Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-24 06:23:00

Ukrajnai háborús övezetből jön a legtöbb vendégmunkás hozzánk

Míg Ukrajnában 130-140 eurót kapnak kézhez, Magyarországon 430 euró a minimálbér, már ezért is megéri nekik az országba jönni. Dávid Ferenc arról is beszélt, szükség van a vendégmunkásokra, miután Magyarországról félmillió munkavállaló elment.

A Dunántúlon már majdnem minden nagyobb városban dolgoznak ukrán vendégmunkások. A munkáltatóknak komoly segítséget jelentenek a vendégmunkások a munkaerőhiány leküzdésében, de lakhatásuk egyre komolyabb problémát okoz – írta meg a Népszava. Székesfehérváron egy négyezer fős kolónia jött létre ukrán vendégmunkásokból.

Dávid Ferenc közgazdász, a VOSZ volt főtitkára elmondta az ATV Start című műsorában, hogy


nem kell ezen fennakadni, hiszen Magyarországon munkaerő-piaci probléma van, melynek okai a nők 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetősége, az elvándorlás és a szétvert alap- és szakmai képzés.

Elhangzott, hogy a statisztika szerint tavaly 263 ezer külföldi munkavállaló volt Magyarországon. A VOSZ főtitkára szerint a 4,5 milliós munkaerőpiacon az 5 százaléknyi vendégmunkás nem jelent semmi problémát. Hozzátette, hogy Lengyelországba milliós számban vannak a vendégmunkások. Sokan jönnek Ukrajnából, Szerbiából, Mongóliából, Indiából, Kínából, még Pakisztánból is - tudtuk meg.

Dávid Ferenc elmondta, hogy Ukrajnából a háborús övezetből jönnek hozzánk az emberek, hiszen számukra nálunk sokkal jobbak az életkörülmények, a munkakörülmények, sőt a fizetés is, mert míg nálunk a minimálbér 430 euró, addig Ukrajnában mindössze 130-140 eurót kapnak, és ezért már megéri nekik átjönni. Hozzátette: szükség is van rájuk, hiszen Magyarországról elment félmillió munkavállaló, és a vállalkozóknak szüksége van munkaerőre. Dávid Ferenc szerint nem fogja megoldani a munkaerő-piaci problémákat az, ha a kormány visszahívja a nyugdíjasokat vagy a kismamákat.


Hiányzik 250 ezer ember a munkaerőpiacról, és ebben segít a vendégmunkások idejövetele, akiket leginkább a feldolgozóiparban, az építőiparban és az agráriumban tudnak alkalmazni - magyarázta.

Vannak nyelvi problémák, ezért nem lehet őket szakszervezetekbe tömöríteni, de „nem nyafognak" ha túlórázni kell, minimálbérért alkalmazhatóak, tehát olcsó munkaerők – sorolta.

A közgazdász arról is beszélt, hogy a kormány engedi, így legális a munkavállalás az Unión kívüli országokból jövő munkásoknak is. A beruházásoknak szüksége van munkaerőre - folytatta, de a kormánynak foglalkozni kell azzal az ötszázezer emberrel, vagyis a közfoglalkoztatottakkal, az álláskereső munkanélküliekkel, és azzal a 150 ezer csellengővel, akik sehol nincsenek regisztrálva.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink