igazságos, derűlátó Horvátországért.

 • Szijjártó Péter “brutális” brüsszeli vitákra számít

  május 27.hétfő 07:05
  Brutális brüsszeli vitákra számít Szijjártó Péter az elkövetkező hónapokban, a bevándorláspárti és- ellenes tengely mentén. A külügyminiszter szerint Gyurcsány Ferenc nem néz Híradót. Részletek itt.
 • Babis: át kell alakítani az Európai Uniót

  május 27.hétfő 07:01

  Az Európai Unió átalakítását és az Európai Bizottság tevékenységének politikamentessé tételét jelölte meg a közeljövő legfontosabb feladatának az európai uniós politikában Andrej Babis cseh kormányfő, az ANO mozgalom elnöke, amely a hét végén megnyerte a csehországi EP-választást. "Át kell alakítani az Európai Uniót, mégpedig úgy, hogy az a jövőben az erős tagállamok szervezetévé váljon. Az Európai Bizottságot politikamentes, szolgáltató szervvé kell változtatni" - jelentette ki Babis vasárnap éjfélkor pártja sajtótájékoztatóján. Az ANO kormánykoalíciós partnerének, a Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD) a kudarcát firtató kérdésre válaszolva (a CSSD nem szerzett EP-mandátumot) azt mondta, hogy "ennek nincs befolyása a kormányra", ezért ebben nem lát problémát. Részletek itt.

 • Fekete-Győr: a miniszterelnököt még mindig Orbán Viktornak hívják

  május 27.hétfő 06:53

  A Momentum Mozgalom feladata mostantól az, hogy a magyar egészségügy, oktatás és megélhetés pártjává váljon - jelentette ki a párt elnöke vasárnap éjjel Budapesten az európai parlamenti (EP-) választási eredményeket értékelve.  Fekete-Győr András hangosan ünneplő szimpatizánsaik előtt azt mondta, az ő pártjuk volt az egyetlen, amely valódi problémákra valódi megoldásokat adott. Bár az eredmények azt mutatják, hogy a Momentum Mozgalom mintegy 330 ezer szavazatot kapott, csaknem 10 százalékot ért el, és így 2 képviselőt is küldhet az EP-be, a pártelnök szerint alázatosaknak kell maradniuk, mert nem nyertek, a miniszterelnököt még mindig Orbán Viktornak hívják, és a kormány továbbra is "korrupt". Részletek itt.

  fotó: mtiFotó: MTI

 • Nagy fölénnyel nyert Sebastian Kurz pártja

  május 27.hétfő 06:43

  Nagy fölénnyel megnyerte a Sebastian Kurz kancellár vezette konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) Ausztriában az európai parlamenti (EP-) választást, amelyen a voksok 35,4 százalékát sikerült megszereznie a vasárnap este közzétett, csaknem végleges eredmények szerint. Ez az ÖVP eddigi legjobb EP-választási eredménye. Részletek itt.

  fotó: reutersFotó: Reuters

 • "Az EPP nem működik együtt szélsőséges pártokkal"

  május 27.hétfő 06:27

  Noha a mérsékelt politikai közép olvadóban van az Európai Parlamentben, a mostani választásokon legtöbb szavazatott szerzett, új összetételű EP-ben a legtöbb képviselői hellyel rendelkező Európai Néppárt (EPP) nem működik együtt egyetlen szélsőséges párttal sem - jelentette ki hétfőn Brüsszelben Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje. Részletek itt.

  fotó: reutersFotó: Reuters

 • Orbán: Győztünk

  május 27.hétfő 00:19

  Orbán Viktor Facebook-oldalán osztott meg egy fényképet, amihez annyit írt: Győztünk

 • Fekete-Győr: alázatosnak kell maradni

  május 27.hétfő 00:13

  A Momentum Mozgalom feladata mostantól az, hogy a magyar egészségügy, oktatás és megélhetés pártjává váljon - jelentette ki a párt elnöke vasárnap éjjel Budapesten az európai parlamenti (EP-) választási eredményeket értékelve.

  Fekete Győr András hangosan ünneplő szimpatizánsaik előtt azt mondta, az ő pártjuk volt az egyetlen, amely valódi problémákra valódi megoldásokat adott.

  Bár az eredmények azt mutatják, hogy a Momentum Mozgalom mintegy 330 ezer szavazatot kapott, csaknem 10 százalékot ért el, és így 2 képviselőt is küldhet az EP-be, a pártelnök szerint alázatosaknak kell maradniuk, mert nem nyertek, a miniszterelnököt még mindig Orbán Viktornak hívják.

  Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-választási listájának vezetője úgy fogalmazott, hogy vissza kell adni az álmokat az embereknek. A Momentum Mozgalom a bizonyíték arra, hogy vannak még csodák, a semmiből is lehet pártot építeni - tette hozzá, megjegyezve: ehhez vízió, elszántság és csapat kell.

 • Salviniék nyertek

  május 27.hétfő 00:03

  A Matteo Salvini vezette Északi Liga az exit pollok szerint 30 százalékkal megnyerte az EP-választást.

 • Budapesten gyengült a Fidesz, szárnyal a Momentum

  május 26.vasárnap 23:45

  Török Gábor politikai elemző Facebook-oldalán osztotta meg az alábbi táblázatot:

 • Gyurcsány: nem kapott kétharmadot a Fidesz

  május 26.vasárnap 23:42

  Gyurcsány Ferenc arról beszélt, az erősebb Európát lesznek túlerőben az európai parlamentben. A DK elnöke szerint közösen Európa erősebb lesz, és benne Magyarország is erősebb lesz.

  Gyurcsány úgy véli, a kormánypártok számára az volt a kérdés, hogy a Fidesz megszerzi-e a kétharmadot, ez pedig nem sikerült a Fidesznek. Hozzátette: tavaly áprilishoz képest a Fidesz elveszített egymillió szavazót, a DK pedig megduplázta szavazóinak számát. Szerinte az elért eredmény visszaigazolja azt, amiért dolgoztak.

  Dobrev Klára, a párt listavezetője megköszönte a szavazóknak. Majd megígérte, hogy ugyanazzal az erővel és lelkesedéssel fognak dolgozni az európai parlamentben is, mint ahogy azt a kampány során tették.

 • Spanyolországban a szocialistákra szavaztak a legtöbben

  május 26.vasárnap 23:40

  Spanyolországban a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyerte el a legtöbb, összesen 20 mandátumot az európai parlamenti (EP-) választásokon vasárnap - jelentette be Isabel Celaá kormányszóvivő a szavazatok 85,6 százalékos feldolgozottságánál.

  Második helyen a konzervatív Néppárt (PP) végzett 12 mandátum megszerzésével. Harmadik lett az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt, amely így 7 képviselőt delegálhat Brüsszelbe.

  Az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés 6, a VOX radikális jobboldali párt 3 mandátumot nyert.

  Képviselő helyet szerzett a Carles Puigdemont volt katalán elnök is, aki másfél éve önkéntes száműzetésben él Belgiumban.

 • Szlovákiában a liberálisok győztek

  május 26.vasárnap 23:39

  Szlovákiában alacsony, 22,74 százalékos részvétel mellett két, koalíciós listán induló, parlamenten kívüli liberális párt, a Progresszív Szlovákia (PS) és az Együtt (Spolu) nyerte az európai parlamenti (EP) választásokat - derült ki a szombaton tartott voksolás vasárnap este közzétett hivatalos eredményeiből, amelyek szerint a felvidéki magyar választók voksaiért küzdő tisztán magyar párt, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és szlovák-magyar párt, a Most-Híd sem szerzett mandátumot.

 • Nyert Babis pártja

  május 26.vasárnap 23:32

  21,2 százalékkal Andrej Babis miniszterelnök pártja, az ANO 2011 nyerte a választást Csehországban. A populista pártot követi a Polgári Demokrata Párt 14,5 százalékkal, majd a Kalózpárt 14 százalékkal.

 • Az MSZP elnöksége nem mond le

  május 26.vasárnap 23:23

  Tóth Bertalan megköszönte az aktivistáknak, a szavazóköri delegáltaknak és a szavazóknak. Gratulált a Demokratikus Koalíciónak és a Momentumnak az elért eredményekhez. Az MSZP elnöke az ellenzéki együttműködés fontosságáról beszélt a választási eredmények tükrében.

  Úgy döntött az elnökség, hogy nem mond le – jelentette ki a pártvezető. Tóth arról is szólt, nincs bennük harag, ennek most nincs itt az ideje. Arról, hogy kit küldenek az európai parlamentbe, arról szombaton a választmány dönt majd. Tóth Bertalan lemond a mandátumáról. Hozzátette: kudarcnak tartják az elért eredményt, de nem adják fel.

  fotó: mtiFotó: MTI

 • Az EP magyar képviselői:

  május 26.vasárnap 23:16

      FIDESZ-KDNP (13 mandátum): 

      Bocskor Andrea 
      Deli Andor 
      Deutsch Tamás 
      Gál Kinga 
      Győri Enikő 
      Gyürk András 
      Hidvéghi Balázs 
      Hölvényi György 
      Járóka Livia 
      Kósa Ádám 
      Dr. Szájer József 
      Tóth Edina 
      Dr. Trócsányi László 
      
      DK (4 mandátum): 

      Ara-Kovács Attila 
      Dr. Dobrev Klára 
      Dr. Molnár Csaba 
      Rónai Sándor 
      
      MOMENTUM (2 mandátum): 

      Dr. Cseh Katalin 
      Donáth Anna Júlia 
      
      MSZP-PÁRBESZÉD (1 mandátum): 

      Dr. Tóth Bertalan 
      
      JOBBIK (1 mandátum): 

      Gyöngyösi Márton 

 • Orbán: köszönet a részvételért

  május 26.vasárnap 23:12

  , a magas részvétellel a magyarok szerinte bizonyították, hogy Európában van a helyük. Külön megköszöni a Fidesz szavazóinak és aktivistáinak a győzelemért végzett munkájukat. 

  Szerinte korszakos győzelem született. Úgy fogalmazott: azért csatlakoztunk az Európai Unióhoz, hogy magunk dönthessünk a sorsunkról. Európa a mi hazánk is, ezért meg akarjuk változtatni - tette hozzá.

  A magyarok a bevándorlás megállításával, a nemzetek Európájának és a keresztény kultúrának a megvédésével bízták meg őket - véli Orbán Viktor. Mindenkivel hajlandó együttműködni, aki partner a bevándorlás megállításában - tette hozzá. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok - zárta győzelmi beszédét Orbán Viktor, majd az egybegyűltek elénekelték a Himnuszt.

 • Megvannak a hivatalos eredmények

  május 26.vasárnap 22:59

  Kollégánk, Várkonyi Gyula a Nemzeti Választási Irodától úgy értesült 43,36 százalék a részvételi arány.

  A Fidesz 52,14 százalékkal, azaz 1 777 757 fővel 13 mandátumot szerzett.

  A második helyen a DK végzett, ők 16,26 százalékkal, azaz 554 2864 támogatóval 4 delegáltat küldhetnek Brüsszelbe.

  A Momentum 9,92 százalékot ért el, azaz 338 314 ember adta le rájuk a szavazatukat, így ők 2 főt delegálhatnak. 

  Az MSZP és a Jobbik 1-1 képviselőt küldhet Brüsszelbe, előbbi 6,68 százalékkal 227 786 fő támogatásást nyerte el, míg utóbbi 6,44 százalékot ért el, azaz 219 539 fő szavazott rájuk.

 • DK: A magyarok megérezték, hogy nagy a tét

  május 26.vasárnap 22:55

  A Demokratikus Koalíció (DK) látta azokat a közvélemény-kutatásokat, amelyek alapján a DK lehet a második legerősebb párt és egyben a legerősebb ellenzéki párt, de egyelőre óvatosak, és meg akarják várni a végeredményt - mondta a DK frakciószóvivője vasárnap esti sajtótájékoztatóján.

  A párt budapesti eredményváró rendezvényén Gréczy Zsolt kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: lehetett számítani a negyven százalék körüli részvételre, mert az utóbbi napok közvélemény-kutatásai ezt vetítették előre. A magyarok jelentős része megérezte, hogy a választásnak mind Magyarország, mind az Európai Unió jövője szempontjából nagy a tétje - közölte.

  A politikus a választás lehetséges végeredményéről azt mondta, hogy a magyarországi "manipulált (.) politikai és médiaviszonyok közepette" várható volt, hogy a Fidesz erősen fog szerepelni.

  A kontinensen zajló teljes választást értékelve kijelentette, hogy Európa népei, az EU országai kiálltak az erős és egységes Európai Unió mellett. Európa szinte valamennyi országában a konzervatív, baloldali, liberális és zöld pártok szereztek többséget - hangsúlyozta. A populizmussal, szélsőséges gondolkodással és Európa szétverésével próbálkozó pártok marginálisak maradtak vagy teljesen visszaszorultak - fogalmazott. Hozzátette, Orbán Viktor miniszterelnök számára ez a választás európai szinten vereséget jelent.

 • Nagy az öröm a Momentumnál

  május 26.vasárnap 22:47

  Ugyanis a párt akár 2 mandátumot is szerezhetett.

  fotó: mtiFotó: MTI

 • Weber a magas részvételről

  május 26.vasárnap 22:45

  Az európai parlamenti (EP-) választás legfontosabb fejleménye a magas részvételi arány, amely az Európai Unió (EU) intézményei közül a parlamentet erősíti - jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje vasárnap Berlinben, az urnazárás után tett nyilatkozatában.

   Hangsúlyozta, hogy a magas részvételi arány révén megerősödött EP-nek a többi tényezővel megegyező, "egyenlő befolyással kell rendelkeznie" az EU-s tisztújításról a választás után kezdődő vitában. Az emberek részvétele a választáson azt jelzi, hogy "az európai demokrácia él" - tette hozzá.

  Pártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) választási szerepléséről érkező - a párt támogatottságának növekedését jelző - részadatokat örömtelinek nevezte. A CSU és a testvérpárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) összesített eredménye viszont csalódást keltő, de így is a CDU/CSU szövetség Németország vezető Európa-párti ereje - mondta Manfred Weber.

 • Farage felboríthatja a brit politikát

  május 26.vasárnap 22:45

  Ha az előzetes várakozások beigazolódnak, vagyis Nigel Farage új pártja, a Brexit Párt nyerné az EP-választást, akkor az akár jelentős átalakulást indíthat el a megszokott brit pártrendszerben – értékelte a brit fejleményeket az atv.hu-nak Pócza István. Az Alapjogokért Központ vezető elemzője emlékeztetett rá: a brexit ügye nem dőlt még el, Theresa May pedig még a választási eredmények nyilvánosságra hozatala előtt bejelentette lemondását, nyilván szoros összefüggésben a választási eredményekkel. A konzervatívokat ugyanis a becslések a negyedik helyre várják.

  Pócza István úgy véli: a helyzet egy elhúzódó belpolitikai válsághoz is vezethet, amelyet nem kizárt, hogy az ellenzéki erők egy előrehozott választással oldanának fel. A Munkáspárt eddig ebben erősen érdekelt volt, hiszen a legnagyobb támogatottsággal bírt. Farage pártja azonban összezavarhatja a képet.

 • Erős ítélet az MSZP-Párbeszéd felett

  május 26.vasárnap 22:42

  Az MSZP-t számos választás után temették már el, ez a választás viszont talán az utóbbi évek legjelentősebbe ítélete az MSZP, illetve az MSZP – Párbeszéd szövetség szavazatszerzőképessége felett – értékelte a baloldali pártok eredményét Böcskei Balázs.

  Szerinte a másik ellenzéken belüli vesztes, a Jobbik vezető- és zászlóshajós téma nélküli kampányában benne volt ez a szereplés. A párt nem rendezett szervezeti válsága pedig csak felerősítette, hogy a Jobbiknak nem volt kampánygépezete.

  Célszerű lenne viszont az ellenzéknek, hogy ne az átrendeződött ellenzéki viszonyok képezzék kizárólagosan a tárgyalások szempontjait az önkormányzati jelölt állításra. Sok minden múlik az adott jelölt személyén is az önkormányzati szisztémában. Egy most sikeresebb ellenzéki párt is képes lehet kevéssé alkalmas jelölteket állítani, és fordítva is. Az erő pozíciójából való tárgyalás egy alkalommal sem bizonyult versenyképesnek. Jelentősebb átrendeződés mellett az szól, hogy még a „győztesebb” pártok is humánerőforrás-hiányban szenvednek, ha esélyes versenyzők állításáról van szó.

 • Orbán Viktor 11 után tart sajtótájékoztatót

  május 26.vasárnap 22:32

  - mondta Gulyás Gergely az ATV-nek a Bálnában. 

 • Gulyás: történelmű mértékű győzelem

  május 26.vasárnap 22:15

  Gulyás Gergely az ATV Híradójának arról beszélt, történelmi mértékű lesz a győzelmük, viszont életidegen szabálynak nevezte azt, hogy nem beszélhetnek 11 óráig a pontos eredményekről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: a hozzájuk befutott információk szerint több mandátumuk lesz, mint amennyi eddig volt.

 • Lemond az LMP teljes elnöksége

  május 26.vasárnap 21:56

  A vártnál rosszabb EP-választási eredmény miatt így döntött a párt elnöksége, ezt pedig közös sajtótájékoztatójukon jelentették be.

 • Így ünnepel a Momentum

  május 26.vasárnap 21:55

 • "Nagy szám, hogy túlélte a Jobbik"

  május 26.vasárnap 21:43

  A friss, nem hivatalos eredmények 7 százalékot mérnek a Jobbiknak. Jakab Péter az ATV Híradójának arról beszélt, a Fidesz minden, lehető eszközzel megpróbálja ellehetetleníteni a pártot. A párt országgyűlési képviselője szerint bár lehet, hogy a szavazatok száma visszaszorult, úgy véli, önkormányzati szinten nagyobb támogatottságot tudhat majd maga mögött a Jobbik. „Az, hogy a Jobbik túlélte az elmúlt 1 évet, az már nagy szám” – fogalmazott Jakab.

Korábbi hírek betöltése

További belföldi híreink