Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-13 07:57:00

Elképesztő adatok: Felére csökkent a fecskék száma Magyarországon

Feleannyi fecske van ma Magyarországon, mint 10-20 évvel ezelőtt. A legfrissebb adatok szerint 2 millió madár hiányzik. Ezért egyre több településen fecskementő akciót hirdettek. Műfészkeket szerelnek fel a a madaraknak, bízva abban, hogy így nő a számuk, mert ezek az állatok a évente fejenként 1 kiló rovartól szabadítanak meg bennünket.

Székesfehérváron a napokban raktak ki 100 műfészket, iskolák, óvodák, szociális és közintézmények falára. A városvezetés támogatásával megvalósuló programhoz 40 intézmény csatlakozott.

Hasonló kezdeményezés indult ebben az évben Újpesten is. Az Állatmentő Liga tagjai kerámiafészkeket raktak ki többfelé a negyedik kerületben. Például ide a Homoktövis iskolához.

„Most egyelőre három iskola illetve 4 közintézmény falára helyeztünk ki fecskefészkeket és folyamatosan tervezzük is és hajtjuk végre a bővítéseket.” - mondta az ATV Híradónak Szűcs Gábor, járőr.

A fészkeket folyamatosan ellenőrzik az állatmentők. A napokban találtak már olyat amiben tojások is voltak.

„Most körülbelül 50 százalékos állományhiányról beszélhetünk. - ezt már a Magyar Madártani Egyesület szóvivője mondja. Orbán Zoltán szerint a 2010-es év volt a mélypont. Azóta sikerült megállítani a fecske szám csökkenést, de még most is nagyjából 2 millió példány hiányzik. Elsősorban a nagyüzemi mezőgazdaság, a klímaváltozás és a mezőgazdaságban használt vegyszerek és rovarölők miatt csökkent drasztikusan a számuk.

„Minden egyes fecske legalább 1 kilo rovart jelent, ha azt vesszük figyelembe, hogy Magyarországról hiányzik 2 millió fecske, ez azt jelenti, hogy 2 millió kilo rovar, 2 ezer tonna rovar itt marad a nyakunkon. Ide tartoznak a legjelentősebb mezőgazdasági kártevő rovarok, illetve a betegségeket terjesztő szúnyogfajok.”

- tette hozzá Orbán Zoltán.

A fecskementéshez bárki önállóan is csatlakozhat. Ilyen kerámia fészket az interneten is lehet vásárolni, de gipsz és fűrészpor keverékéből otthon is el lehet készíteni. Így tett ennek a háznak a tulajdonosa is, Tamásiban. Több mint 200 saját készítésű fészket szerelt fel a tető alá. Szinte mindegyiknek lakója is van.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink