Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-03 06:30:00

Ólom a vízben: itt vannak a tippek, mit lehet tenni

Magas a csapvíz ólomtartalma - a csapok ötödéből ólommal szennyezett víz folyik. A probléma elsősorban a régi épületek lakóit érinti, és megoldást csak az hozna, ha minden vízvezetéket ólommentesre cserélnének.

Magas az ólómtartalma a csapvíznek

 

A vízminták ötödében magas ólomtartalmat mért a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a mérések szerint elsősorban a régi épületek vízvezetékei jelentik a nagyobb vízminőségi kockázatot. Az ólom a legnagyobb veszélyt a kismamákra, méhen belül a magzatra, és a csecsemőkre jelent, ezt már a háziorvos mondta el Híradónknak.

„Az idegrendszer működésével, az idegsejtek működésében jelentkeznek problémák, emésztési problémák, nagyon csúnya hasi görcsök, bélgörcsök, és felszívódási zavarok jelentkezhetnek, és ezek tulajdonképpen nagyon sokszor visszafordíthatatlan változásokat hoznak létre” – állítja Komáromi Zoltán.

Végleges megoldást az ólomcsövek teljes cseréje jelent, de néhány tippet a vegyianyag szakértő is adott.

Simon Gergely, a Greenpeace szakértője elmondta, fontos tudni, hogy forralással nem csökken az ólom koncentrációja, sőt, az aktív szenes szűrők sem veszik ki az ólmot, igazából az úgynevezett fordított ozmózis elven működő vízszűrők azok, amik megszabadítanak minket az ólomtól.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ még egy átmeneti megoldást javasolt: a vizet fogyasztás előtt kb. 1 percig kell folyatni, mert - mint írják - ezzel az esetek többségében határérték alá csökkenthető az ólom koncentrációja, de levelükben arra is felhívták a figyelmet, hogy a meleg víz fémoldó képessége nagyobb, ezért minden esetben hideg víz fogyasztását javasolják.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink