Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-24 05:10:00

Volt olyan szavazatszámláló, aki a körme alá rejtett egy tollhegyet

Legyen pecsét a szavazólapon, viszont annak színe lényegtelen. Attól, hogy valaki rajzol a lapra, a szavazata még érvényes. Ezekre érdemes figyelni a vasárnapi választáson.

Kisokos készült a választási csalások leleplezésére, vagy megelőzésére. Böcskei Balázs az IDEA Intézet politológusa elmondta az ATV Start című műsorában, hogy olyan kisebb csalásokról írtak, melyek eddig előfordultak a választásokon, és főleg a szavazóköri delegáltaknak kell figyelniük arra, hogy a szavazólapokkal ne lehessen visszaélni. A kisokost feltették az Intézet honlapjára, így ott bárki elolvashatja azt.


A politológus említette, hogy olyan is előfordult, hogy egy szavazatszámláló a hosszú körme alá rejtett egy tollhegyet, mellyel szavazatszámlálás közben érvénytelenítette a szavazólapot úgy, hogy behúzott még egy X-et. Azt is elmondta, hogy a láncszavazás a leggyakoribb csalási forma, és a legnehezebb leleplezni. Felhívta a figyelmet arra is, ha egy személy, aki családtagjának segít a szavazásban, többször megjelenik a szavazóhelyiségben, az irányított szavazás gyanújára adhat okot. Hozzátette: ilyesmi főként a kistelepüléseken szokott előfordulni.

Böcskei arról is szólt, ha valaki észrevesz szavazás közben bármilyen gyanús dolgot, azt jelezze a szavazóköri delegáltaknak, olyankor leállítják a szavazást, és jegyzőkönyvet vesznek az esetről. Elhangzott az is, hogy a mostani EP-választás minden tekintetben nagy jelentőségű.

Ezekre érdemes odafigyelni

Figyelni kell arra, hogy a szavazólapon legyen pecsét, mert csak így érvényes a szavazat. A pecsét színe viszont nem számít. A jelölő mezőbe pedig egy „+” vagy egy "X" jelet kell tenni. A lapra máshova lehet rajzolni bármit, attól még érvényes a szavazat, és akkor is, ha sérült a szavazólap. Ha a szavazólapon valamit elrontottunk, egyszer ki lehet cseréltetni – tájékoztatott Böcskei.

Arra a felvetésre, hogy gyakori jelenség, hogy a szavazók a fülkében lefotózzák a voksukat, és azt kiteszik a közösségi oldalakra, a politológus úgy válaszolt: ennek jogi következménye nincs, csak a titkosságot sérti.

atv.hu

További belföldi híreink