Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-08 15:40:00

Kiszivárgott témák? Nyomozás indul a töriérettségi miatt

Az Oktatási Hivatal közölte az atv.hu-val, hogy a történelemérettségi vizsga megkezdése után kaptak bejelentést arról, hogy korábban közzétehették az esszétémákat. A BRFK bejelentette: ismeretlen tettes ellen el is rendelték a nyomozást.

Kiszivárgott témák? Nyomozás indul a töriérettségi miatt

Az eduline.hu írta meg több érettségi diák elmondása alapján, hogy kiszivároghattak a történelem érettségi esszétémái. A portál az alábbi képernyőképet tette közzé, melyen egy tegnap délutáni dátum látható, valamint a négy esszétéma:

forrás: eduline.huForrás: eduline.hu

Az ügyben megkerestük az Oktatási Hivatalt, az alábbi választ kaptuk: "2019. május 8-án, a történelem írásbeli érettségi vizsga megkezdését követően az Oktatási Hivatalhoz bejelentés érkezett arról, hogy egy közösségi oldal zárt csoportjában a középszintű történelmi érettségi feladatsor esszétémáit a vizsga kezdete előtt közzétehették. A Hivatal ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tett".

Később a BRFK az MTI megkeresésére azt közölte, hogy megérkezett a feljelentés, amely alapján el is rendelték a nyomozást ismeretlen tettes ellen.

"A mai napon a történelemérettségi volt a soron. Mikor kiléptem a teremből, hatalmas megkönnyebbüléssel vettem tudomásul, hogy ez nem is volt annyira nehéz. Két perccel később évfolyamtársaim közlik, hogy az ő osztályuk tegnapi nap folyamán már este 10-kor tudta az esszé témáját, mások értesültek több helyről, hogy az interneten kering a titkos forrás az esszétémákról, noha ez nem a megoldókulcs, de az érettségi 50%-át ez teszi ki! Azóta több településen az országban a diáktársaim erről beszélnek, hogy volt, aki tudta és volt, aki nem tudta" - írta ez Eduline egyik olvasója.

Egy érettségiző azt írta, az osztályához tegnap este jutott el a fotó, de ő nem foglalkozott vele, azt hitte, hogy átverés. Akkor érte nagy meglepetés, amikor ma reggel meglátta a feladatsor esszétémáit – kiderült, hogy az iskolájukban mind a négy osztály látta a képet előző este.

atv.hu

További belföldi híreink