Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-14 17:17:00

Palkovics eltökélt: júniusban már tárgyalja a parlament az MTA átalakítását

Május 27-ig beterjeszti Palkovics László minisztériuma az MTA átalakításához, az akadémiai kutatóhálózat leválasztásához szükséges törvénymódosításokat az Országgyűlésnek. A parlament pedig júniusban meg is tárgyalja azokat - ezt az atv.hu-nak mondta el ma innovációs miniszter.

Palkovics eltökélt: júniusban már tárgyalja a parlament az MTA átalakítását

Megkérdeztük Palkovics László innovációs minisztert, hogy a kormány tárgyalja-e az Akadémia átalakítását - a kutatóintézetek kiszervezését célzó javaslatokat, melyek nagy politikai vihart váltottak ki - és azokat beterjesztik-e az Országgyűlésnek a tavaszi ülésszakban.

Palkovics László munkatársunk kérdésére azt mondta: május 27-ig lehet beterjeszteni az Országgyűlésnek a szükséges törvénymódosításokat, és azokat júniusban már tárgyalni fogja a parlament. Mint mondta, nemcsak a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló törvényt kell módosítani, hanem   a tudományos kutatásról fejlesztésről és innovációról szóló 2014-es törvényt is, mert létre kell hozni az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot. Ezen kívül még néhány másik törvényt is módosítanak majd, köztük a költségvetést is - mondta a miniszter munkatársunk kérdésére.

Palkovics László a május 27-ei határidővel nyilván arra utalt, hogy a kormány Kövér László házelnöknek megküldött tavaszi jogalkotási programja szerint májusban kell benyújtani a kutatási, fejlesztési és innovációs törvény átalakításáról az ITM-nek a javaslatot, a törvénymódosítások elfogadási határidejét pedig “júniusban” határozza meg a menetrend.

A jogalkotási programban feltüntetett cél “az intézményi szerkezet és a finanszírozás átalakítása a versenyképességet és a fenntartható működést szolgálja”.

A kormány is tárgyal az MTA kutatóhálózatának a leválasztásáról, noha március elején már megadta a kabinet a teljes felhatalmazást az új működési modellhez és annak finanszírozásához, mielőtt Palkovics László és Lovász László akadémiai elnök aláírta az átalakításról szóló szándéknyilatkozatot. Ez volt az, amiben az MTA elnöke “tudomásul vette” a kutatóhálózat leválasztását- de később azt nyilatkozta, hogy a miniszter megzsarolta. Ezt Palkovics László visszautasította.

Múlt pénteken - miután már az MTA egy meglehetősen zaklatott közgyűlésen elsöprő többséggel határozottan elutasította kutatóintézeteinek kiszervezését, sőt az ITM tárgyalási stílusát is elítélték - a valasz.hun azzal a címmel jelent meg egy Lovász Lászlóval készült interjú, hogy “Mégis az Akadémiánál marad a kutatóhálózat?”

Ebben Lovász László meglehetős optimizmussal arról beszélt, hogy az innovációs tárcát felügyelő Palkovics Lászlóval folytatott szerda reggeli megbeszélésén nyitottságot tapasztalt a miniszter részéről, és immár lát esélyt rá, hogy mégis az MTA-nál maradjanak a kutatóintézetek. A hvg.hu aznap megkérdezte a minisztert, igaz-e, hogy a kormány belemenne az Akadémia követelésébe és az MTA mégis megtarthatná az kutatóintézet-hálózatot, ő azonban egyértelmű nemmel felelt, azt mondta: örül, hogy az MTA elnökének jó érzése van a találkozójukkal kapcsolatban, de azon nem történt elmozdulás.

Palkovics László az intézet-hálózatot irányító testület összetételében sem engedett az Akadémiának, azaz, az MTA-ról leválasztott intézeteket működtető testület nem az akadémia, a kormány és az intézetek delegáltjaiból állna egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban, hanem a kutatóintézetek nélkül, 50 százalékban az MTA, 50 százalékban pedig a kormány adná a tagokat, a bizottság elnökét pedig közösen jelölnék (persze, a delegáltak között lehetnének tudományos kutatók).

Palkovics László mai, az atv.hu-nak adott nyilatkozatából egyértelműen kiderül: hiába tiltakoztak a tudósok az akadémiai szabadságra és az MTA autonómiájára hivatkozva és forronganak az MTA kutató intézeteinél, a kormány eltökélt, végigviszi az akaratát, és az előzetes tervek szerint még a parlamenti nyári szünet előtt megszavazzák az MTA-átalakítását is.

Ajánlom

További belföldi híreink