Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-15 11:56:00

A DK szerint „semmi nem történt” a Trump-Orbán találkozón

A DK-t nem nagyon érdekli, hogy Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt. Molnár Csaba, a párt képviselője szerint érdemben semmi nem történt, legalábbis a jelek szerint. A EP-választásra való ellenzéki delegációval kapcsolatban pedig elmondta: párja több mint kétezer embert delegál majd a május végi EP-választás szavazóköreibe.

A DK szerint „semmi nem történt” a Trump-Orbán találkozón

Míg az ellenzék a „fejét ingatja”, addig a kormányoldal pozitívan értékeli a Donald Trump-Orbán Viktor találkozót. Molnár Csaba, a DK EP-képviselője a külügyminiszter nyilatkozatára utalt vissza az Egyenes beszéd című műsorban, amely alapján azt nyilatkozta, hogy érdemben semmi nem történt a hétfői washingtoni találkozón a felek között. És bár fegyvervásárlásokról is szóltak a hírek, utóbb – legalábbis Molnár szerint a jelekből ítélve – nem történt semmi.

A DK politikusa attól sem „esik hasra”, hogy a világ egyik, ha nem a legnagyobb hatalmának vezetője fogadta Orbán Viktort. Az európai miniszterelnökök sorában ugyanis – emelte ki – a 22. volt a magyar kormányfő, akit Trump fogadott, a közép-európai vezetők sorában pedig utolsóként jutott be a Fehér Házba. Ha a NATO-tagállamok vezetői sokáig próbálkoznak, akkor Molnár szerint előbb-utóbb bejutnak a Fehér Házba, szerinte tehát egyszerű udvariassági dologról van itt szó, és megjegyezte: Orbán Viktor tíz éve vár erre a találkozóra. Megismételte: „ezen a találkozón érdemben nem történt semmi”, és csak azért történt meg, mert már nem volt mivel visszautasítani a magyar miniszterelnököt.

Molnár azt is elmondta, hogy ő követi az amerikai elnököt Twitteren, és ha annyira fontos lett volna a hétfői találkozó, akkor legalább pár sort ír róla az oldalán, igaz a Fehér Ház közzétett egy rövid videót.

Az EP-választással kapcsolatban Rónai Egon megjegyezte: a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, Pálffy Ilona szerint mindössze 1200-1500 delegáltat jelentettek be a pártok, legalábbis ezek a hétfői adatok. Molnár Csaba szerint ezeket a névsorokat korábban is a határidő napján vagy azt megelőzően adják le. Azt is megjegyezte, hogy ezek a számok a kisebb pártoktól érkezhettek, de például az MSZP és a DK részéről már most is sok ezer delegáltat gyűjtöttek, csak a DK-nál 2200-2400 delegáltat mozgósíthattak.

Eközben a Medián egyik kutatása is napvilágot látott: eszerint egészségügyre és oktatásra költené az EU-s támogatásokat a magyarok többsége. A legérdekesebb eredménye mégis talán az, hogy a fideszes szavazók fele helyeselné, ha nem a magyar kormány, hanem egy EU-s intézmény osztaná szét ezeket a támogatásokat. A DK politikusa hozzátette: a DK már 2016 óta azt hangoztatja, hogy akkor lehet érdemben jó helyre juttatni a forrásokat, ha arról nem a magyar kormány, hanem egy európai uniós testület.

Molnár Csaba

 

Ajánlom

További belföldi híreink