Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-06 19:03:00

Orbán és a Néppárt: „Egy lépéssel közelebb a szakításhoz”

Orbán Viktor már az új csúcsjelöltet keresi Weber helyett. Brüsszeli néppárti források szerint “végtelen mennyiségű forgatókönyv” kering Weber jövőjéről, fideszesek sem lepődnének meg, ha végül nem ő ülne Juncker székébe. Orbán Viktor egy lépéssel közelebb került a szakításhoz a Néppárttal, forrásaink szerint lehet, hogy “kiprovokálja” a kizárást, de ő nem távozik önként május 26. előtt.

Orbán és a Néppárt: „Egy lépéssel közelebb a szakításhoz”

Orbán Viktor egy lépéssel közelebb került a szakításhoz - így látják brüsszeli néppárti források a Fidesz és a Néppárt kapcsolatát, miután Orbán Viktor ma délután a Karmelitában bejelentette: ő, illetve a Fidesz nem támogatja a jövőben Manfred Webert, a Néppárt csúcsjelöltjét az Európai Bizottsági posztra.

“Nekünk jó lett volna Weber frakcióvezető úr is bizottsági elnöknek, de ő bejelentette, hogy neki nemcsak hogy nincs szüksége a magyarok szavazataira, de azt is, hogy ő azokkal nem is akar bizottsági elnökké válni. Ha valaki így megsért egy országot, utána annak az országnak a miniszterelnöke nem támogathatja egy ilyen embernek a jelöltségét” - mondta Orbán Viktor egy kérdésre válaszolva a Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, a Szabadságpárt elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A támogatásuk megvonását a miniszterelnök a demokrácia szabályai és az erkölcs szabályaival magyarázta, szerinte “ez nem lenne helyénvaló”. “Nem akarok cinikus lenni, de itt van végre egy pont, ahol egyetértünk Weber jelölt úrral, nem lenne helyes, ha a magyarok szavazatával lenne bizottsági elnök” - hangoztatta Orbán Viktor a sajtótájékoztatón.

A Weber-kérdés azért vetődött fel, mert előtte Orbán Viktor azt mondta a csúcsjelöltekről, hogy “alkalmatlanok” - és nem tett kivételt a Néppárt jelöltjével, Manfred Weberrel sem, akit eddig támogatott Orbán Viktor és a Fidesz is, azon az elven, hogy még mindig jobb mint a szociáldemokrata Timmermans. “Ez egy radikálisan új helyzet, ez Weber úr döntése volt, de nekünk magyaroknak tudomásul kell vennünk. Keressük a megfelelő jelöltet” - mondta Orbán Viktor.

Súlytalan a csúcsjelölt?

Brüsszeli fideszes forrásaink szerint Weber támogatásának a megvonása azért nem volt egy “vakmerő” kijelentés Orbán Viktor részéről, mert “végtelen mennyiségű forgatókönyv kering” Weber jövőjéről, de Merkeléről is. Egyik forrásunk úgy fogalmazott: nem lepődne meg, ha végül nem Weber lenne a csúcsjelölt, “alapvetően kedves ember, de bebizonyosodott, hogy súlytalanabb a kelleténél”.

A forgatókönyv-gyártás része - Juncker minapi nyilatkozata nyomán, miszerint Merkelre az uniós politikában szükség van, nem lehet őt elengedni -, hogy a május 28-ai uniós csúcson a pletykák szerint Tusk elnök lemondana, és helyette a német kancellár lenne az Európai Tanács elnöke. Így pedig két német illetőségű személy nem állhatna fontos uniós intézmény élén. Merkel cáfolta, hogy távozna a kancellári posztról, a CDU értekezleten június 2-án nem ez lesz napirenden.

Ha Macron nem szeretne “junior partner” lenni

Azonban azok a híresztelések is rendre felbukkannak Brüsszelben, hogy a francia és rendkívül sikeres Michael Barnier uniós Brexit főtárgyaló lehetne a csúcsjelölt és pályázhatna Juncker bizottsági elnöki székére. Ezt viszont Macron francia elnöknek kellene egy alkufolyamatban “eléggé” fontosnak tartani. Ha Macron nem szeretne “junior partner” lenni az európai liberálisoknál Brüsszelben, akkor saját pártcsaláddal/frakcióval kell színre lépnie május 26-a után Brüsszelben az Európai Parlamentben, és ehhez kellő hinterland lehetne a számára Barnier, egy francia EB-elnök - hangzanak a spekulációk.

Amit forrásaink szinte biztosan állítanak: Orbán Viktor a Salvinivel és a mai Strachéval történt tárgyalások után sem valószínű, hogy kilépne az Európai Néppártból, önként, május 26-a előtt.
De az sem valószínű, hogy kizárják, legfeljebb Weber felszólthatja a távozásra még az EP-választás előtt.

Orbán stratégiai nyitása: a Kurz-Strache modell

A mérsékelt jobboldali- jobboldali mezőben a miniszterelnök “egy stratégiai nyitást” hajtott végre a napokban, amire szinte képtelenség azzal válaszolni, hogy szélsőjobboldalinak bélyegzik: az osztrák modell ugyanis épp arról szól, Kurz és Strache koalíciója, hogy működik a jobboldali szövetség.

Forrásaink szerint Orbán Viktor lehetőségekről tárgyalt Salvinivel és Strachéval is, de nem kötelezte el magát sem a Nemzetek és Szabadság frakciójához (Liga, Szabadságpárt, Le Pen), sem a Konzervatívok és Reformerekhez (PiS).

Van, aki azt mondja: igazából egy olyan frakciót szeretne a miniszterelnök az EP-ben, amelyik legfőbb szövetségese a brüsszeli parlamentben az Európai Néppárt.

Paradox, de akkor is, ha onnan a Fidesznek május 26-a után távoznia kell, mert -a szavaival élve - már annyira “intoleránsak” lesznek ott a Fideszre.

Ajánlom

További belföldi híreink