Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-16 08:51:00

Miért nem osztotta ki Orbánt Trump? – Itt a magyarázat

Érthető, hogy Donald Trump nem bírálta a magyar kormányfőt – ezt mondta az IDEA Intézet igazgatója az ATV Start című műsorban. Böcskei Balázs arról is beszélt, hogy miért nem lehet vonzó az embereknek az, hogy szavazatszámlálónak jelentkezzenek az európai parlamenti választás napjára.

A találkozóval Böcskei Balázs szerint mindkét fél elérte a célját, igaz, kevésbé szólt Magyarországról a találkozó, sokkal inkább egy „közép-európai” sémába illett, a politológus szerint az USA okkal érezheti azt, hogy akár az orosz, akár a kínai befolyás folytán, hogy találkozzanak a közép-európai vezetőkkel. Ebből kifolyólag érthető volt szerinte, hogy nem bírálta a magyar kormányfőt, hanem ellenkezőleg, még fel is emelte magához.


Az IDEA Intézet igazgatója szerint meglepőek lettek volna a demokrácia-viták, tekintve, hogy Trump demokrácia felfogása kissé módosult a korábbi amerikai elnökökhöz képest. A találkozót követően egyébként Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy jó nap volt ez Magyarország számára, és sikerült megerősíteni Magyarország és az USA szövetségét. Böcskei szerint is egyet lehet érteni azzal, hogy ez jó nap volt, mert mégiscsak az USA elnökével találkozott a magyar miniszterelnök.

Eközben az ellenzéki pártok nagyjából 1500 embert delegáltak a helyi szavazatszámláló bizottságokba az európai parlamenti választásokra, a határidő pedig vészesen közeleg, ameddig leadhatják jelöltjeiket. A politológus szerint öt évvel ezelőtt nagyjából 14 ezer embert delegált a kormánypárt, a legnagyobb ellenzéki párt – akkor a Magyar Szocialista Párt – akkor 5 ezer delegáltat gyűjtött össze, az LMP pedig pár tucatot nagyjából. Mindez szerinte azt jelenti, hogy a delegáltak nem érezhetik a jelentőségét az idei választásnak, vagy azt gondolhatják, hogy a kormányzópárt simán nyer, tehát gondolhatják azt is, hogy a csalások leleplezése akár sokadrangú probléma is lehet, és nem olyan, ami befolyásolná érdemben az eredményt.

atv.hu

További belföldi híreink