Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-06 05:10:00

Idősotthonok: Jönnek a Ratkó-korszak szülöttei és „a feszültség előbb-utóbb felrobban”

55 ezer férőhely van és 38 ezren vannak várólistán. Körülbelül 890 idősotthon van Magyarországon, de ennek a duplájára lenne szükség.

A Nyugdíjas Parlament Országos Szövetsége megállapodást kötött az MSZP-vel, és együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a DK-val. Karácsony Mihály, a Szövetség elnöke elmondta az ATV Start műsorában, hogy tartalmilag nincs különbség a megállapodás és az együttműködési szándéknyilatkozat között. Mindkét baloldali párt megígérte, hogy az EP-ben a nyugdíjasok érdekeit is képviselni fogja, és támogatja a Nyugdíjas Parlament céljait, mely egyrészt a vegyes indexálású nyugdíjszámítás, valamint a döntéshozók és a nyugdíjas szervezetek közötti kapcsolat intézményesítése, tudtuk meg. 

Az elnök azt is megemlítette, hogy a kormányzati szervekkel is kapcsolatban állnak, és ők sem zárkóznak el a megoldások elől. Karácsony Mihály elmondta, felkeresik mind a 106 országgyűlési képviselőt, velük is szeretnének megállapodni, és ezt a két ügyet is előtérbe helyezni. A nyugdíjasok számára ezek nagyon fontos kérdések, és reméli, hogy jó eredményt is fognak elérni, tette hozzá.

 

A Szövetség elnöke beszélt arról, hogy minden megyében volt nyugdíjas parlament, ahol felszínre kerültek a helyi problémák, mint például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az ukrán nyugdíjasok kérdése, vagy Vas megyében az idősotthonok térítési díjának nagymértékű emelése. Minden megyében más-más probléma merül fel, és ezek megoldásán is dolgozni kell, jelentette ki az elnök. 

Szóba került, hogy milyen nehéz bejutni az idősotthonokba, és ennek okát Karácsony Mihály részben abban látja, hogy a Ratkó-korszakban született évente 210 ezer gyerek most kerül a nyugdíjas korba. Ez az a korosztály, akiknél mindig az aktuális intézményből volt kevés, folytatta. Amikor bölcsődéskorúak voltak, nem volt bölcsőde, amikor óvodások voltak, nem volt óvoda, amikor iskolások, középiskolások voltak, akkor ott volt kevés hely, magyarázta. Most pedig fennáll a veszély, mire oda kerülnek, hogy nincs elég hely az idősotthonokban, jegyezte meg.

Jelenleg 55 ezer férőhely van, és 38 ezer várakozó, tudtuk meg. Ehhez jön ez a nagy létszámú korosztály, és ez olyan feszültséget fog okozni, hogy előbb-utóbb felrobban, fogalmazott Karácsony. Kb. 890 idősotthon van Magyarországon jelenleg, ezek vegyesen állami, magán, vagy egyházi fenntartásúak, de ennek a duplájára lenne szükség, jelentette ki. "A Ratkó-korszak bakancslistájára ezt is fel kell venni!"- közölte. 

A Nyugdíjas Parlament elnöke beszélt a vegyes indexálású nyugdíjszámítás fontosságáról is a műsorban. Említette, hogy erre az évre 11 százalékos bérkiáramlást tervez a kormány a költségvetési tervezet szerint, és 2,7 százalékos nyugdíjnövekedést. A nyugdíjak reálértéke inflációkövető, a vásárlóértéke viszont a 11 százalékos bérnövekedéshez fog igazodni, magyarázta. 

Az európai minimálnyugdíjat úgy számolják ki, hogy a mediánnyugdíj 60 százaléka legyen, tudtuk meg. Ez Magyarországon 100 ezer forint, ami azt jelenti, hogy a kétmillió nyugdíjasból egymilliónak 100 ezer forint alatt van a nyugdíja, közölte Karácsony Mihály. Tehát a cél, hogy a minimálnyugdíj legalább 60 ezer forint legyen, tette hozzá. A vegyes indexálás azt jelenti, hogy a tervezett infláció és a tervezett bérkiáramlás valamilyen arányát, a svájci indexálás szerint 50-50 %-át, veszik figyelembe, magyarázta. Mivel jelenleg a gazdasági növekedés, a GDP, 4,1 %, ebből a nyugdíjasoknak is részesülnie kell, hangsúlyozta, mert "együtt sírunk, együtt nevetünk". 

atv.hu

További belföldi híreink