Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-22 06:37:00

Falusi CSOK, babaváró támogatás: ezekre érdemes odafigyelni

Idén ismét megdől a kihelyezett lakáshitelek rekordja, az első negyedévben már a 200 milliárd forintot is elérte. A hitelszakértő szerint az áremelkedést nagyban befolyásolja a különböző támogatások megjelenése.

Falusi CSOK, babaváró támogatás: ezekre érdemes odafigyelni

Trencsán Erika a money.hu hitelszakértője elmondta az ATV Start című műsorában, hogy a kihelyezett hitelek 70 százalékát használt lakás vásárlására, 17 százalékát új lakás építésére vagy vásárlására, illetve bővítésre használták fel, a maradék összeg szabadfelhasználású hitel volt.
 
Szó volt arról, hogy főleg Budapesten nagyon megemelkedtek a lakásárak, egy év alatt 20 százalékkal. Ezt nagyban befolyásolja a különböző támogatások megjelenése - jegyezte meg a hitelszakértő, de elindult a lakások túlárazása, amit az MNB is kimutatott. Erre a hitelszakértő szerint oda kell figyelni, mert, ha a bank által elkészített értékbecslés és az adásvételi szerződésben szereplő ár között 20 százalék különbség van, akkor nem vehető igénybe a CSOK.
 
Trencsán Erika beszélt a júliusban megjelenő falusi CSOK-ról, amely az 5 ezer lélekszám alatti településekre vonatkozik. Ezeknél is jelentkezett némi áremelkedés, de itt is figyelni kell a túlárazásra - jelezte. A 2500 érintett települések között nagy árkülönbségek lehetnek - folytatta, majd kiemelte Vas megyét, ahol van 10 ezer forintos négyzetméterár, de 900 ezer forintos is a Balaton környékén.
 
Említette a hitelszakértő, hogy a falusi CSOK esetében a támogatás felét lehet vásárlásra felhasználni, másik felét felújításra, korszerűsítésre kell használni. Azt is megtudtuk, hogy az eddig 3 százalékos támogatott CSOK hitelt, melyet eddig csak új lakás építésére, vásárlására lehetett felvenni, kiterjesztik használt lakás vásárlására is.
 
Babaváró támogatás
 
Júliustól indul a babaváró támogatás, amely szabadfelhasználású, fedezetnélküli hitel, és a július után született első gyermeknél kamatmentessé válik, a második gyerek születésekor 30 százalékot elengednek a tőke összegéből, a harmadik gyermek után a teljes tőkét elengedik - tájékoztatott Trencsán Erika.
 
Végül a hitelszakértő felhívta a figyelmet, hogy akik ezután igényelnének hitelt, figyeljenek arra, hogy milyen időszakra fixált a kamat, mert nem mindegy hogy a futamidő alatt hányszor fog emelkedni. Javasolta, hogy több banknál is tájékozódjanak, hasonlítsák össze az ajánlataikat, mert nagy különbségek vannak a feltételek és a THM-ek között is, valamint készüljenek fel, hogy a közeljövőben emelkedhetnek a kamatok.

A falusi CSOK újabb lökést adhat a lakáshiteleknek?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink