Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-09 20:53:00

Ungvári: nem lehet hatalomból kultúrát csinálni

Viszont hatalom nélkül sincs kultúra – vélekedett Ungvári Tamás az ATV-ben. Az író szerint finanszírozni kell azt, hogy legyen kultúra, de hatalmi szóval nem lehet. Ungvári a hamarosan megjelenő új könyvéről is beszélt.

 

Kedden hozta nyilvánosságra a hvg.hu annak a birtokukba került, még titkos kormányzati előterjesztésnek az első részét, amely alapján milliárdos ráfordítással „nemzeti jelentőségű irodalmi erőközponttá” fejlesztenék a Petőfi Irodalmi Múzeumot (PIM).

„Mindenki tudja, hogy nem lehet erőből, hatalomból kultúrát csinálni” – erről beszélt Ungvári Tamás az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Viszont van egy ellentmondás az író szerint, ugyanis hatalom nélkül sincs kultúra. „Valakinek a közérzet javításához, az emberek jóérzéséhez finanszírozni kell azt, hogy legyen kultúra, de hatalmi szóval nem lehet” - folytatta.

Megemlítette, hogy a hatalmi szóval főleg úgy nem lehet, hogy „mire a PIM főigazgatóját kinevezték a Századvég elemzőjeként körülbelül lediktálta a minisztériumba, hogy 6 milliárdot fog kérni”. Arra figyelmeztetett, hogy a múzeum nem irodalmi nevelde. Hozzátette: utánajárt Demeter Szilárd képesítéseinek, aki nem muzeológus, szerinte ez is probléma.

Tagja a Szépírók Társaságának, miután száz írótársával együtt kiléptek a Magyar Írók Szövetségéből.

„A szépírók ízekre szedték a pályázatot. Minden egyes szótagot. Két hónap ment ez nagyjából. Olyan része ennek a pályázatnak, ami nem luft, olyan nincs”

– fogalmazott Ungvári.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e kompromisszum, az író a Magyar Tudományos Akadémiát hozta példaként, ahol „a tüntetések mellett készülnek a kompromisszumra”.

Majd az író azt üzente: a múzeum arra kérjen pénzt, hogy mikor legközelebb vesznek egy írói életművet, fizessék ki. „Menjenek vissza kedves barátomhoz, Kásler Miklóshoz, és mondják meg neki, hogy az Ungvári hagyaték nemsokára aktuális, ki kell fizetni” – viccesen megjegyezte, hogy viszont nagyon drága.

Eltűntek a csodák?

Arra a felvetésre, hogy a kormány meg akarja védeni a keresztény kultúrát, úgy reagált: európai kultúra attól van, hogy annyiféle gyökérből táplálkozott, hogy nagyon kiélesedett.

„Jött egy érdekes elv az európai kultúrában: a haszonelvűség. Hogy lehet konvertálni az értéket valami másra? A haszonelvűség annyit jelent: még több teljesítmény, még több számítás. Ez megölte a vallásokat, abban az értelemben, hogy a csodák eltűntek” – fogalmazott. Majd arról beszélt, a modern világ a csodát nem akarja engedni, csak technológiai újításokban.

„A keresztény kultúra bizony megszenvedte azt, hogy ez a modernitás megtörtént” – tette hozzá. Szerinte részben a politika dolga, hogy megőrizzék a keresztény kultúrát, mivel tényleg sokan támadják. Úgy fogalmazott, világi lett a kultúra.

Majd azzal folytatta: a Széchényi-könyvtár elköltöztetése a Várból, nagyobb katasztrófa, mint a mohácsi vész, mert, ha egy könyv meghal, azt nem tudjuk újraéleszteni.

Új könyv

Gólem és a prágai rabbi címmel jelenik meg hamarosan az új könyve. Az író arról beszélt, egy nagy európai legendáról, a Gólem-legendáról szól. „A Gólem-történetek az egész európai kultúrában a teremtést utánozzák. Hogyan lehet utánozni? Holt anyagból, hogyan tudok élőt csinálok. Ennek kultúráját és történetét írtam meg, hatalmas élvezettel” – magyarázta.

 atv.hu / Kiemelt kép: Facebook

Ajánlom

További belföldi híreink