Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-04 19:11:00

EP-választás: levélszavazatokat akár elhunytak nevében is küldhetnek?

A DK attól tart, hogy akár halottak nevében is lehet majd szavazni a májusi európai parlamenti választáson. A Fidesz szerint biztonságos a rendszer, és Gyurcsány Ferenc pártja csak a határon túli magyarok ellen kelti a hangulatot. A választási szakértő azt mondja: a rendszerben vannak kockázatok.

Idén több mint 110 ezer unión kívül élő kettős állampolgár jelentkezett be az EP-választásra, a legtöbben Szerbiából és Ukrajnából regisztráltak. A Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese azonban pár hete egy lapinterjúban azt mondta, hogy nem látnak bele más országok lakcímjegyzékébe, ezért kizárólag személyes bejelentés alapján tudnak adatokat rögzíteni a magyar hatóságok. Információjuk azonban nincs arról, hogy akár halott emberek is vannak a névjegyzékben. Aki mégis más helyett szavaz, bűncselekményt követ el.

A DK most azt követeli, hogy a kormány adjon érdemi válaszokat a választási regisztrációval kapcsolatban. Elvárják, és ha kell, számon is kérik, hogy milyen ellenőrzésen fognak átesni a külföldi szavazók.

„A magyar kormány azért nem tesz semmit a visszaélések megakadályozására, mert többletszavazatokat remél, éppen ezért, nem áll érdekében megakadályozni a többes szavazást és így a választási csalást. Ez nem csak hanyagság, ez egész egyszerűen bűn, aminek előbb vagy utóbb felelősei kell, hogy legyenek” – fogalmazott Rónai Sándor, a párt szóvivője.

A Fidesz szerint a levélszavazás rendszere átment már a próbán és biztonságos. Hidvéghi Balázs örömtelinek nevezte, hogy így a határon túli magyarok is részt vehetnek a szavazáson. „Az nem lep meg, hogy a Demokratikus Koalíció, Gyurcsányék már megint ennél a témánál próbálnak valamit mondani, ők abból hagyományt teremtettek már, hogy a határon túli magyarok ellen hangulatot keltenek és hazugságokat terjesztenek, én ennek tudom be ezt a mostani nyilatkozatot is részükről” – mondta Híradónknak a Fidesz kommunikációs igazgatója.

A Political Capital választási szakértője is lát kockázatot abban, hogy nem értesülnek automatikusan a magyar hatóságok arról, ha egy határon túlról levélben érkezett szavazatot egy már elhunyt ember nevében adtak postára. 

Ez persze önmagában még nem jelenti azt, hogy ez bármely pártnak is kedvezhet.

„A véletlennek óriási szerepe van. Bármikor előállhat egy olyan választási eredmény, hogy akár további egy vagy két szavazat átfordítaná a következő mandátumnak a sorsát, és olyan is előfordulhat, mint 2018-ban egyébként, hogy több mint 200 ezer szavazat sem változtatott semmit a listás szavazatok eloszlásán” – fejtette ki László Róbert.

Az európai parlamenti választások három hét múlva lesznek. Magyarország 21 képviselőt küldhet Strasbourgba, illetve Brüsszelbe hét párt és két pártszövetség jelöltjei közül.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink