Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-07 06:20:00

Brutális iskolai bántalmazásokra hívják fel a figyelmet

Nem árulkodás ha segítséget kér egy bántalmazott gyerek. Egy felnőttnek ez talán magától értetődő, egy gyereknek el kell mondani. Ebben is segít a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és az Unicef Magyarország "Kérj segítséget!" című kampánya. Csak a filmet több, mint nyolcszázezren töltötték le.

Brutális iskolai bántalmazásokra hívják fel a figyelmet

Nádudvari tizenéves lányok bántották és kényszerítették társukat egy felvételen (a cikk alatti videóban láthatják). Az ügyben még mindig nyomoz a rendőrség. Ez az eset talán a legdurvább kortársak közötti erőszak volt az utóbbi időben. Az iskolai bántalmazás felismerése érdekében kampányt is indított a Bűnmegelőzési Tanács és az Unicef Magyarország. A videó, amit már több százezren láttak, tanácsot ad a bántottaknak, bántóknak és a szemtanúknak.

Szirmai Gergely videó blogger is beszállt a kampányba. Korábban őt is piszkálták iskolatársai.

„Én úgy gondolom, hogy az iskolai bántalmazás az egy ilyen hierarchikus erőpróba rendszer, amiben az erősebbek megpróbálják kifejteni a hatalmukat a gyengébbek felé” – mondja.

Kovács Anna Sára gyermekjogi szakértő szerint azt nagyon fontos tudatosítani a gyerekekben, hogy nagy a különbség a segítségkérés és az árulkodás között.

„Ha arról tesznek panaszt valakinek, arra hívják fel valakinek a figyelmét, hogy valaki szenved egy másik társuk bántalmazásától, az inkább segítségkérés, mint árulkodás” – tette hozzá az Unicef szakértője. 

A kampányhoz iskolák is csatlakoztak. Tesztet töltettek ki a gyerekekkel a témában, ezzel nyereményjátékon vehettek részt, és a tanárokat is képezték.

Répásiné Hajnal Csilla, a Győri Váci Mihály Általános Iskola igazgatója szerint fontos, hogy ne csak a gyerekek tudjanak segítséget kérni, hanem a pedagógusok is tudjanak adni segítséget, erre fel kell készíteni a kollégákat.

A „Kérj segítséget!” weboldalon információt talál az iskolai bántalmazás elszenvedője, elkövetője és tanúja egyaránt.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink