Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-18 06:20:00

Komáromi: 750 ezer embernek nincs fogorvosa, 550 ezernek háziorvosa

Alig 6 százalékos emelést ad a kormány az egészségügy működtetésére, a Népszava állítása szerint. Komáromi Zoltán egészségpolitikus megjegyezte az ATV Start műsorában, hogy számára ez nem meglepő.

Komáromi szerint Kásler Miklós képtelen több pénzt kikövetelni a kormánytól, ezt a 6 százalékot el fogja vinni a minimálbéremelés, és a garantált béremelés, valamint az infláció, így a működtetésre nem marad, amit éppen hogy fent tudnak tartani.

Megemlítette, hogy az egészségügyi dolgozók beütemezett béremelése körül is nagy csend van. Betöltetlen fogorvosi és háziorvosi praxisok vannak, melyek száma folyamatosan nő, közölte.

750 ezer embernek nincs fogorvosa, 550 ezer embernek nincs háziorvosa.

Már több helyen, így Budapesten is össze kellett vonni praxisokat, az egész ágazat recseg-ropog, fogalmazott Komáromi Zoltán. Beszélt arról is, hogy Kásler Miklós népegészségügyi programjából csak egy keveset lehetett látni, de hiába, ha nincs, aki finanszírozza. Nincs humánforrás, nincs szakmai koncepció, és nincs meg a költségek finanszírozása, sorolta, nem történik semmi.

 

Szó volt az utóbbi napok történéseiről is, miszerint a legsúlyosabb betegek ellátására kijelölt négy intézményből háromban nem működött intenzív sűrgősségi részleg, ahol a 3-as progresszivitási szintű baleseti ellátást kellett volna végezni, azonkívül kiderült a Péterffy-kórházban, hogy az ólommmellények egyáltalán nem védenek a sugárfertőzéstől.

"Ezek mind olyan problémák, amiket mindenki lát, mégsem történik semmi" - mondta Komáromi Zoltán hozzátéve, hogy 1990-ben létrehozták az ÁNTSZ-t, az ő feladatuk volt például ellenőrizni a sugárvédelmi intézkedések betartását is, de ezt a rendszert az elmúlt években szisztematikusan szétverték.

Beszélt róla, hogy kedden fog nyilvánosság elé kerülni a GKI egészségügyről szóló jelentése, amiben elképesztő adatok vannak. Sajnos sem a betegek, sem az egészségügyi dolgozók, szakszervezetek nem lépnek fel, folytatta a háziorvos, pedig előbb-utóbb nagyon komoly baj fog bekövetkezni, és annak az orvosnak, vagy ápolónak kell a személyes felelősséget vállalni, aki nem is tehet a történtekről, mert kihátrál mögüle mindenki, aki igazából a felelős.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink