Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-23 12:52:00

Nem “szerelmi házasság”: Schmidt Mária megmondta, meddig kell az Unióban maradni

„Az Unióban addig kell maradnunk – és itt nemcsak Magyarországra gondolok hanem, az egész térségre, így Romániára is – amíg több az előny mint a hátrány. Le kell arról szokni, hogy szerelmi házasságot kötünk, lelkesedésből vagyunk együtt, tiszteljük őket, felnézünk rájuk - ez egy érdekviszony! Ameddig több az előnye, mint a hátránya addig ott a helyünk, ha ez nem így van, lehet gondolkodni arról, hogy milyen más lehetőségek vannak” - ezt Schmidt Mária mondta egy temesvári rendezvényen.

Nem “szerelmi házasság”: Schmidt Mária megmondta, meddig kell az Unióban maradni

Tegnap posztolta a Facebook oldalára Schmidt Mária a NyugatiJelen.com tudósítását a hétvégén Temesváron, a XXIV. Bánsági Magyar Napok keretében elmondott beszédéről. A Terror Háza Múzeum főigazgatója a vasárnapi EP-választásról azt mondta: valójában a tét a nemzetállamok megmaradásának a kérdése, az a kérdés, hogy milyen Európát akarunk.

Nem vár “egetrengető változásokat”

Scmidt Mária úgy gondolja, hogy a május 26-ai EP-választások nyomán nem fognak eget rengető változások történni.  „Van egy új irány az Unióban, de ez még nem olyan izmos és erős, hogy a hagyományos politikai erőket helyettesíteni tudná” - mondta Schmidt Mária, aki a tudósítás szerint azt várja a mostani választástól, hogy abba az irányba mutassa meg az európai polgároknak a szándékát, ami a változások irányába megy, “hogy Európának a XXI. században betöltött szerepével kapcsolatban kezdődjön már el a közös gondolkodás.”

A tudósítás szerint Schmidt Mária azt mondta: az eddigi EP-választások nem voltak túl izgalmasak, mert az emberek úgy gondolták, hogy ami Brüsszelben zajlik, az ő életüket nem nagyon befolyásolja. Most azonban más a helyzet, vannak olyan politikai ügyek Európában, amelyek mindenkit érintenek, ilyen a bevándorlás. „A migráció kérdése valójában eltakar egy sokkal fontosabb kérdést: ez a nemzeti szuverenitás kérdése. A kérdés valójában az, hogy az európai föderális birodalom irányába lép-e tovább az Unió vagy pedig megmarad a nemzetállamoknak a szövetsége. Ez két teljesen ellentétes koncepció és nem sok megegyezésre van lehetőség. Amikor a migrációt próbálják a nyugati országok ráerőltetni azokra az országokra, amelyek ezt nem akarják, valójában a nemzeti szuverenitásukat akarják csorbítani és egy központi akaratot akarnak rájuk erőszakolni. Tehát valójában a tét a nemzetállamok megmaradásának a kérdése, az a kérdés, hogy milyen Európát akarunk” - mondta a fórumon.

Unió - nem szerelmi házasság

A NyugatiJelen.com tudósításában azt írta, hogy Schmidt Máriának az a véleménye:

„Az Unióban addig kell maradnunk – és itt nemcsak Magyarországra gondolok hanem, az egész térségre, így Romániára is – amíg több az előny mint a hátrány. Le kell arról szokni arról, hogy szerelmi házasságot kötünk, lelkesedésből vagyunk együtt, tiszteljük őket, felnézünk rájuk - ez egy érdekviszony! Ameddig több az előnye, mint a hátránya addig ott a helyünk, ha ez nem így van, lehet gondolkodni arról, hogy milyen más lehetőségek vannak”.

Ellenérzések? Szavazzanak az RMDSZ-re!

Schmidt Mária Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét is tolmácsolta a temesváriaknak: a romániai magyarok május 26-án szavazzanak az RMDSZ-re, hogy Brüsszelben erősödjön a magyar képviselet.

Miután volt, aki nemtetszését fejezte ki az RMDSZ politikájával kapcsolatban, a főigazgató asszony azt kérte, hogy ez alkalommal mindenki tegye félre az ellenérzéseit és voksoljon az RMDSZ-re, amelynek a legnagyobb a támogatottsága a magyar pártok közül Romániában - írta a NyugatiJelen.com.

A V4-ek fogjanak össze

Schmidt Mária arról is beszélt Temesváron, hogy a közép- és kelet-európai országok a nyugatiak döntése miatt kerültek száz évvel ezelőtt hátrányos helyzetbe és valójában az érdekeik közösek, egymásra vannak utalva. Itt az ideje, hogy a V4-ek, de valójában az egész volt szocialista tábor felismerje, hogy közös érdekeik vannak és összefogjanak, mert ha ez nem így történik, a nyugatiak sorra le fogják járatni és szankciókkal sújtani ezeket az országokat - mondta. A NyugatiJelen.com tudósítása szerint az előadás után kérdésekre is válaszolt, kitérve az emlékező politika fontosságára: szerinte a szocialista rendszerek összeomlásának 30. évfordulója jó alkalom lenne arra, hogy a kommunizmus bűncselekményeire nyomatékosan felhívják a figyelmet. Erre azért is nagy szükség van, mert a kommunista pártok ma is szalonképesek Nyugat-Európában, miközben a jobboldali pártokra kígyót-békát kiáltanak és igyekeznek őket kiszorítani a szélsőjobb irányába - mondta Schmidt Mária a NyugatiJelen.com tudósítása szerint.

További belföldi híreink