Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-20 11:22:00

Bejelentés: Újabb félgyűrű épülhet mintegy 100 kilométerre Budapesttől

Ha elkészülne a fővárost mintegy 100 kilométeres távolságban elkerülő félgyűrű, jelentősen könnyebb lenne a Budapest környéki közlekedés. Bónusz, hogy akkor az M1-est sem kéne feltétlen háromsávossá építeni - írja a hvg.hu.

Mint ismert, hazánkat több nemzetközi közlekedési folyosó érinti, és jelenleg a legnagyobb átmenő forgalom Németország és a Balkán, valamint Törökország között zajlik. Az itt haladó járművek több mint fele tranzitszállítást végző teherautó. Ezeknek nem célja a magyar főváros megközelítése, egy északnyugati-délkeleti átlós útvonal jobban szolgálná a céljukat, miközben a budapesti és agglomerációs utak lélegzethez jutnának – mondta el a Magyar Nemzetnek az innovációs tárca államtitkára.

A tranzitforgalom elvezetésére megfelelne egy olyan gyorsforgalmi átkötés, amely az M1-en haladó kamionokat Komárom térségéből kiindulva, Székesfehérvár mellett továbbhaladva a jelenleg tervezés alatt álló M8-ig vinné.

A szakember szerint ha a nemzetközi tranzit nem terheli majd a Budapest környéki utakat, nem lesz szükséges, vagy csak később válik elkerülhetetlenné az M1-es sávbővítése.

atv.hu/hvg.hu

További belföldi híreink