Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-16 19:27:00

Halasztódik a nyelvvizsga bevezetése? Az Emmi nem változtatna a rendelkezésen

Továbbra is alapjogot sért, hogy jövőre már csak középfokú nyelvvizsgával lehet bejutni egyetemre vagy főiskolára. Az Ombudsman véleménye az, hogy az iskolák dolga felkészíteni a diákokat, erre pedig nem minden középiskola képes. Az EMMI nem tervez változtatni a rendelkezésen, a diákok szeptembertől folytatnák a tüntetéseket.

Halasztódik a nyelvvizsga bevezetése? Az Emmi nem változtatna a rendelkezésen

Nyelvvizsgázni hívták a miniszterelnököt a diákok még április végén, amikor az új szabályozás miatt tüntettek. A minimum B2-es középszintű nyelvvizsga 2020-tól már kötelező lenne az egyetemi felvételihez. Viszont a tüntetésen felhívták rá a figyelmet, hogy a parlamenti képviselők 62%-a nem rendelkezik ilyen szintű nyelvvizsgával.

Nem azzal van a baj, hogy elvárják a diákoktól a nyelvtudást, hanem azzal, hogy nem biztosítják hozzá a megfelelő feltételeket. Az üggyel kapcsolatban 2017-ben az Ombudsman egy átfogó vizsgálatot indított. Az az álláspontjuk, hogy a nyelvtanítás elsődlegesen az iskolarendszer feladata, hangsúlyozták, hogy rendszerszintű visszásságot okoz a nyelvvizsga megkövetelése mindaddig, amíg hiányoznak a felkészítés tárgyi és személyi feltételei. Ráadásul az alaptantervből sem következik, hogy a diákokat fel kell készíteni a nyelvvizsgára: így pedig sérül az oktatáshoz való jog is.

Az Ombudsman gyermekjogi osztályvezetője szerint a szabályozást úgy lehet csak bevezetni, ha reálisan teljesíthető az elvárás.

„A tankönyvellátással kapcsolatban vannak problémák, pedagógushiány van. Ez nem minden iskolát érint egyformán: látjuk a fővárosi elit intézményeket, ott valóban megfelelőek a feltételek, de ha arra gondolunk, hogy egy általános feltételről van szó, ami valamennyi diákra fog vonatkozni, akkor nem lehet különbséget tenni”- mondta Lápossy Attila.

Az egyetemeket is súlyosan érintené a szabályozás a Nyelvtudásért Egyesület elnöke szerint. Rozgonyi Zoltán ismertette: „A legutóbbi évek statisztikái szerint stabilan 60-61% a felvettek, azaz az egyetemre bekerültek között azok aránya, akik nyelvvizsgával rendelkeztek. A többi 40 százalék nem rendelkezett.”

Nem terveznek semmilyen változást a 2014. december 18-án megjelent rendelkezésekben - válaszolta az ATV Híradónak az EMMI. Azt írják, a kormány ingyenes nyelvvizsgával és ingyenes külföldi nyelvtanulással segíti a diákokat a nyelvtanulásban.

Nem csak a diákokon múlik a felkészülés, viszont az utóbbi években az oktatáspolitika sem változott a Független Diákparlament szerint.

„Szeptember elsejétől folytatjuk a küzdelmet: ugyanis adtunk egy határidőt Orbán Viktornak" – mondta Sípos Ferenc Norbert aktivista. Ha addig a miniszterelnök nem teszi le a nyelvvizsgát, a diákok további tüntetéseket terveznek.

Tovább halasztaná az Ombudsman a kötelező nyelvvizsga bevezetését

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink